Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 30-1 έως 5-2

 

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 30-1 έως 5-2
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου

Η λεπτή ημισέληνος κρέμεται κάτω από την Αφροδίτη νωρίς το βράδυ. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι αρκετά πιο παχιά σε σύγκριση με το πάχος της αποψινής ημισελήνου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:25 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη , 31 Ιανουαρίου

Η ημισέληνος, μαζί με την λαμπρή Αφροδίτη και τον μακρινό αμυδρό Άρη σχηματίζουν ένα τρίγωνο στα δυτικά νωρίς το βράδυ. Το τρίγωνο αυτό βρίσκεται περίπου 30° πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Η Αφροδίτη έχει διάμετρο δίσκου ίση με 31″, ενώ ο Άρης μόνο 5″.

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου

Ο Κρόνος ανατέλλει τρεις ώρες πριν από τον Ήλιο και αρχίζει να ανεβαίνει περίπου 15° ψηλά στα νοτιοανατολικά από τη στιγμή που αρχίζει το λυκαυγές. Ο πλανήτης με τους δακτυλίους λάμπει με μέγεθος 0,5 ανάμεσα στα πολύ αμυδρά αστέρια του Οφιούχου. Ένα τηλεσκόπιο αναδεικνύει τον δίσκο του Κρόνου, που έχει διάμετρο 16″, ενώ το σύστημα δακτυλίων εκτείνεται στα 35″ και έχει κλίση 27° ως προς τη Γη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:03 πμ της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου

Στην αμερικάνικη λαϊκή παράδοση υπάρχει ο μύθος ότι η εξέλιξη του χειμώνα εξαρτάται από τη μαρμότα. Αν το χαριτωμένο τρωκτικό βγάλει το κεφάλι του έξω από τη φωλιά του σήμερα το πρωί και δει τη σκιά του, θα έχουμε έξι ακόμα εβδομάδες χειμώνα. Όμως, αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος, αυτό σημαίνει ότι η άνοιξη έρχεται σύντομα. Τι σχέση έχει αυτό με την Αστρονομία; Η ημέρα αυτή (Groundhog Day), η 2η Φεβρουαρίου, είναι ακριβώς στη μέση ανάμεσα στο χειμερινό ηλιοστάσιο και την εαρινή ισημερία.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:55 πμ της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου

Όλη αυτή την εβδομάδα ο Κρόνος και ο Αντάρης βρίσκονται στα νότια-νοτιοανατολικά νωρίς στον πρωινό ουρανό, όπως φαίνεται παρακάτω.

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 6:20 πμ του Σαββάτου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:42 πμ του Σαββάτου.

 

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου

Νωρίς το βράδυ, οι Πλειάδες βρίσκονται πάνω από τη Σελήνη, ενώ ο Αλντεμπαράν λάμπει στα αριστερά της Σελήνης.

Παρά το γεγονός ότι ο αστεροειδής Εστία (Vesta 4) έφτασε σε αντίθεση στα μέσα Ιανουαρίου, εξακολουθεί να λάμπει με μέγεθος 6,6 και να φαίνεται αρκετά εύκολα μέσα από ένα ζευγάρι κιάλια.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:33 πμ της Κυριακής. 

 

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου

Η Σελήνη βρίσκεται λιγότερο από 3 μοίρες μακριά από τον 1ου μεγέθους Αλντεμπαράν αυτό το βράδυ. Αυτό το λαμπρό αστέρι αντιπροσωπεύει το μάτι του Ταύρου.

Τα ηλιακά ρολόγια θεωρούνται συνήθως διακοσμητικά παρά σοβαρά όργανα  μέτρησης του χρόνου. Όμως ένα καλά κατασκευασμένο, κατάλληλα ευθυγραμμισμένο ηλιακό ρολόι μπορεί να δείχνει το χρόνο με ακρίβεια δευτερολέπτων. Επιπλέον, τα ηλιακά ρολόγια ενσωματώνουν μια πλούσια ιστορία πολιτισμού, επιστήμης, και τέχνης. Αν θέλετε να ερευνήσετε περαιτέρω το θέμα, μπορείτε να κοιτάξετε στον δικτυακό τόπο:  http://sundials.org/registry/.

 

Το νεφέλωμα της Ροζέτας (Rosette Nebula) βρίσκεται στον αστερισμό του Μονόκερου και απέχει 5000 έτη φωτός από τη Γη. Είναι ένα νεφέλωμα εκπομπής που αποτελείται από ιονισμένο υδρογόνο. Είναι ένα «βρεφοκομείο» αστέρων. Φωτογραφία: Θανάσης Παπαδημητρίου. Τόπος λήψης: Φιλώτεια Αριδαίας. Χρησιμοποιήθηκαν: μηχανή Canon 100d και τηλεσκόπιο Skywatcher 150/750. (9 εκθέσεις των 540 sec η κάθε μία).

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (ακόμα μέγεθος -0,2) βυθίζεται όλο και χαμηλότερα στον ορίζοντα, από μέρα σε μέρα. Βρίσκεται πολύ μακριά (31 μοίρες) και στα αριστερά του Κρόνου το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,8, στον Υδροχόο) είναι ο λαμπρός «Αποσπερίτης» στον νοτιοδυτικό ουρανό κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και νωρίς το βράδυ. Ο δίσκος της έχει διάμετρο ίση με 30 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Άρης (μέγεθος +1, στον Υδροχόο) συνεχίζει να λάμπει στα νότια-νοτιοδυτικά, περίπου 6 μοίρες πάνω από την Αφροδίτη. Ο Άρης έχει φαινόμενη διάμετρο 5 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Η Εστία, μόλις πέρασε από αντίθεση. Με μέγεθος 6,5, μπορεί να εντοπιστεί σχετικά εύκολα. Δείτε χάρτες με τις θέσεις του αστεροειδή εδώ:

Ο Δίας (μέγεθος -2,3, στην Παρθένο) ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα και λάμπει ψηλά στον νότο πριν το λυκαυγές. Ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 39″, αρκετά μικρή σε σχέση με τα 44″ που θα φτάσει όταν θα βρεθεί σε αντίθεση στις 7 Απριλίου.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,5) κινείται όλο και ψηλότερα. Ο Αντάρης (μέγεθος +1) σπινθηρίζει έντονα περίπου 15 μοίρες δεξιά και πάνω από τον Κρόνο.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθύες) είναι ψηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκεται χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος. Δείτε αναλυτικούς χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί