ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) επαναλειτουργεί

Με τη δεύτερη φάση λειτουργίας του επιταχυντή (γνωστής ως Run 2), ξεκίνησε η επαναλειτουργία του μεγάλου υπόγειου επιταχυντή αδρονίων (LHC) στο CERN.

Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN), ο επιταχυντής – έπειτα από 27 μήνες διακοπής, στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν αναγκαίες σχετικές δοκιμαστικές συγκρούσεις σωματιδίων- για πρώτη φορά θα αρχίσει να τροφοδοτεί με δεδομένα φυσικής τους τέσσερις ανιχνευτές των αντίστοιχων πειραμάτων.

Η ερευνητική ομάδα του πειράματος ATLAS ανοίγει σαμπάνιες!Η ερευνητική ομάδα του πειράματος ATLAS ανοίγει σαμπάνιες!

Οι συγκρούσεις πρωτονίων με ρυθμό έως ένα δισεκατομμύριο φορές ανά δευτερόλεπτο, σηματοδοτούν την έναρξη της Β΄ φάσης και η επιστημονική κοινότητα προσδοκά να ανοίξουν νέους ορίζοντες στη Φυσική. Οι συγκρούσεις θα πραγματοποιηθούν με την ενέργεια-ρεκόρ των 13 TeV, σχεδόν διπλάσια από την ενέργεια κατά την πρώτη τριετή περίοδο λειτουργίας του.

Κατά την αρχική φάση λειτουργίας του επιταχυντή (Run 1), οι συγκρούσεις παρήγαγαν ένα πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων της τάξης του ενός Gigabyte ανά δευτερόλεπτο (που σπάνια έφθανε έως τα έξι). Κατά τη νέα φάση λειτουργίας, τα δεδομένα που θα αποθηκεύονται, για να μελετηθούν από τους φυσικούς, αναμένεται να φθάνουν τα δέκα Gigabytes το δευτερόλεπτο.

Αναδημοσίευση από: physicsgg.me

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί