Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 10-10 έως 16-10

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,

από 3-10 έως 9-10
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου

Monday_chart

Ο Δίας (μέγεθος -1,7) και ο αμυδρός Ερμής (μέγεθος -1,1) είναι σε σύνοδο το πρωί της Τρίτης. Κοιτάξτε χαμηλά στα ανατολικά περίπου 45 λεπτά πριν από την ανατολή του Ήλιου. Οι δυο πλανήτες θα βρεθούν σε απόσταση 0,8°, με τον  Ερμή να είναι στα αριστερά του Δία.

Τρίτη , 11 Οκτωβρίου

Γνωρίζετε το μοναδικό αντικείμενο του Μεσιέ στον μικρό αστερισμό του Βέλους; Θα βρείτε το αραιό σφαιρωτό σμήνος M71 κοντά στην αιχμή του βέλους. Ξεκινώντας από το Βέλος, μπορείτε επίσης να εντοπίσετε το λαμπρό πλανητικό νεφέλωμα Μ27 στον γειτονικό αστερισμό της Αλεπούς.

Ο Ερμής και ο Δίας εμφανίζονται πάλι σε κοντινή απόσταση, όμως λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με χθες. Ο Δίας είναι τώρα στα δεξιά του Ερμή.

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου

Νωρίς το βράδυ, κοιτάξτε 20° κάτω από το φεγγάρι. Εκεί βρίσκεται ο Φομαλχώ: το «φθινοπωρινό αστέρι» και το φωτεινό «στόμα» του αμυδρού Νότιου Ιχθύ (καμία σχέση με τους Ιχθύες).

Αν και η βροχή διαττόντων Ωριωνίδες κορυφώνεται την επόμενη εβδομάδα (το πρωί της 21ης), θα μπορέσετε να δείτε μερικά μετέωρα που συνδέονται με τη βροχή αυτή πριν το λυκαυγές τις επόμενες ημέρες. Αυτά τα μετέωρα φαίνεται να ακτινοβολούν από το βόρειο τμήμα του αστερισμού του Ωρίωνα.

8416024368_da7b357e12_b

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου

Thursday_chart

Η Σελήνη, σε αύξουσα φάση, φωτίζει το νοτιοανατολικό ουρανό νωρίς το βράδυ, κάτω από το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου και πάνω από τον λαμπρό Φομαλχώ.

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα το 1846 ο Γουίλιαμ Λάσελ ανακάλυψε τον Τρίτωνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Ποσειδώνα. Ο Γουίλιαμ Λάσελ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ερασιτέχνες  αστρονόμους της βικτοριανής εποχής. Γεννήθηκε το 1799 και πήρε τον έλεγχο της οικογενειακής επιχείρησης όταν ενηλικιώθηκε. Όμως το κύριο ενδιαφέρον του ήταν η Αστρονομία. Κατασκεύασε ένα εξαιρετικό κατοπτρικό τηλεσκόπιο 24-ιντσών και το τοποθέτησε στο σπίτι του στo Λίβερπουλ. Επικεντρώθηκε σε πλανητικές παρατηρήσεις. Μόλις η ανακάλυψη του Ποσειδώνα ανακοινώθηκε (4 Αυγούστου) έστρεψε το τηλεσκόπιο του σ’ αυτή την περιοχή και τον αναγνώρισε αμέσως. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 14 Οκτωβρίου ανακάλυψε τον Τρίτωνα. Ανακάλυψε επίσης δύο από τους δορυφόρους του Ουρανού (Αριέλ και Ουμβριήλ) και, ανεξάρτητα, τον Υπερίωνα, τον έβδομο δορυφόρο του Κρόνου. Ο Λάσελ πέθανε το 1880. Το τηλεσκόπιο του αποσυναρμολογήθηκε, όμως, τα οπτικά του και ο σχεδιασμός του επέζησαν, και το 1996 το τηλεσκόπιο ανακατασκευάστηκε, με τα αρχικά οπτικά. Τώρα είναι σε πλήρη λειτουργική κατάσταση στο Μουσείο του Λίβερπουλ και χρησιμοποιείται για παρατηρήσεις καθώς και σαν μουσειακό έκθεμα.

 triton

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου

Πανσέληνος στις 7:23 πμ της Κυριακής.

Ο Ουρανός φτάνει σε αντίθεση σήμερα, στις 2 μμ. Αυτό σημαίνει ότι ανατέλλει με το ηλιοβασίλεμα, σκαρφαλώνει ψηλότερα στα νότια περίπου στη 1 πμ. Ο πλανήτης έχει μέγεθος 5,7. Παρά το γεγονός ότι ο Ουρανός λάμπει συνήθως αρκετά έντονα ώστε να εντοπίζεται ακόμα και με γυμνό μάτι κάτω από ένα σκοτεινό ουρανό, δεν θα τον δούμε απόψε, γιατί η Πανσέληνος βρίσκεται μόλις 5° μακριά από τον πλανήτη. Χρησιμοποιήστε κιάλια για να εντοπίσετε τον πλανήτη ή, ακόμα καλύτερα, περιμένετε μέχρις ότου το φωτεινό φεγγάρι δεν θα είναι τόσο κοντά. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει  τον μπλε-πράσινο δίσκο του Ουρανού, που έχει διάμετρο 3,7″.

 uranus

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου

Η λαμπρή Αφροδίτη ξεχωρίζει χαμηλά στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος. Ο εσωτερικός πλανήτης βρίσκεται περίπου 10° πάνω από τον ορίζοντα μισή ώρα μετά τη δύση του Ηλίου και δύει στο τέλος του λυκόφωτος. Με μέγεθος -3,9, η Αφροδίτη είναι το λαμπρότερο αντικείμενο στον βραδινό ουρανό μετά τη Σελήνη.

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, το πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 2:35 πμ της Δευτέρας, 357.861 χιλιόμετρα μακριά από εμάς.

IC342-Hancock-1024x824Ο όχι ακριβώς σπειροειδής γαλαξίας IC342, στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης, είναι ένας δύσκολος οπτικός και φωτογραφικός  στόχος. Φωτογραφία: Terry Hancock.

 

Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomers Guide: “Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια.”  Χωρίς αυτά, “ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος.”

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής ( μέγεθος -1) κάνει μια εξαιρετική εμφάνιση χαμηλά στον ουρανό του λυκαυγούς. Είναι το «αστέρι» χαμηλά στα ανατολικά. Κοιτάξτε 40 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) είναι χαμηλά πάνω από τον δυτικό-νοτιοδυτικό ορίζοντα, περίπου 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα.

Ο Άρης (μέγεθος +0,1) συνεχίζει να λάμπει στα νότια-νοτιοδυτικά όταν βραδιάζει και περνάει μέσα από τον Τοξότη. O Άρης έχει φαινόμενη διάμετρο 8 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Δίας (μέγεθος -1,7) είναι χαμηλά στο λυκαυγές, κοντά στον Ερμή. Το πρωί της 11ης Οκτωβρίου  θα είναι σε σύνοδο, σε απόσταση μικρότερη από 1 μοίρα. Στις 14 Οκτωβρίου βρίσκεται 5° πάνω και δεξιά σπό τον Ερμή.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5) λάμπει στα νοτιοδυτικά το σούρουπο, 25° με 30° δεξιά του Άρη.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι σε καλή θέση για παρατήρηση μετά τις 11 μμ, στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα. Ο Ουρανός θα βρεθεί σε αντίθεση στις 15 Οκτωβρίου. Δείτε αναλυτικούς χάρτες με τις θέσεις των Ουρανού και του Ποσειδώνα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί