ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Ο Δίας στα μπλε

Σε αυτήν την πρόσφατη φωτογραφία που πήρε το διαστημόπλοιο Juno της NASA μπορείτε να δείτε νέφη στην ατμόσφαιρα του Δία με εντυπωσιακές μπλε αποχρώσεις.

Το διαστημόπλοιο Juno τράβηξε αυτή τη φωτογραφία όταν βρισκόταν σε απόσταση 18.906 χιλιόμετρα από τις κορυφές των νεφών του Δία – δηλαδή περίπου όσο η απόσταση μεταξύ της Νέας Υόρκης και της πόλης Perth στην Αυστραλία.

Σε αυτή η φωτογραφία το χρώμα έχει ενισχυθεί τεχνικά και αυτό που εικονίζεται είναι ένα νεφικό σύστημα στο βόρειο ημισφαίριο του Δία. Η λήψη έγινε στις 24 Οκτωβρίου 2017, όταν το Juno ήταν σε γεωγραφικό πλάτος 57,7 μοίρες και εκτελούσε το ένατο κοντινό του πέρασμα από τον γίγαντα πλανήτη.

Η κλίμακα σε αυτή τη φωτογραφία είναι 12,5 χιλιόμετρα/pixel.

Χάρη στη γωνία Juno-Δία-Ήλιου όταν το διαστημόπλοιο τράβηξε τη φωτογραφία, μπορεί κανείς να δει ότι τα νέφη που είναι σε μεγαλύτερο υψόμετρο ρίχνουν σκιά στα άλλα νέφη τριγύρω. Αυτό είναι πιο εμφανές στις λευκότερες περιοχές της εικόνας, αλλά και σε κάποια σημεία στο κάτω μέρος της και στη δεξιά μεριά της.

Οι αρχικές, ανεπεξέργαστες (raw) φωτογραφίες του Juno είναι διαθέσιμες για το κοινό, για μελέτη ή επεξεργασία, στη διεύθυνση:

www.missionjuno.swri.edu/junocam

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Juno στη διεύθυνση:

https://www.nasa.gov/juno and http://missionjuno.swri.edu

Image credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/ Seán Doran

 

Πηγή: NASA

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί