Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 17-4 έως 23-4

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 17-4 έως 23-4
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 17 Απριλίου

Ο λαμπρός Αρκτούρος αναρριχάται ψηλά στον ανατολικό ουρανό αυτά τα βράδια. Η εξίσου λαμπρή Αίγα βρίσκεται ήδη ψηλά στα βορειοδυτικά και χαμηλώνει όσο περνάει το βράδυ.

Ο Δίας έφτασε σε αντίθεση πριν από 10 ημέρες, και παραμένει ένα εντυπωσιακό θέαμα όλη τη νύχτα. Φαίνεται χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά νωρίς το βράδυ και ανεβαίνει ψηλότερα στα νότια περίπου στη 1 πμ. Λαμπρός με μέγεθος -2,5, ο γίγαντας πλανήτης είναι το πιο λαμπρό ουράνιο αντικείμενο της νύχτας με εξαίρεση το τελευταίο τέταρτο της Σελήνης και την Αφροδίτη, κανένα από τα οποία δεν ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα. Ο Δίας βρίσκεται ανάμεσα στα αστέρια της Παρθένου, 8° βορειοδυτικά του πιο λαμπρού αστεριού του συγκεκριμένου αστερισμού του, του 1ου μεγέθους Στάχυ. Ο δίσκος του αέριου γίγαντα εκτείνεται στα 44″ και ένα τηλεσκόπιο αναδεικνεύει απίστευτες λεπτομέρειες των νεφών που καλύπτουν την επιφάνειά του.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:52 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη , 18 Απριλίου

Καθώς εξασθενίζει το βραδινό λυκόφως, ο μέτριος σε λαμπρότητα Άρης βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 4° από τις Πλειάδες, από σήμερα μέχρι την Κυριακή.

Ένα από τα καλύτερα αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό της άνοιξης, το αστρικό σμήνος της Κυψέλης (Μ44) στον αστερισμό του Καρκίνου, βρίσκεται ψηλά στα νοτιοδυτικά, όταν πέφτει το σκοτάδι. Με γυμνό μάτι, κάτω από ένα σκοτεινό ουρανό, θα πρέπει να είστε σε θέση να εντοπίσετε αυτή την ομάδα αστέρων, σαν ένα αχνό σύννεφο. Όμως, ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο αποκαλύπτει δεκάδες αστέρια στην «Κυψέλη».

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:43 μμ.  

Τετάρτη, 19 Απριλίου

Τελευταίο τέταρτο Σελήνης στις 12:58 μμ. Η μισό-φωτισμένη σφαίρα ανατέλλει λίγο μετά τις 2:00 πμ και μεσουρανεί περίπου στις 7 το πρωί. Ο φυσικός δορυφόρος της Γης εμφανίζεται με φόντο τα αστέρια κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Τοξότη και Αιγόκερου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:30 πμ της Πέμπτης.   

 

Πέμπτη, 20 Απριλίου

Ο Ερμής φτάνει σε κατώτερη σύνοδο, περνώντας ανάμεσα από τον Ήλιο και τη Γη, στις 9 πμ. Ο πλανήτης θα επιστρέψει στον πρωινό ουρανό, στο λυκαυγές, στα μέσα Μαΐου.

Η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου φθάνει στο ψηλότερο της σημείο στον ουρανό νωρίς το βράδυ. Καθώς η Γη συνεχώς περιστρέφεται, η κατσαρόλα γυρίζει γύρω από τον Πολικό.

Κοιτάξτε πολύ χαμηλά στο βορειοανατολικό ουρανό περίπου στις 9:00 το βράδυ για να δείτε το λαμπρό Βέγα, το «αστέρι του καλοκαιριού», που έχει ήδη ανατείλει.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:21 μετά τα μεσάνυχτα.  

 

Παρασκευή, 21 Απριλίου

Όταν αρχίζει να βραδιάζει, το σχήμα του αστερισμού του Κόρακα βρίσκεται στα δεξιά του Στάχυ και του Δία.

Η ασθενής βροχή διαττόντων Λυρίδες κορυφώνεται στις ώρες πριν από την αυγή του Σαββάτου. Η Σελήνη, σε φθίνουσα φάση, δεν θα είναι τόσο λαμπρή. Σε έναν σκοτεινό ουρανό οι παρατηρητές μπορούν να περιμένουν να δουν 15 έως 20 μετέωρα ανά ώρα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:13 μμ. 

 

Σάββατο, 22 Απριλίου

Ο  Damian Peach, γνωστός για τις φωτογραφίες πλανητών υψηλής ευκρίνειας, έφτιαξε αυτό το βίντεο από φωτογραφίες του Δία που έβγαλε στις 25-28 Φεβρουαρίου, χρησιμοποιώντας εξ αποστάσεως το τηλεσκόπιο ενός μέτρου στη Χιλή.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:59 πμ της Κυριακής.   

 

Κυριακή, 23 Απριλίου

Η Σελήνη εμφανίζεται στα δεξιά της Αφροδίτης πριν από την αυγή.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:51 μμ.  

 

Ο αστερισμός του Καρκίνου είναι ο πιο αμυδρός από τους δώδεκα ζωδιακούς αστερισμούς. Ένας απλός παρατηρητής του ουρανού, παρατηρώντας τους λαμπρούς γειτονικούς αστερισμούς των Διδύμων ή του Λέοντα, θα τον αγνοήσει. Μέσα από τις πόλεις ο αστερισμός δύσκολα αναγνωρίζεται. Όμως, υπάρχουν εξαιρετικά αντικείμενα στον Καρκίνο, όπως το φανταστικό σμήνος της «Κυψέλης» (Μ44) που φαίνονται εύκολα με ένα τηλεσκόπιο ή ένα ζευγάρι κιάλια. Φωτογραφία: Marc Van Norden – Flickr

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,7) είναι πολύ χαμηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Με τηλεσκόπιο φαίνεται σαν ημισέληνος που γίνεται όλο και πιο παχιά από πρωί σε πρωί.

Ο Άρης (μέγεθος +1,5, στον Ταύρο) είναι το αμυδρό πορτοκαλί «αστέρι» χαμηλά στα δυτικά αργά το σούρουπο, κάτω από τις Πλειάδες. Θα βρεθεί κοντά σε αυτό το αστρικό σμήνος τα επόμενα βράδια. Ο Άρης έχει μόνο 4 δευτερόλεπτα της μοίρας φαινόμενη διάμετρο.

Ο Δίας (μέγεθος -2,5, στην Παρθένο) λάμπει ψηλά στον νότο μετά τα μεσάνυχτα. Βρέθηκε σε αντίθεση στις 7 Απριλίου. Ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 44″. Ο Στάχυς είναι 8° κάτω απ’ αυτόν.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,3, στον Τοξότη) ανατέλλει στη 1 πμ και μεσουρανεί πριν από την ανατολή του Ήλιου. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) σπινθηρίζει ζωηρά περίπου 19 μοίρες δεξιά και πάνω από τον Κρόνο. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 14 Ιουνίου.

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας κρύβονται στη λάμψη του σούρουπου και του λυκαυγούς, αντίστοιχα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί