ΔΙΑΣΤΗΜΑΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνα: «Ανοίγει» τη νέα εποχή στην ενέργεια: Ηλιακά πάνελ στο Διάστημα αντί για πυρηνικά εργοστάσια

Στοχεύουν στη δημιουργία μίας νέας, εναλλακτικής πηγής ενέργειας για τον πλανήτη – Οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα ως «απάντηση» στην ενεργειακή κρίση  – Η αρχική ιδέα ανήκει σε μυθιστοριογράφο επιστημονικής φαντασίας, αλλά οι κινέζοι επιστήμονες θέλουν να την κάνουν πράξη μέχρι το 2035.

Ετοιμάζεται να «επαναστατήσει» στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας η Κίνα, καθώς θέλει να στείλει ηλιακά πάνελ που θα τροφοδοτούν ολόκληρο τον πλανήτη στο… διάστημα. Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου τους, που θα βασιστεί στη δημιουργία ενός νέου ερευνητικού κέντρου για τη μελέτη της διαστημικής ηλιακής ενέργειας.

Στην προσπάθειά τους να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, σχεδιάζουν να στείλουν σε απόσταση 23.000 μιλίων από τη Γη φωτοβολταϊκά συστήματα, που θα «υποδέχονται» τεράστιες ποσότητες ηλιακής ενέργειας, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες μεγάλων εκτάσεων και πόλεων με μεγάλους πληθυσμούς και ανάγκες.

Τα ηλιακά πάνελ στο Διάστημα θα απορροφούν τις ακτίνες του Ήλιου και θα διοχετεύουν ως «πρίσματα» την ενέργεια σε ηλιακούς συλλέκτες στην επιφάνεια της Γης, όπου θα λαμβάνει χώρα η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική και η διοχέτευσή της στις πόλεις και στους καταναλωτές. Ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος απότυπώνεται με πολύ απλό τρόπο στο γράφημα που ακολουθεί.

Πιστεύουν ότι το πρωτοφανές εγχείρημά τους θα έχει επιτευχθεί μέχρι το 2035, ενώ μέσω βελτιώσεων και αναγκαίων τροποποιήσεων η παραγωγή ενέργειας αναμένεται να έχει φτάσει στο πικ της έως το 2050.

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προτάθηκε αρχικά το 1941 από τον συγγραφέα μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας, Ισαάκ Ασίμοβ. Κινέζοι επιστήμονες, ωστόσο, θεώρησαν ότι αυτή η ιδέα θα μπορούσε να πετύχει και να αλλάξει τον τρόπο ηλεκτροδότησης του πλανήτη.

Μέσω μελετών που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής, διαπιστώνεται ότι ένας διαστημικός ηλιακός σταθμός θα αποτελούσε σταθερή πηγή ενέργειας -καθώς δεν υπάρχουν σύννεφα που να εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου- με μηδενικούς ρύπους άνθρακα. Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν ότι θα αποφευχθεί η μόλυνση και η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος, αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η διαπίστωση ότι οι ποσότητες της ενέργειας που θα παράγονται θα είναι ανάλογες της ενέργειας των πυρηνικών εργοστασίων. Σε περίπτωση δηλαδή που πετύχει το εγχείρημα των Κινέζων επιστημόνων, η διαστημική ηλιακή ενέργεια θα χαρακτηριστεί  «απάντηση» στην ενεργειακή κρίση και την οικολογική καταστροφή, αφού δεν αποκλείεται να καταργηθούν οριστικά τα επιβλαβή πυρηνικά εργοστάσια.

Η κινεζική ομάδα εργάζεται πυρετωδώς για να βεβαιωθεί ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα είναι σε θέση να εκτοξεύσει στο διάστημα μία σειρά από εξελιγμένα ηλιακά πάνελ, που θα προσλαμβάνουν ενέργεια από τις ακτίνες του ήλιου και θα την μετατρέπουν σε ηλεκτρική. Προς το παρόν το κόστος για τη λειτουργία του σταθμού δεν έχει καθοριστεί.

Πηγή: protothema.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί