ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Ποιος ήταν ο John Glenn;

Ο John Glenn ήταν αστροναύτης της NASA. Ήταν μέλος της πρώτης ομάδας αστροναυτών που επέλεξε η NASA. Το 1962 έγινε ο πρώτος Αμερικάνος που εκτέλεσε μια περιφορά γύρω από τη Γη. Μετά την αποχώρησή του από τη NASA έγινε γερουσιαστής των ΗΠΑ. Αργότερα έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που πέταξε στο διάστημα.

Ο Διευθυντής της NASA μιλάει για τον John Glenn

 

Τι έκανε ο John Glenn πριν γίνει αστροναύτης;

Ο John Glenn γεννήθηκε στο Οχάιο των ΗΠΑ. Ήταν φοιτητής, όταν οι ΗΠΑ μπήκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Glenn άφησε τις σπουδές του και κατατάχτηκε στον στρατό. Έγινε πιλότος του Ναυτικού. Πέταξε σε αποστολές μάχης στον Ειρηνικό. Αργότερα ο Glenn εκπαίδευσε πιλότους και κατόπιν συμμετείχε στον Πόλεμο κατά της Κορέας. Μετά την Κορέα έγινε πιλότος δοκιμής νέων αεροσκαφών. Το 1957 έκανε ρεκόρ ταχύτητας διάσχισης των ΗΠΑ, πετώντας με μέση ταχύτητα 1165 χιλιομέτρων την ώρα.

john glennΤι έκανε ο John Glenn ως αστροναύτης;

Το 1959 η NASA επέλεξε την πρώτη της ομάδα αστροναυτών, την οποία ονόμασε “Mercury Seven”. Η ομάδα ονομάστηκε έτσι, επειδή οι επτά άντρες επρόκειτο να πετάξουν με το διαστημόπλοιο Mercury. Το 1962 ο John Glenn έγινε ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που εκτέλεσε μια περιφορά γύρω από τη Γη. Δύο κοσμοναύτες από την πρώην Σοβιετική Ένωση είχαν ήδη κάνει περιφορές γύρω από τη Γη, ένας εκ των οποίων ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε στο διάστημα. Δύο Αμερικανοί αστροναύτες είχαν ήδη βρεθεί στο διάστημα, αλλά κανένας δεν είχε εκτελέσει περιφορά γύρω από τον πλανήτη.

Η αποστολή Mercury του John Glenn εκτοξεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1962. ο Glenn ονόμασε το διαστημόπλοιό του “Friendship 7” («Φιλία 7»). Εκτέλεσε τρεις περιφορές γύρω από τη Γη και πέρασε περίπου πέντε ώρες στο διάστημα. Η αποστολή του απέδειξε ότι το διαστημόπλοιο Mercury λειτουργούσε σωστά στο διάστημα. Η αποστολή βοήθησε επίσης τη NASA να μάθει περισσότερα σχετικά με το διάστημα.

s62-05540Τι έκανε ο John Glenn μετά την αποχώρησή του από τη NASA;

Ο John Glenn παραιτήθηκε από τη NASA δύο χρόνια μετά από την πτήση του με το Mercury. Στη συνέχεια κατέβηκε στην πολιτική ως υποψήφιος γερουσιαστής των ΗΠΑ στην πολιτεία του Οχάιο. Ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα. Αλλά επανήλθε, εκλέχτηκε γερουσιαστής το 1974 και υπηρέτησε τη Γερουσία για 25 χρόνια. Το 1984 ο John Glenn κατέβηκε ως υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά δεν έλαβε το χρίσμα των Δημοκρατικών. Όταν αποχώρησε από τη Γερουσία, το 1999, έγινε αναπληρωτής καθηγητής στο Ohio State University. Το 1999 η NASA μετονόμασε το κέντρο της στο Cleveland του Οχάιο “John H. Glenn Research Center”, προς τιμήν του.

Τι συνέβη στη δεύτερη διαστημική πτήση του John Glenn;

Το 1998 η NASA ανακοίνωσε ότι ο John Glenn θα έκανε δεύτερη διαστημική πτήση, 36 χρόνια ύστερα από την πρώτη. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών πτήσεων οποιουδήποτε αστροναύτη.

Ο σκοπός αυτής της πτήσης ήταν η διερεύνηση των επιδράσεων της διαστημικής πτήσης στους ηλικιωμένους. Οι γιατροί της NASA παρακολουθούσαν την υγεία του Glenn από τότε που είχε γίνει αστροναύτης. Θα μπορούσαν να συγκρίνουν όλο αυτό το αρχείο με τα νέα δεδομένα που τυχόν θα προέκυπταν μετά τη δεύτερη διαστημική πτήση, ώστε να συμπεράνουν πώς αυτή θα επηρέαζε την υγεία του. Ο Glenn πέταξε με άλλους έξι αστροναύτες στην αποστολή STS-95 του διαστημικού λεωφορείου Discovery. Στα 77 του χρόνια έγινε ο πιο ηλικιωμένος άνθρωπος που πέταξε στο διάστημα.

Πόσο έζησε ο John Glenn;

Ο John Glenn γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1921 στο Cambridge του Οχάιο. Πέθανε στις 8 Δεκεμβρίου 2016 στο Columbus του Οχάιο. Ήταν 95 ετών.

 

Πηγή: NASA

Μετάφραση-Επιμέλεια: Σίμος Οικονομιδης

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί