ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ιστοσελίδα “Αργώ”: Χώρος φίλων Αστρονομίας

Μια ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα έχει κερδίσει την προσοχή μας και τη συμπάθειά μας, έτσι θεωρούμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε.

Πρόκειται για την ιστοσελίδα Η Αργώ, “έναν χώρο ενασχόλησης και μελέτης των θαυμάτων του ουρανού και του Σύμπαντος”, σύμφωνα με την περιγραφή που βρήκαμε στην αρχική σελίδα. Και στη συνέχεια:

“Αυτός ο χώρος απευθύνεται σε εκείνους κι εκείνες που αγαπούν τον ουρανό και την αστρονομία – ακόμα κι αν δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν μαζί της – και γοητεύονται από τον τρόπο που είναι φτιαγμένο το Σύμπαν.”

Η δομή της ιστοσελίδας είναι απλή και εύχρηστη. Στην αρχική σελίδα υπάρχει μια κάθετη λίστα (Πλοήγηση) με τίτλους θεμάτων, η οποία υποθέτουμε ότι συν τω χρόνω θα εμπλουτιστεί. Με ένα κλικ στο θέμα που θα επιλέξετε μπορείτε να δείτε την ανάπυξή του σε έκταση που είναι καλή για μια πρώτη γνωριμία, χωρίς να κουράζει. Τα κείμενα είναι προσεγμένα, γραμμένα σε απλή και κατανοητή γλώσσα, και οι εικόνες όμορφες και λειτουργικές.

Στο οριζόντιο μενού μπορείτε να επιλέξετε το Ουρανοσκόπιο, ένα διαδραστικό ηλεκτρονικό επιπεδόσφαιρο, που αξίζει να το δείτε. Μια άλλη επιλογή στο οριζόντιο μενού είναι η Εφημερίδα, όπου μπορείτε να βρείτε χρήσιμα στοιχεία, τρέχοντα, δηλαδή μεταβαλλόμενα σε πραγματικό χρόνο μπροστά στα μάτια σας, σχετικά με τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους πλανήτες.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι στη σελίδα Σχετικά (τέρμα κάτω στη στήλη Πλοήγηση) προσφέρεται δωρεάν το βιβλίο “ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”, “ένα απλό εισαγωγικό βιβλίο στην ερασιτεχνική αστρονομία”, σε μορφή PDF. Αν και δεν είχαμε τον χρόνο να το μελετήσουμε, από μια γρήγορη ματιά αποκομίσαμε την εντύπωση ότι πρόκειται για σοβαρή δουλειά.

Αν θα έπρεπε να σχολιάσουμε κάτι με κριτική ματιά, αυτό είναι ότι με εξαίρεση το Ουρανοσκόπιο και την Εφημερίδα, η υπόλοιπη ύλη της ιστοσελίδας είναι στατική, δηλαδή λείπει η επικαιρότητα, άρα η αξία της είναι εγκυκλοπαιδική. Αναγνωρίζουμε, ωστόσο, ότι η επικαιρότητα ενδεχομένως να ξεφεύγει από τους στόχους του δημιουργού της ιστοσελίδας. Εξάλλου, υπάρχουν πολλές άλλες ιστοσελίδες που ασχολούνται με την αστρονομική επικαιρότητα.

Σε κάθε περίτπωση, Η Αργώ είναι μια καθ’ όλα αξιέπαινη προσπάθεια και μια χρήσιμη ιστοσελίδα αναφοράς. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να την επισκεφθείτε και να τη διαδώσετε!

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί