Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 15-5 έως 21-5

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 15-5 έως 21-5
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 15 Μαΐου

Αν και ο Δίας έφτασε σε αντίθεση και στη μέγιστη λαμπρότητά του περισσότερο από ένα μήνα πριν, παραμένει ένα εκπληκτικό θέαμα σχεδόν όλη τη νύχτα. Εμφανίζεται στο μισό της απόστασης από τον νότιο ορίζοντα έως το ζενίθ, από τη στιγμή που σκοτεινιάζει, γύρω στις 10 μμ. Ο πλανήτης βρίσκεται ανάμεσα στα αστέρια της Παρθένου, περίπου 10° βορειοδυτικά του λαμπρότερου αστέρα της, του 1ου μεγέθους Στάχυ. Ο δίσκος του Δία φτάνει στα 42″ και επιδεικνύει μια πληθώρα ατμοσφαιρικών λεπτομερειών.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:01 μμ.

 

Τρίτη , 16 Μαΐου

Όταν αρχίζει να βραδιάζει, κοιτάξτε ψηλά πάνω από τον βορρά. Θα δείτε την «κατσαρόλα» της Μεγάλης Άρκτου ανάποδα. Η λαβή της καμπυλώνεται προς την κατεύθυνση του φωτεινού Αρκτούρου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:48 πμ της Τετάρτης. 

 

Τετάρτη, 17 Μαΐου

Ο Ερμής φτάνει σε μέγιστη αποχή σήμερα, 26° δυτικά του Ήλιου και εμφανίζεται 4° πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα 30 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Για να εντοπίσετε τον πλησιέστερο πλανήτη στον Ήλιο, ψάξτε την περιοχή κάτω αριστερά της Αφροδίτης με κιάλια. Ο Ερμής λάμπει με μέγεθος 0,5 και θα πρέπει να ξεχωρίζει με αυτό το οπτικό βοήθημα, αν και θα είναι δύσκολο να τον εντοπίσετε μέσα στη λάμψη του λυκαυγούς με γυμνό μάτι. Επειδή ο πλανήτης γίνεται λαμπρότερος τις επόμενες δύο εβδομάδες και παράλληλα δεν χάνει καθόλου ύψος, μπορείτε να τον παρατηρήσετε μέχρι το τέλος του Μαΐου.


Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:40 μμ.    

 

Πέμπτη, 18 Μαΐου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 3:34 πμ της Παρασκευής.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:27 πμ της Παρασκευής.   

 

Παρασκευή, 19 Μαΐου

Ο Κρόνος απόψε αλλάζει θέση μέσα στους αστερισμούς, από τον Τοξότη μετακινείται στον Οφιούχο. Θα παραμείνει εκεί μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε και θα μετακινηθεί ξανά στον Τοξότη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:18 μετά τα μεσάνυχτα.   

 

Σάββατο, 20 Μαΐου

Ας ρίξουμε μια ματιά στον αρχαίο αστερισμό της Κόμης της Βερενίκης, μια αμυδρή ομάδα αστεριών κάτω από τη λαβή της «κατσαρόλας». Είναι ένα πανέμορφο αστρικό σμήνος, θεατό με γυμνό μάτι, που μας προσκαλεί σε προσεκτική παρατήρηση δεκάδων γαλαξιών με ένα μέτριου ανοίγματος τηλεσκόπιο. Ακόμα και οι ερασιτέχνες αστρονόμοι μπορούν να εξετάσουν το εξαιρετικά μακρινό σύμπλεγμα των γαλαξιών αυτών, περίπου 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, που πρώτοι έδωσαν στοιχεία για τη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του σύμπαντος.

Κυριακή, 21 Μαΐου

Ο Γαλαξίας του καλοκαιριού εμφανίζεται πριν το ξημέρωμα κατά το μεγαλύτερο μέρος της άνοιξης στα μεσαία βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Στρέψτε το βλέμμα χαμηλά στα ανατολικά-βορειοανατολικά. Θα ανατέλλει νωρίτερα και ψηλότερα κάθε εβδομάδα που περνά.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:56 πμ της Δευτέρας.   

 

Ο Κρόνος στις 29 Απριλίου. Η φωτογραφία είναι από τον  Christopher Go. Το «εξάγωνο» στον πόλο του πλανήτη ξεχωρίζει.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής, αν και θα φτάσει σε μέγιστη αποχή αυτή την εβδομάδα, βρίσκεται αρκετά χαμηλά στον ορίζοντα το πρωί.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,6) λάμπει χαμηλά στα ανατολικά στο φως του λυκαυγούς. Με τηλεσκόπιο φαίνεται σαν παχύς μηνίσκος.

Ο Άρης (μέγεθος +1,6, στον Ταύρο) φαίνεται πολύ χαμηλά στα δυτικά το σούρουπο. Ο Άρης είναι αρκετά κάτω και αριστερά της λαμπρής Αίγας. Ο επίσης λαμπρός Μπετελγκέζ είναι μακριά στα αριστερά του πλανήτη.

Ο Δίας (μέγεθος -2,3, στην Παρθένο) λάμπει ψηλά στον νότο πριν τις 11 μμ. Ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 43″. Ο Στάχυς είναι 10° κάτω απ’ αυτόν.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,2, από τον Τοξότη στον Οφιούχο) ανατέλλει πριν από τα μεσάνυχτα και φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στον νότο πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) λαμπυρίζει ζωηρά περίπου 18° δεξιά του Κρόνου. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 14 Ιουνίου.

Ο Ουρανός είναι στο φως του λυκαυγούς, κάτω και αριστερά της Αφροδίτης.

Ο Ποσειδώνας είναι ακόμα πολύ χαμηλά πριν το λυκαυγές.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί