Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, απο 11-7 έως 17-7

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,

από 11-7 έως 17-7
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία, ένας τεράστιος αντικυκλώνας με σχήμα οβάλ που παρατηρείται εδώ και τουλάχιστον 300 χρόνια, είναι το κύριο από τα πολλά χαρακτηριστικά που βλέπουμε στο γίγαντα των πλανητών. Παρακάτω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο την κηλίδα του Δία. Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει μία ώρα πριν και μία ώρα μετά την αναγραφόμενη ώρα.

 

Δευτέρα, 11 Ιουλίου
Monday_chart
Απόψε και αύριο το βράδυ η Σελήνη βρίσκεται στην Παρθένο, κοντά στο λαμπρότερο αστέρι του αστερισμού, τον Στάχυ.

 

Τρίτη, 12 Ιουλίου

Summer_triangleΤο Θερινό Τρίγωνο φαίνεται ψηλά στο ζενίθ αργά το βράδυ. Τα αστέρια του είναι ο Βέγας, ο Αλτάιρ και ο Ντενέμπ.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:36 μμ.      

 

Τετάρτη, 13 Ιουλίου

Η ετήσια βροχή διαττόντων δέλτα Υδροχοΐδες είναι σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα, αν και κορυφώνεται στο τέλος του μήνα. Η καλύτερη θέαση της βροχής είναι στην αρχή και μέχρι το τέλος του λυκαυγούς. Για να διαπιστώσετε ότι κάποιο μετέωρο είναι όντως μετέωρο των Υδροχοΐδων από τα τόσα μόρια σκόνης που καίγονται πάνω στη γήινη ατμόσφαιρα, ακολουθήστε το ίχνος της πορείας του φωτός προς τα πίσω. Ένα τέτοιο μετέωρο φαίνεται ότι προέρχεται από τον αστερισμό του Υδροχόου.

Wednesday_chart

Η Σελήνη είναι σε απόγειο, 404.269 χιλιόμετρα από τη Γη.

 

Πέμπτη, 14 Ιουλίου

Η Σελήνη σχηματίζει ένα τρίγωνο με τον Άρη και τον Κρόνο. Τα επόμενα βράδια, η κίνηση προς αριστερά, φέρνει τη Σελήνη πιο κοντά στον Κρόνο. Κοιτάξτε στο νότιο ουρανό νωρίς το βράδυ.

 Thursday_chart

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:16 μμ.      

 

Παρασκευή, 15 Ιουλίου

Για τους περισσότερους ερασιτέχνες η Κασσιόπη είναι ο δεύτερος πιο εύκολα αναγνωρίσιμος αστερισμός στο ουρανό του βορείου ημισφαιρίου. Αναζητήστε το γνωστό σχήμα W, που αναρριχάται σιγά-σιγά από τον βορειανατολικό ουρανό αφού έχει βραδιάσει. Η Κασσιόπη μοιάζει σε λαμπρότητα με την κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου αλλά έχει μικρότερο μήκος. Το αστέρι στο δεξιό άκρο του σχήματος W ονομάζεται Caph που στα Αραβικά σημαίνει «βαμμένο χέρι».

 

Σάββατο, 16 Ιουλίου

Αν σας αρέσουν οι δύσκολες ουράνιες εξερευνήσεις, προσπαθήστε απόψε να εντοπίσετε τον Ερμή μόλις 0,5° (η διάμετρος της πανσελήνου) βόρεια της Αφροδίτης νωρίς στον βραδινό ουρανό (περίπου 20 λεπτά μετά τη δύση του Ήλιου). Οι δύο πλανήτες βρίσκονται λιγότερο από 4° ψηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά. Ο ορίζοντας θα πρέπει να είναι καθαρός, χωρίς κάποιο εμπόδιο. Κοιτάξτε με κιάλια. Με μέγεθος -3,9, η Αφροδίτη φαίνεται ευκολότερα από τον Ερμή, που έχει μέγεθος -1,1.

 Friday_chart

Κυριακή, 17 Ιουλίου

Sunday_chart

Στον αστερισμό των Ιχθύων,λίγο πριν το λυκαυγές, με ένα ζευγάρι κιάλια, θα εντοπίσετε τον πλανήτη Ουρανό (μεγέθους 5,8) 40° ψηλά στα βορειοανατολικά. Σήμερα το πρωί, ο πλανήτης βρίσκεται περίπου 4° δυτικά του 4ου μεγέθους ο των Ιχθύων και 3° βόρεια του 5ου μεγέθους μ των Ιχθύων. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του Ουρανού φαίνεται γαλαζοπράσινος και έχει διάμετρο 3,5″.

 

Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomers Guide:  “Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια.”  Χωρίς αυτά, “ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος.”

sikinos_Farmakopoulos

Μια όμορφη φωτογραφία του γαλαξία μας το καλοκαίρι, από την Σίκινο, του Αντώνη Φαρμακόπουλου.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής εμφανίζεται μετά το ηλιοβασίλεμα, στο τέλος της εβδομάδας, κοντά στην Αφροδίτη. Βρίσκεται, όμως, χαμηλά και εντοπίζεται δύσκολα.

Η Αφροδίτη βγαίνει και αυτή από τη λάμψη του ηλιοβασιλέματος. Επειδή είναι λαμπρότερη από τον Ερμή, με μέγεθος -3,9, εντοπίζεται ευκολότερα με ένα ζευγάρι κιάλια. Στις 16 Ιουλίου ο Ερμής είναι μόλις μισή μοίρα πάνω από την Αφροδίτη.

Ο  Άρης (μέγεθος -1,2, στον Ζυγό) παραμένει λαμπρός με χρώμα κίτρινο-πορτοκαλί στον νότο, αλλά αρχίζει να χάνει λαμπρότητα. Η φαινόμενη διάμετρός του μειώνεται στα 14 δευτερόλεπτα της μοίρας. Στην επόμενή του αντίθεση, τον Ιούλιο του 2018, ο Άρης θα φτάσει τα 24,3 δευτερόλεπτα της μοίρας, σχεδόν στη μέγιστη διάμετρό του!

Ο Δίας (μέγεθος -1,8, στον Λέοντα) λάμπει στα δυτικά στο βραδινό λυκόφως. Η φαινόμενη διάμετρός του έχει φτάσει στα 33 δευτερόλεπτα της μοίρας, σχεδόν το μικρότερο μέγεθος που φτάνει ποτέ.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,2, στον νότιο Οφιούχο) είναι το λαμπρότερο «άστρο», περίπου 16° στα ανατολικά (αριστερά) του Άρη. Κάτω και στα δεξιά του, 7° μακριά, είναι ο αμυδρότερος Αντάρης. Στο μέσο της απόστασης μεταξύ Κρόνου και Άρη είναι ο δέλτα του Σκορπιού.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθύες) είναι σε καλή θέση για παρατήρηση ψηλά στα νότιο-ανατολικά πριν αρχίσει το λυκαυγές.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο), επίσης, φαίνεται ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί