ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΡΑΤΟΣ – Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας : “Ο κομήτης C/2020 F3 NEOWISE και η Σαλαμίνα μας”

Ο κομήτης C/2020 F3 NEOWISE όπως τον συνέλαβε η κάμερα της ομάδας ΑΡΑΤΟΣ στην πανέμορφη περιοχή “Μπατσί” στη Σαλαμίνα. 

C/2020 F3 (NEOWISE) είναι μη περιοδικός κομήτης που ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2020 και έφτασε στο περιήλιό του τις 3 Ιουλίου 2020, σε απόσταση 0,295 ΑΜ από τον Ήλιο (44 εκατομμύρια χιλιόμετρα). Υπολογίζεται ότι έφτασε σε φαινόμενο μέγεθος +0,5. Η τροχιά του είναι ιδιαίτερα ελλειπτική και μετά από το πέρασμά του από το περιήλιο η περίοδος περιφοράς του αυξήθηκε από τα 4.500 χρόνια σε 6.800 χρόνια.
 
 Ο κομήτης ανακαλύφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο υπερύθρων WISE στις 27 Μαρτίου 2020, με υπολογιζόμενο φαινόμενο μέγεθος +17, και τις επόμενες ημέρες διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζε κομητική δραστηριότητα.[1] Οπτικές παρατηρήσεις του κομήτη υπολόγισαν τότε το φαινόμενο μέγεθος σε +13. Ο κομήτης συνέχισε να λαμπραίνει και στο τέλος Απριλίου το μέγεθός του υπολογίστηκε +11. Στην τελευταία του παρατήρηση από τη Γη πριν το περιήλιο στις 10 Ιουνίου, το μέγεθος του κομήτη υπολογίστηκε σε +6.8.

Ο κομήτης πέρασε από το οπτικό πεδίο της κάμερας C3 του διαστημικού ηλιακού τηλεσκοπίου SOHO από τις 22 μέχρι τις 28 Ιουνίου, όπου παρουσίαζε συνεχή αύξηση της λαμπρότητάς του, από +4.2 σε +2.2. Ο κομήτης φαινόταν λίγο επιμήκης και διακρίνονταν δύο ουρές, μία ουρά σκόνης μήκους μίας μοίρας και μία αχνότερη και πιο διάχυτη ουρά μήκους μισής μοίρας. Στη συνέχεια ο κομήτης εντοπίστηκε στο πρωινό λυκαυγές στις 3 Ιουλίου, την ημέρα του περιήλιου, με φαινόμενο μέγεθος +0.5. Ο κομήτης θα βρεθεί σταδιακά σε πιο σκοτεινούς ουρανούς καθώς θα απομακρύνεται από τον Ήλιο.

Πηγή κειμένου: https://el.wikipedia.org/wiki/C/2020_F3

https://www.facebook.com/Aratosastronomy/  

©Photo: Δημήτρης Γκίκας – ΑΡΑΤΟΣ – Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας
©Photo: ΑΡΑΤΟΣ – Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας
©Photo: ΑΡΑΤΟΣ – Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας
©Photo: ΑΡΑΤΟΣ – Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας
©Photo: ΑΡΑΤΟΣ – Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας
Επιστροφή στην κορυφή κουμπί