Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 24-4 έως 30-4

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 24-4 έως 30-4
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 24 Απριλίου

Νωρίς το βράδυ, κοιτάζοντας στο δυτικό ουρανό, θα δείτε το «χειμερινό τρίγωνο» να δύει μετά τον αστερισμό του Ωρίωνα. Πιο δεξιά, ο πλανήτης Άρης αποχαιρετά επίσης τον βραδινό ουρανό. Τα λαμπρά αστέρια των Διδύμων, η Αίγα του Ηνίοχου και ο Αλντεμπαράν του Ταύρου είναι τα υπόλοιπα αντικείμενα που ανήκουν στον χειμωνιάτικο ουρανό αλλά θα φαίνονται για μερικές εβδομάδες ακόμα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:38 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη , 25 Απριλίου

Νωρίς το πρωί μπορείτε να δείτε σε προεπισκόπηση το πώς θα είναι τα αστέρια στον βραδινό ουρανό του Αυγούστου. Τα τρία λαμπρά αστέρια που λάμπουν ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το φως της αυγής αποτελούν το Θερινό Τρίγωνο. Ο Σκορπιός και ο Τοξότης, οι δύο χαρακτηριστικοί καλοκαιρινοί αστερισμοί, βρίσκονται χαμηλά στον νότιο ορίζοντα. Το λαμπρό αστέρι στα μέσα του δυτικού ουρανού είναι ο Αρκτούρος στον αστερισμό του Βοώτη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:29 μετά τα μεσάνυχτα.  

.
Τετάρτη, 26 Απριλίου

Νέα Σελήνη στις 3:18 μμ.

Αυτή είναι η εποχή του χρόνου όπου η αμυδρή Μικρή Άρκτος ξεχωρίζει στα δεξιά του Πολικού (ο τελευταίος στη «λαβή») κατά το σούρουπο. Η πολύ πιο λαμπρή «κατσαρόλα» της Μεγάλης Άρκτου στριφογυρίζει πάνω ψηλά από την μικρή κατσαρόλα, σαν να χύνει νερό ακριβώς προς τα κάτω, μέσα σ’ αυτήν.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:20 μμ.    

 

Πέμπτη, 27 Απριλίου

Η Σελήνη επιστρέφει στο βραδινό ουρανό και γίνεται ολοένα και πιο λαμπρή τις επόμενες νύχτες.

Προσπαθήστε να εντοπίσετε τον λεπτό μηνίσκο νωρίς το βράδυ, χαμηλά πάνω από τον δυτικό ορίζοντα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:07 πμ της Παρασκευής.   

 

Παρασκευή, 28 Απριλίου

Όταν βραδιάσει, προσέξτε τη Σελήνη που πλησιάζει τον Αλντεμπαράν. Θα έχουμε απόκρυψη του αστεριού από τη Σελήνη μετά τις 9:30 μμ. Το αστέρι θα επανεμφανιστεί περίπου στις 10:20 μμ.

Δείτε προσομοίωση του φαινομένου: https://youtu.be/BbYpqDBNR5o

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:58 μμ. 

 

Σάββατο, 29 Απριλίου

Κοιτάξτε πολύ χαμηλά στον βορειοανατολικό ουρανό περίπου στις 9:00 το βράδυ για να δείτε τον λαμπρό Βέγα, το «αστέρι του καλοκαιριού», που έχει ήδη ανατείλει.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:45 πμ της Κυριακής.

    

Κυριακή, 30 Απριλίου

Ο ουρανός της άνοιξης είναι πολύ πλούσιος όχι μόνο σε γαλαξίες αλλά και σε σφαιρωτά σμήνη, που αποτελούν τα πιο γηραιά μέρη του γαλαξία μας. Ένα τέτοιο, το Μ5, στον αστερισμό του Όφη, με μέγεθος 5,8 είναι από τα πιο λαμπρά σφαιρωτά σμήνη του ουρανού.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:36 μμ.  

 

«Ακριβώς δίπλα στα σύνορα με τη Μεγάλη Άρκτο, στον αστερισμό των Θηρευτικών Κυνών, βρίσκεται ο Μ51, ένας φημισμένος σπειροειδής γαλαξίας, γνωστός κοινώς ως γαλαξίας Whirlpool. Ήταν ο πρώτος γαλαξίας που καταγράφηκε ότι έχει σπειροειδή δομή, από το Λόρδο Rosse το 1845. Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του Whirlpool είναι ο δορυφόρος γαλαξίας στο άκρο μιας από τις σπείρες του, ο οποίος φαίνεται σε φωτογραφίες μεγάλης έκθεσης. Ο Μ51, 8ου μεγέθους, διακρίνεται υπό καλές συνθήκες με κιάλια, φαίνεται δε σαν νεφώδης περιοχή. Με μικρά τηλεσκόπια φαίνεται ο πυρήνας στο κέντρο του Whirlpool σαν ένας αστέρας, το ίδιο και ο πυρήνας του δορυφόρου γαλαξία, αλλά μόνο με μεγάλα τηλεσκόπια αναδεικνύονται οι σπειροειδείς βραχίονες. Ο γαλαξίας Whirlpool απέχει από εμάς περίπου 25 εκατομμύρια έτη φωτός».

Απόσπασμα από το βιβλίο The Monthly Sky Guide”, Wil Tirion (Μετάφραση: Σίμος Οικονομίδης). Η φωτογραφία είναι από το τηλεσκόπιο ακτίνων- Χ Chandra.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,7) είναι πολύ χαμηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Με τηλεσκόπιο φαίνεται σαν ημισέληνος που γεμίζει όλο και περισσότερο από πρωί σε πρωί.

Ο Άρης (μέγεθος +1,6, στον Ταύρο) είναι το αμυδρό πορτοκαλί «αστέρι» χαμηλά στα δυτικά αργά στο σούρουπο. Ο Άρης έχει μόνο 4 δευτερόλεπτα της μοίρας φαινόμενη διάμετρο.

Ο Δίας (μέγεθος -2,4, στην Παρθένο) λάμπει ψηλά στον νότο περίπου τα μεσάνυχτα. Ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 44″. Ο Στάχυς είναι 9° κάτω απ’ αυτόν.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,3, στον Τοξότη) ανατέλλει τα μεσάνυχτα και φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στον νότο πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) σπινθηρίζει ζωηρά περίπου 18 μοίρες δεξιά και πάνω από τον Κρόνο. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 14 Ιουνίου.

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας κρύβονται στη λάμψη του σούρουπου και του λυκαυγούς, αντίστοιχα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί