ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ομιλία – Αστεροειδείς, Μετεωροειδή και Κομήτες: πόσο επικίνδυνα είναι για τη ζωή στη Γη;

Την ερχόμενη Κυριακή, 6η Φεβρουαρίου 1922 και ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα Β1 του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78, κτίριο Ματσάγγου), θα μιλήσει ο Δρ. φυσικός κ. Χρίστος Θ. Ξενάκης, με θέμα: «Αστεροειδείς, Μετεωροειδή και Κομήτες: πόσο επικίνδυνα είναι για τη ζωή στη Γη»;

Το ηλιακό μας σύστημα δεν αποτελείται μόνον από τον Ήλιο, τους πλανήτες, τους νάνους πλανήτες και τους φυσικούς δορυφόρους των πλανητών. Αποτελείται και από ένα τεράστιο πλήθος αστεροειδών, κομητών καιμετεωροειδών που περιφέρονται σε τροχιές γύρω από τον Ήλιο και βρίσκονται τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα συγκεντρωμένα σε ζώνες και περιοχές, όπως η ζώνη του εσωτερικού πλανητικού συστήματος μεταξύ Άρη και Δία, η ζώνη μετά τον πλανήτη Ποσειδώνα ή «ζώνη Kuiper» και η περιοχή στα όρια του ηλιακού μας συστήματος που το περιβάλλει και ονομάζεται «νέφος του Oört» αποτελούμενο και την πηγή των κομητών πολύ μεγάλης περιόδου.

Όλο αυτό το «δομικό» υλικό είναι ό,τι περίσσεψε μετά τη δημιουργία των πλανητών και των δορυφόρων τους και δεν έχει ακόμη διερευνηθεί και μελετηθεί πλήρως.

Στη σημερινή διάλεξη θα γνωρίσουμε όλα αυτά τα πλανητικά δομικά υλικά και κυρίως θα ασχοληθούμε με αυτά που πλησιάζουν περισσότερο τη Γη και ονομάζονται «παραγήινα αντικείμενα» (Near Earth Objects) και θα εστιάσουμε ιδιαίτερα την προσοχή μας στα «δυνητικώς επικίνδυνα αντικείμενα» (Potentially Hazardous Objects) που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και συνθήκες μπορούν να απειλήσουν τη ζωή στη Γη!

Επίσης, η σημερινή διάλεξη αποσκοπεί στην καλύτερη και ακριβέστερη γνωριμία με το ηλιακό μας σύστημα και κυρίως το πλανητικό μας περιβάλλον, στον προσδιορισμό των πιθανών κινδύνων που ελλοχεύουν στην περιοχή μας, στην ετοιμότητα και προσπάθεια του σύγχρονου ανθρώπου για αποτροπή ενός δυσάρεστου γεγονότος σύγκρουσης, στη γνώση, τέλος, των ιστορικών συμβάντων πτώσης διαστημικών αντικειμένων και στον προσδιορισμό των αρνητικών και θετικών επιπτώσεών τους για τη ζωή στη Γη!

Ο κ. Ξενάκης γεννήθηκε στο Βόλο όπου και παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στη Φυσική. Εξειδικεύσεις στο Παρίσι, στο Σαουθάμπτον και στη Λυών. Εργάστηκε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (Βρυξέλλες). Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει συγγράψει βιβλία σχετικά με τη φυσική και την αστρονομία. Έχει βραβευθεί με το αργυρό μετάλλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έργο του.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί