ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Επιτυχής εκτόξευση της αποστολής ExoMars προς τον Άρη

Ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά ερωτήματα της εποχής μας αφορά στην ύπαρξη ζωής (στο παρελθόν ή στο παρόν) στον κόκκινο πλανήτη. Προσπαθώντας να δώσει απάντηση η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, ESA, δημιούργησε το πρόγραμμα ExoMars, με σκοπό την εξερεύνηση του αρειανού περιβάλλοντος και την δοκιμή τεχνολογίας που θα οδηγήσει σε μια μελλοντική αποστολή επιστροφής δειγμάτων επιφανείας του Άρη στην Γη το 2020.

Το πρόγραμμα ExoMars περιλαμβάνει δύο αποστολές: η πρώτη αποτελείται από το τροχιακό σκάφος Trace Gas Orbiter (TGO) και το δοκιμαστικό προσεδαφιστή EDM (Entry, Descent and Landing Demonstrator Module), που ονομάστηκε Schiaparelli, τα οποία εκτοξεύτηκαν με επιτυχία στις 14 Μαρτίου 2016. Η δεύτερη αποστολή περιλαμβάνει ένα ρόβερ επιφάνειας και θα εκτοξευτεί το 2018.

Το τροχιακό σκάφος Trace Gas Orbiter διαθέτει μια σουίτα επιστημονικών οργάνων με σκοπό την ανίχνευση και μελέτη ατμοσφαιρικών ιχνοαερίων, όπως το μεθάνιο. Το Schiaparelli περιέχει αισθητήρες με αποστολή την αξιολόγηση της λειτουργίας του κατά την κάθοδο στην επιφάνεια και επιπλέον αισθητήρες για την μελέτη του περιβάλλοντος στην περιοχή προσεδάφισης.

Η αποστολή

Οι τρείς βασικοί ρόλοι που θα εκτελέσει το ExoMars TGO κατα την διάρκεια της επιχειρησιακής του ζωής:

  • Διεξαγωγή έρευνας για την βιολογική ή γεωλογική προέλευση των ιχνοαερίων στην ατμόσφαιρα του Άρη.
  • Μεταφορά και τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη του Schiaparelli κατά την κάθοδο και την λειτουργία του στο έδαφος.
  • Λειτουργία ως πλατφόρμα αναμετάδοσης δεδομένων και υποστήριξης τηλεπικοινωνίων του ρόβερ της επόμενης αποστολής ExoMars 2018

 

 

Τζοβάνι Σκιαπαρέλι

Ο Τζοβάνι Βιρτζίνιο Σκιαπαρέλι (Giovanni Virginio Schiaparelli, 1835 – 1910) ήταν Ιταλός αστρονόμος, γνωστός κυρίως για τις μελέτες του σχετικά με τον πλανήτη Άρη. Από το 1877 ο Σκιαπαρέλι αφοσιώθηκε στην παρατήρηση του Άρη και, ύστερα από χρόνια παρατηρήσεων, δημοσίευσε τον πρώτο λεπτομερή χάρτη του πλανήτη. Το όνομά του ταυτίστηκε με τον πλανήτη αυτό, ώστε θεωρείται ιδρυτής της αρεογραφίας, του κλάδου της αστρονομίας που μελετά τη γεωγραφία του Άρη.

Ήταν ο πρώτος που παρατήρησε με τηλεσκόπιο αυτό που νόμισε πως ήταν ένα πυκνό δίκτυο διωρύγων στον Κόκκινο Πλανήτη, των διάσημων διωρύγων του Άρη, την εποχή της μεγάλης αντίθεσης του 1877, γεγονός που έγινε αιτία για κύμα υποθέσεων και εικασιών όσον αφορά την πιθανότητα ύπαρξης ευφυούς ζωής στον Άρη.

Πηγή: ΟΦΑ

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί