ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη εστιασμένη φωτογραφία του τηλεσκοπίου James Webb!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (εν συντομία JWST) εκτοξεύθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021, αποτελεί το ισχυρότερο τηλεσκόπιο στην ιστορία της ανθρωπότητας και είναι σχεδιασμένο για να δώσει μέσα από τις εξερευνήσεις του απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούν την αστρονομία και το διάστημα.

Ο μοναδικός τρόπος για τη μελέτη των διαφόρων ουράνιων αντικειμένων είναι η συλλογή του φωτός που εκπέμπουν, καθώς μέσω του φωτός μεταδίδονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν τα αντικείμενα αυτά. Το φως στην περίπτωση του JWST συλλέγεται από το πρωτεύον του κάτοπτρο, το οποίο έχει διάμετρο 6.5 m και δεν είναι ενιαίο, αλλά αποτελείται από 18 εξαγωνικά μικρότερα κάτοπτρα.

Το κάτοπτρο κατά την εκτόξευση και μεταφορά του τηλεσκοπίου στο διάστημα ήταν διπλωμένο εντός του πυραύλου Ariane 5. Συνεπώς, μια από τις βασικές εργασίες που έπρεπε να εκτελεστούν από την ομάδα ελέγχου του τηλεσκοπίου ήταν το άνοιγμα του κατόπτρου και η ευθυγράμμιση/ρύθμιση των θέσεων και των κλίσεων των επί μέρους 18 μικρότερων τμημάτων του, ώστε συνολικά, να λειτουργούν ως μια ομαλή και ενιαία ανακλαστική επιφάνεια.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ευθυγράμμισης, μόλις χθες, 16 Μαρτίου 2022, η ομάδα του JWST έδωσε στην δημοσιότητα την πρώτη εστιασμένη φωτογραφία που τράβηξε το τηλεσκόπιο.

Η πρώτη εστιασμένη φωτογραφία που έλαβε το τηλεσκόπιο James Webb – Credit: NASA/STScI

Στη φωτογραφία αυτή εικονίζεται ο λαμπρός αστέρας 2MASS J17554042+6551277, ο οποίος εκτός από το… εύκολο στην απομνημόνευση όνομα (!), δεν διαθέτει κανένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό. Είναι απλώς ένα φωτεινός αστέρας που χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο της διαδικασίας ευθυγράμμισης. Με άλλα λόγια, η φωτογράφισή του δεν έχει επιστημονικό σκοπό. Σύμφωνα με τον έλεγχο αυτό, το τηλεσκόπιο λειτουργεί άψογα, ξεπερνώντας τις ήδη υψηλές προσδοκίες όλων!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τον χρωματισμό της φωτογραφίας, τα ανθρώπινα μάτια δεν θα μπορούσαν να δουν το φως αυτό, καθώς αντιστοιχεί σε υπέρυθρα μήκη κύματος. Επιπλέον, οι χαρακτηριστικές ακτίνες γύρω από τον αστέρα είναι αποτέλεσμα του φαινομένου της περίθλασης, κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα για τους επιστήμονες. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι χάρη στην υψηλή ευαισθησία του τηλεσκοπίου, στο υπόβαθρο της φωτογραφίας αποτυπώθηκαν πολυάριθμοι μακρινοί γαλαξίες!

Οι πρώτες φωτογραφίες πλήρους ανάλυσης και τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα θα αρχίσουν να συλλέγονται το καλοκαίρι. Προς το παρόν, η ομάδα επικεντρώνεται στην ρύθμιση των επιστημονικών οργάνων που φέρει το τηλεσκόπιο.

Διαβάστε περισσότερα για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εδώ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί