ΚΕΝΤΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Κλεάνθης Νεοκλέους: Τρισδιάστατο ταξίδι στον πλανήτη Άρη

Το κέντρο αριστείας CYENS συμμετέχει στο έργο «Αστροτουρισμός», δηλαδή τον συνδυασμό της γνώσης της αστρονομίας με την ψυχαγωγία μέσω του σχεδιασμού και ανάπτυξης κινητών αστροπάρκων και αστροκατασκηνώσεων και επιλογής αστροχωριών στην Κύπρο. Συνέντευξη για το έργο με τον Κλεάνθη Νεοκλέους του κέντρου αριστείας CYENS.

–    Μπορείς να μας δώσεις λίγες πληροφορίες για το κέντρο αριστείας CYENS;

Το ερευνητικό κέντρο CYENS είναι ένα κέντρο αριστείας στην Κύπρο που διεξάγει διεπιστημονική έρευνα και καινοτομία στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με έμφαση στην έρευνα διαδραστικών μέσων, έξυπνων συστημάτων και αναδυόμενων τεχνολογιών. Πρόκειται για μία κοινοπραξία μεταξύ των τριών δημοσίων πανεπιστημίων της Κύπρου (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), του Δήμου Λευκωσίας, και δύο εξωτερικών εταίρων, το Ινστιτούτο Max Planck for Informatics (Γερμανία) και το University College London – UCL (Ηνωμένο Βασίλειο). Το CYENS ενισχύει την επιστημονική, τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο και την Ευρώπη, αξιοποιώντας τη δύναμή της έρευνας για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την επίλυση πραγματικών προβλημάτων. Ένας από τους στόχους του Κέντρου Αριστείας είναι να ενσωματώνει την ακαδημαϊκή έρευνα και τη βιομηχανική καινοτομία μέσω της μεταφοράς γνώσης και τεχνολογίας στη Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

– Ποιος είναι ο ρόλος του CYENS στο συγκεκριμένο έργο;

Το Κέντρο Αριστείας CYENS απασχολεί δεκαέξι διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες με γνώμονα την καινοτομία οι οποίες φιλοξενούν περισσότερους από 80 ερευνητές. Οι ερευνητικές ομάδες του Κέντρου επικεντρώνονται σε διάφορους τομείς έρευνας παρόλα αυτά στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν οι ακόλουθες 4 ομάδες: H ομάδα Cognitive and Clinical Applications (CCAPS) με συντονιστή τον καθ. Μάριο Αβρααμίδη, η ομάδα V-EUPNEA με συντονιστή τον δρα Παναγιώτη Χαραλάμπους, η ομάδα RIPE με συντονιστή τον καθ. Γιώργου Χρυσάνθου και η ομάδα ITICA με συντονιστή τον δρα Κλεάνθη Νεοκλέους.

Στο συγκεκριμένο έργο, το CYENS μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο τεχνικός εταίρος της κοινοπραξίας και έχει την ευθύνη ανάπτυξης τουλάχιστον δύο εφαρμογών με αναδυόμενες τεχνολογίες που θα βρίσκονται στους χώρους που θα επιλεγούν για τα κινητά αστροπάρκα. Συγκεκριμένα οι δύο αυτές εφαρμογές αφορούν ένα σενάριο εικονικής πραγματικότητας και ένα έργο επαυξημένης πραγματικότητας.

– Τι ακριβώς είναι η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα;

Η Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality – VR) ορίζεται σαν το τεχνητό περιβάλλον τριών διαστάσεων (3D) που δημιουργείται από υπολογιστές και παρέχει ένα αισθητηριακό περιβάλλον όπου οι χρήστες μπορούν να το αντιλαμβάνονται/λειτουργούν και να αλληλοεπιδρούν, όπως στην πραγματική ζωή. Ο όρος «εμβύθιση» στις εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας (VR) παραπέμπει στην χρησιμοποίηση όλων των αισθήσεων σε ένα εικονικό κόσμο (τρισδιάστατο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας). Κατά τη διάρκεια της εμβύθισης, οι χρήστες δεν βλέπουν τον πραγματικό κόσμο γύρω τους. Αντίθετα, η Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) επιτρέπει στο χρήστη να αισθανθεί το πραγματικό κόσμο με εικονικά αντικείμενα τα οποία επικαλύπτουν ή συντίθενται με τον πραγματικό κόσμο.

– Μπορείς να μας πεις λίγες περισσότερες πληροφορίες για το σενάριο εικονικής πραγματικότητας που αναπτύσσετε;

Η εφαρμογή αφορά ένα υποθετικό σενάριο το οποίο βασίζεται σε πραγματικά και επιστημονικά δεδομένα. Εν συντομία, η ιστορία ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2021, όταν το rover προσεδάφισης στον Άρη της NASA, «Perseverance», έχοντας ως αποστολή τον εντοπισμό σημάτων αρχαίας ζωής. Τον Απρίλιο του 2033, κάθε επαφή του «Perseverance» με τη Γη χάθηκε και ο χρήστης της εφαρμογής, ως αστροναύτης είναι σε αποστολή στον Άρη, για να εντοπίσει το «Perseverance», να το επισκευάσει, να συλλέξει δείγματα από τον κόκκινο πλανήτη και να επιστρέψει πίσω στο διαστημόπλοιο, πριν τον κτυπήσει η καταιγίδα σκόνης που αναπτύσσεται στο πλανήτη.

– Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Η αρχική ιδέα προέκυψε μέσα από συναντήσεις, συνεντεύξεις και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μιας μεγάλης ομάδας ατόμων που συμμετέχουν στο έργο. Το τελικό σενάριο όμως είναι μια δημιουργία του σκηνοθέτη Σταύρου Παμπαλλή η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην συλλογή απαιτήσεων από την ομάδα του έργου αλλά και στην επιστημονική καθοδήγηση του δρος Στέλιου Τσαγκαρίδη και του Καθηγητή Θανάση Οικονόμου.

– Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε;

Η μεγαλύτερη πρόκληση που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε είναι η μεταφορά της πιο πάνω ιδέας σε ένα τεχνολογικά αρκετά απαιτητικό σενάριο εικονικής πραγματικότητας. Συνεπώς, πολύ μεγάλη βαρύτητα στο τελικό αποτέλεσμα έχει η τεχνική υλοποίηση της εφαρμογής, η οποία αναπτύσσεται από ερευνητές του κέντρου CYENS και κυρίως από τους δρες Παναγιώτη Κυριάκου, Αλέξανδρο Πολυδώρου, Χάρη Μαραγκό και Μαρία Παύλου.

– Ποιος είναι ο στόχος σας μέσα από αυτή την εφαρμογή;

Το σενάριο στοχεύει κυρίως στο να προσφέρει στο χρήστη μια ευχάριστη και διασκεδαστική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας. Παράλληλα, όμως, το εικονικό ταξίδι στον Άρη, έχει και ένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα αφού οι πληροφορίες και τα γεγονότα που διαδραματίζονται, βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Επομένως θα έλεγα ότι η εφαρμογή αυτή έχει ένα διπλό ρόλο και απευθύνετε σε ένα μεγάλο εύρος ηλικιών από 6 ετών και άνω.

– Μπορείτε να μας δώσετε και λίγες πληροφορίες για την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας που αναπτύσσετε;

Η υλοποίηση της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού. Επομένως, δεν μπορώ να δώσω αρκετές πληροφορίες αφού ακόμη δεν έχουμε καταλήξει στη τελική ιδέα. Σε γενικές γραμμές όμως, αυτό που μπορώ να αναφέρω είναι ότι η εφαρμογή θα έχει επίσης ένα διπλό ρόλο, όπου οι επισκέπτες των κινητών αστροπάρκων, χρησιμοποιώντας το κινητό τους ή τάμπλετ, θα συνδυάζουν ένα ευχάριστο περίπατο στη φύση με ψηφιακή πληροφορία και εκπαιδευτικά στοιχεία που αφορούν το ηλιακό μας σύστημα.

Πηγή: philenews.com

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί