Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 13-2 έως 19-2

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 13-2 έως 19-2
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου

Μία μεγάλη «χιονόμπαλα» μόλις πέρασε από τη Γη. Γνωστός ως 45P/Honda–Mrkos–Pajdušáková”, ο κομήτης πέρασε το περασμένο Σάββατο 10 φορές πιο κοντά στη Γη από ό,τι αυτή περνάει από τον Ήλιο. Η φωτογραφία αυτή δείχνει την πράσινη κόμη του. Το χρώμα αυτό προέρχεται κυρίως από τα μόρια άνθρακα. Ο κομήτης θα γίνεται ολοένα και αμυδρότερος καθώς θα επιστρέφει στην τροχιά του κοντά στον Δία, εκεί όπου περνάει τον περισσότερο χρόνο. Θα επιστρέψει στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα το 2022.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:59 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη , 14 Φεβρουαρίου

Η Σελήνη ανατέλλει περίπου στις 22:00. Ο Δίας την ακολουθεί περίπου 40 λεπτά αργότερα. Στη συνέχεια, 10 ή 15 λεπτά αργότερα, ο αμυδρός Στάχυς ακολουθεί τον Δία, κάτω δεξιά. Με την αυγή της 15ης,  το τρίο έχει μετακινηθεί πάνω ψηλά στα νοτιοδυτικά.

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ο πλανήτης που το όνομά του είχε δοθεί στην ρωμαϊκή θεά του έρωτα, φέγγει λαμπρός στον ουρανό το βράδυ. Η Αφροδίτη λάμπει με μέγεθος -4,8 και φαίνεται εύκολα στα δυτικά-νοτιοδυτικά μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Καθώς σκοτεινιάζει, φαίνεται όλο και λαμπρότερη. Δύει περίπου στις 9 μμ. Η Αφροδίτη έχει φαινόμενο 38″ και είναι κατά 29% φωτισμένη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:50 πμ της Τετάρτης.

 

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου

Η Σελήνη, τις πρώτες πρωινές ώρες, σχηματίζει ένα τρίγωνο με τον Δία και τον Στάχυ στον νοτιοδυτικό ουρανό. Ακόμα και ένα μικρό τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τη διάμετρο 41″ του δίσκου του πλανήτη και τους τέσσερις δορυφόρους του. Ο Δίας φτάνει στο μέγιστο ύψος του στον νότο περίπου 90 λεπτά πριν την αρχή του λυκαυγούς.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:37 πμ της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου

Μέσα στο Χειμερινό Τρίγωνο (Μπετελγκέζ, Σείριος και Προκύων) βρίσκεται ο αμυδρός αστερισμός του Μονόκερου μαζί με το χειμερινό τμήμα του γαλαξία μας. Άξια προσοχής είναι το ανοιχτό σμήνος Μ50 και το όμορφο τριπλό αστέρι β του Μονόκερου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:28 πμ της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου

Η Αφροδίτη φτάνει σε μέγιστη λαμπρότητα σήμερα, με φαινόμενο μέγεθος -4,8 (μέγεθος -4,85, για την ακρίβεια). Αυτό την καθιστά 10 φορές πιο λαμπρή από το δεύτερο λαμπρότερο αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό, τον Δία. Σήμερα κορυφώνεται επίσημα η λαμπρότητα της Αφροδίτης. Από τις αρχές Μαρτίου θα αρχίσει να φθίνει.

Ο Δίας φτάνει σε αφήλιο στις 9 πμ. Αυτό είναι το σημείο στην 12ετή τροχιά του γύρω από τον Ήλιο όπου θα βρεθεί στη μέγιστη απόσταση από το αστέρι μας, περίπου 816.300.000 χιλιόμετρα.

 

Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου

Τελευταίο Τέταρτο της Σελήνης στις 9:34 μμ. Πριν το ξημέρωμα, ο Αντάρης και το πάνω τμήμα του Σκορπιού είναι κάτω απ’ τη Σελήνη και στα δεξιά της. Ο Κρόνος είναι πιο μακριά, κάτω και στα αριστερά της.

Η Σελήνη σε απόγειο στις 11:15 μμ. Δηλαδή, θα βρεθεί στο πιο μακρινό από τη Γη σημείο της τροχιάς της, στα 403.376 χιλιόμετρα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:06 πμ της Κυριακής. 

 

Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου

Αν κοιτάξουμε στον βορειοδυτικό ουρανό μόλις βραδιάσει αυτήν την εβδομάδα, θα δούμε τον αστερισμό της Κασσιόπης, σε σχήμα W, να στέκεται όρθιος με τον αστέρα Caph (β της Κασσιόπης) στο κάτω μέρος.

Ίσως να νομίζετε ότι τα σφαιρωτά σμήνη είναι ένα καλοκαιρινό θέαμα. Όμως ο Ωρίωνας αυτήν την εποχή στέκεται ψηλά στον νότο το βράδυ και κάτω από τα πόδια του είναι ο Λαγός. Στο νότιο μέρος του Λαγού είναι το μοναχικό σφαιρωτό σμήνος του χειμώνα, το Μ79.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 0:57 πμ της Δευτέρας. 

 Το διαστημόπλοιο Juno μόλις ολοκλήρωσε το τέταρτο πέρασμά του κοντά από τον Δία. Ξεκίνησε από τη Γη το 2011 και έφτασε στον Δία μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Στη φωτογραφία αυτή βλέπουμε μια υψηλής ανάλυσης απεικόνιση από το νότιο ημισφαίριο του, ένα μαγευτικό μωσαϊκό από συστήματα νεφών που συνεχώς στροβιλίζονται. Τα αίτια σχηματισμού αυτών των νεφών είναι προς το παρόν άγνωστα. Κύριος στόχος της αποστολής Juno είναι να καθοριστεί εάν κάτω από τα πυκνά σύννεφα του ο Δίας έχει έναν στερεό πυρήνα. Ο Damian Peach δημιούργησε αυτή την εικόνα με σύνθεση πολλών στιγμιότυπων που κατέγραψε το διαστημικό σκάφος.  

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής χάνεται στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,8, στον Υδροχόο) είναι ο λαμπρός «Αποσπερίτης» στον νοτιοδυτικό ουρανό κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και νωρίς το βράδυ. Ο δίσκος της έχει διάμετρο ίση με 37 δευτερόλεπτα της μοίρας. Φτάνει στη μέγιστη λαμπρότητά της αυτή την εβδομάδα. Προσπαθήστε να την δείτε νωρίς το βράδυ, πριν ακόμα το ηλιοβασίλεμα, έτσι ώστε να αποφύγετε την εκθαμβωτική λάμψη της.

Ο Άρης (μέγεθος +1,2) είναι το αμυδρό «αστέρι» πάνω και στα αριστερά της Αφροδίτης. Η απόσταση των δύο πλανητών αρχίζει να μεγαλώνει. Ο Άρης έχει φαινόμενη διάμετρο μόνο 5 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Η Εστία, με μέγεθος 6,8, μπορεί να εντοπιστεί σχετικά εύκολα. Δείτε χάρτες http://www.skyandtelescope.com/astronomy-news/vesta-the-brightest-asteroid-now-high-overhead/  με τις θέσεις του αστεροειδή.

Ο Δίας (μέγεθος -2,2, στην Παρθένο) ανατέλλει μετά τις 10 μμ και λάμπει ψηλά στο νότο πριν το λυκαυγές. Ο δίσκος του πλανήτη έχει τώρα φαινόμενη διάμετρο 40″ και θα φτάσει στα  44″ όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, στις 7 Απριλίου. Ο Δίας είναι 3½° πάνω και αριστερά του Στάχυ.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5) κινείται όλο και ψηλότερα. Ο Αντάρης (μέγεθος +1) σπινθηρίζει ζωηρά περίπου 17 μοίρες πάνω και δεξιά από τον Κρόνο.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθύες) είναι ψηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας χάνεται στο βραδινό λυκόφως.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί