ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δελτίου τύπου: Η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων», για την έκλειψη της Σελήνης

Δελτίο Τύπου

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία και στην Πάτρα, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, να παρατηρήσουμε μια ολική έκλειψη Σελήνης. Μια μικρή δυσκολία σε αυτή την έκλειψη έγκειται στο γεγονός ότι συμβαίνει ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα ωστόσο οι φανατικοί φίλοι του ουρανού δεν αναμένεται να αποθαρρυνθούν. Επιπλέον κίνητρο για την παρατήρηση της έκλειψης δίνει το γεγονός πως η έκλειψη συμβαίνει κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «Υπερπανσελήνου», δηλαδή την Πανσέληνο που συμπίπτει με τη Σελήνη να βρίσκεται στο περίγειο, το κοντινότερο σημείο στη Γη. Αυτό σημαίνει πως η φαινόμενη διάμετρος της υπό έκλειψη Σελήνης θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλείψεις. Αυτό το φαινόμενο δε θα συμβεί ξανά μέχρι το 2033.

Ολόκληρη η έκλειψη θα είναι ορατή από την Πάτρα. Κατά τη διάρκεια της ολικής φάσης της έκλειψης, που θα λάβει το χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα, η Σελήνη θα βρίσκεται στο δυτικό-νοτιοδυτικό ουρανό από τις 25 μοίρες και σταδιακά χαμηλότερα οπότε οι παρατηρητές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ανεμπόδιστο ορίζοντα προς τα Δ-ΝΔ ώστε να δουν όλο το φαινόμενο. Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου έχουν ως εξής:

Έναρξη μερικής έκλειψης: 4:07
Έναρξη ολικότητας: 5:11
Μέγιστο έκλειψης: 5:47
Τέλος ολικότητας: 6:23
Τέλος μερικής έκλειψης 7:27

Το φαινόμενο είναι ασφαλές, εύκολα ορατό και εντυπωσιακό ακόμα και χωρίς βοήθεια οπτικών οργάνων. Φυσικά ή χρήση οπτικών βοηθημάτων θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Με κιάλια ήδη πολλές περισσότερες λεπτομέρειες της Σελήνης θα είναι ορατές και ακόμα περισσότερο με τη χρήση τηλεσκοπίου. Ακόμα και το μικρότερο τηλεσκόπιο μπορεί να δώσει ωραίες εικόνες της Σελήνης.

Καθώς ο καιρός είναι ακόμα αβέβαιος, ο Ωρίων αναμένει την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών για ενδεχόμενη δημόσια παρατήρηση της έκλειψης με τηλεσκόπια. Παρακαλούμε για νεότερα το κοινό να επισκεφθεί την Κυριακή τη σελίδα του συλλόγου www.orionas.gr ή να ενημερωθεί μέσω των κοινωνικών δικτύων:

Facebook: http://www.facebook.com/orionasgr
Twitter: http://twitter.com/orionasgr

Με τιμή,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων»
http://www.orionas.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί