ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ο πλανήτης Άρης στα καλύτερά του – Οκτώβριος 2020

Προσέγγιση Γής – Άρη 2020.
Η κορύφωση της προσέγγισης του πλανήτη Άρη με την Γη θα συμβεί την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020. Ο πλανήτης Άρης, κατα την περίοδο 6 – 9 Οκτωβρίου, θα έχει μέγιστη διάμετρο 22.6” και κατα την αντίθεση του στις 13-14 Οκτωβρίου θα λάμπει στον ουρανό με φαινόμενο μέγεθος -2.62.
Ο συνδυασμός του μεγάλου ύψους μεσουράνησης (60.2 μοίρες για την Κύπρο) και της συγκριτικά μικρής απόστασης (62 εκατομμύρια χλμ) κάνουν την φετινή προσέγγιση του Άρη ιδιαίτερα ενοική για τους παρατηρητές. Η επόμενη φορά που ο Άρης θα προσεγγίσει την Γή σε παρόμοια απόσταση θα είναι το 2033. Για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου ο Άρης θα είναι λαμπρότερος απο τον πλανήτη Δία, καθιστώντας τον έτσι το τρίτο λαμπρότερο αντικείμενο στον νυκτερινό ουρανό μετά την Σελήνη και την Αφροδίτη.
Ήδη ο Άρης δεσπόζει στον νυκτερινό ουρανό τις μεταμεσονύκτιες ώρες και αποτελεί ένα ιδιαίτερα χορταστικό στόχο για παρατήρηση αλλά και φωτογράφιση. Πληθώρα λεπτομερειών μπορούν να παρατηρηθούν όπως π.χ. η νότια πολική επικάλυψη, οι σκουρόχρωμες πεδιάδες και φαράγγια αλλά και τα γιγαντιαία ηφαίστεια του κόκκινου πλανήτη. Ακόμα και με μικρά τηλεσκόπια το κεραμιδί χρώμα του μυστηριώδη πλανήτη είναι ευδιάκριτο και η αντίθεση με τον κατάλευκο νότιο του πόλο είναι εντυπωσιακή.

© Φωτογραφία: Agapios Elia

Ο Άρης εκτελεί μια πλήρη περιστροφή γύρω απο τον εαυτό του σε 24.6 ώρες – σχεδόν όσο και η Γή. Έτσι, παρατηρώντας τον συχνά (κάθε π.χ. 3-4 μέρες) μπορούμε να δούμε διαφορετικές περιοχές να διακρίνονται.
Για την καλύτερη παρατήρηση του, είναι απαραίτητη η χρήση τηλεσκοπίου. Ακόμα και τα μικρά τηλεσκόπια μπορούν να διακρίνουν αρκετές λεπτομέρειες, ειδικά κοντά στις ημέρες της ελάχιστης προσέγγισης.
Η φωτογράφιση του κόκκινου πλανήτη είναι επίσης εφικτή, κυρίως με την χρήση αστρονομικών αισθητήρων CMOS/CCD ή ακόμη και με χρήση κοινών μηχανών τύπου DSLR/Mirrorless προσαρτημένων σε τηλεσκόπια.

Πίνακας πληροφοριών:
– Ελάχιστη απόσταση προς την Γή: 6 Οκτωβρίου (62 εκατ. χιλιόμετρα)
– Μέγιστη φαινόμενη διάμετρος: 22.6”
– Περίοδος μέγιστης διαμέτρου: 6-9 Οκτωβρίου
– Αντίθεση: 14 Οκτωβρίου
– Περίοδος ευνοικής παρατήρησης: μέχρι μέσα Νοεμβρίου 2020

Βρείτε εδώ, τηλεσκόπια για να παρατηρήσετε τον Άρη

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί