STEM & ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

Ομάδα Ελλήνων εκπαιδευτικών κέρδισε ένα από τα επτά βραβεία (European STEM Teacher Award) στο 12ο Πανευρωπαϊκό φεστιβάλ

ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ομάδα Ελλήνων εκπαιδευτικών κέρδισε ένα από τα επτά βραβεία (European STEM Teacher Award) στο 12ο Πανευρωπαϊκό φεστιβάλ «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο» (Science on Stage), που φιλοξενήθηκε από το Elixir do škol στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Clarion στην Πράγα της Τσεχίας, από τις 24 Μαρτίου 2022 έως 27 Μαρτίου 2022. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από Science on Stage Czech Republic με την κύρια υποστήριξη του Δήμου της Πράγας, του ιδρύματος Česká spořitelna, του ιδρύματος The JABLOTRON και σε συνεργασία με Science on Stage Europe. Ήταν υπό την αιγίδα της Mariya Gabriel, European Commissioner for Innovation, Research, Culture, Education and Youth και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας της Τσεχίας.

Την Ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι βραβευθέντες εκπαιδευτικοί των «11ων Πανελληνίων Αγώνων Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών», που πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2021, και ήταν:

 1. Χατζησάββας Γεώργιος, φυσικός, Πρότυπο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης,
 2. Γιαννακουδάκη Καλλιόπη, φυσικός, 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης,
 3. Νούσης Βασίλειος, φυσικός, Υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών
  Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Θεσπρωτίας,
 4. Σαμαντά Αγγελική, δασκάλα, 48ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών,
 5. Σαμαντά Ευαγγελία, φυσικός, 3ο Γυμνάσιο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης & Λυκειακές τάξεις,
 6. Κουράκης Νεκτάριος, φυσικός, Γενικό Λύκειο Βάμου (οργανική θέση: ΕΠΑ.Λ.
  Κισάμου), Χανιά, Κρήτης,
 7. Πούτος Πέτρος, ηλεκτρολόγος και ηλεκτρονικός ΤΕΙ, 1ο ΕΠΑ.Λ. Σαλαμίνας – Ε.Κ. Σαλαμίνας,
 8. Γεώργιος Βίλλιας, βιολόγος, Αναξαγόρειο Γενικό Λύκειο Νέας Ερυθραίας, Αττικής,
 9. Μπούλιαρη Γεωργία, φυσικός, 2ο Γ.Ε.Λ. Καλυβίων, Αττικής,
 10. Τσουτσουδάκης Αστρινός, φυσικός, Υπεύθυνος του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου
  Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Ηρακλείου, Κρήτης,

Στο φεστιβάλ συμμετείχε και η Ηρώ Κολιάκου, φυσικός, Anatolia College, με join Project με Ιταλίδα εκπαιδευτικό.

Στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ, που αποτελεί την μεγαλύτερη εκπαιδευτική έκθεση της Ευρώπης για καθηγητές Φυσικών Επιστημών, και φέτος είχε θέμα: «Από Εκπαιδευτικούς Για Εκπαιδευτικούς» («From Teachers For Teachers»), οι Έλληνες εκπαιδευτικοί συμμετείχαν, μαζί με 350 εκπαιδευτικούς STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) από 30 χώρες, σε σεμινάρια, workshops και επιδείξεις των κατασκευών τους.

Η εργασία με θέμα: ««Αψηφώντας» τη βαρύτητα;» του Χατζησάββα Γεωργίου και Γιαννακουδάκη Καλλιόπης, με εκπρόσωπο τον Χατζησάββα Γεώργιο, κέρδισε το Βραβείο (European STEM Teacher Award) στην κατηγορία «Ψηφιακές Τεχνολογίες στην εκπαίδευση STEM» (Technologies in STEM education) που διαγωνίσθηκε.

Βραβεύτηκαν επίσης άλλοι έντεκα εκπαιδευτικοί από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έως σήμερα, η Ελλάδα έχει βραβευτεί στις εννέα από τις ένδεκα διοργανώσεις του προγράμματος που συμμετείχε. Όλες οι εργασίες των Ελλήνων εκπαιδευτικών προσκλήθηκαν να παρουσιασθούν σε εκπαιδευτικούς άλλων χωρών.

Το επόμενο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ θα γίνει το 2024 στο Torku της Φιλανδίας.

Το Science on Stage ξεκίνησε το 2000 (αρχικά ως «Physics on Stage» και αργότερα ως«Science on Stage») ως εκπαιδευτική πρωτοβουλία που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το 2007 η πρωτοβουλία συνεχίζεται από μία ομάδα Ευρωπαίων εκπαιδευτικών που ίδρυσαν το «Science on Stage», επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικό με έδρα το Βερολίνο, που υπόκειται στον Γερμανικό νόμο, έχει παραρτήματα σε 34* χώρες και ένα δίκτυο 100000 STEM εκπαιδευτικών στις 34* αυτές χώρες. Υπεύθυνη του Ελληνικού τμήματος, και ιδρυτικό μέλος του Science on Stage, είναι η κα. Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, φυσικός.

Με τα διεθνή φεστιβάλ, το «Science on Stage» υποστηρίζει την επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών. Ο γενικός στόχος είναι η αντιμετώπιση του επιστημονικού αλφαβητισμού, η προσέλκυση περισσότερων σπουδαστών στις Θετικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Μηχανική και την Πληροφορική και η βελτίωση της διδασκαλίας συνδέοντας εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που επεξεργάζονται και παρουσιάζουν πρωτότυπες ιδέες, νέες μεθόδους διδασκαλίας και πειραματικές κατασκευές που αναζωογονούν τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών στα σχολεία (ανεξαρτήτως αναλυτικών προγραμμάτων των συμμετεχόντων χωρών) και αναδεικνύουν την άμεση σύνδεσή τους με την καθημερινή μας ζωή.

Οι Έλληνες καθηγητές Φυσικών Επιστημών, και συνακόλουθα οι μαθητές των σχολείων μας, θα είχαν πολλά να ωφεληθούν από την εμπειρία μας, το εκπαιδευτικό υλικό και τις προτάσεις για εκπαιδευτικές ανταλλαγές εκπαιδευτικών και μαθητών που μεταφέρουμε, τα οποία θα προσπαθήσουμε να διαδώσουμε με όλους τους πρόσφορους τρόπους: σε συνέδρια, ημερίδες, διαδικτυακά σεμινάρια και άρθρα σε εκπαιδευτικά περιοδικά. Σε αυτή μας την προσπάθεια, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε την αρωγή και την ενθάρρυνση του Υπουργείου Παιδείας.

Η αρχηγός της Ελληνικής αποστολής
Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη
Υπεύθυνη της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος

 


*Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καζακστάν, Καναδάς, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία και η Φιλανδία.

Πηγή: alfavita.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί