ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Πολλά γεννούν το δέος. Το μέγα δέος ο άνθρωπος γεννά

Τα καλά νέα διαδίδονται γρήγορα! Το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από την φωτογραφία που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (εν συντομία JWST), η οποία και δόθηκε στην δημοσιότητα πριν λίγες ώρες. Τί βλέπουμε όμως σε αυτή τη φωτογραφία;

Το «Βαθύ Πεδίο» του διαστημικού τηλεσκοπίου JWST απεικονίζει ένα τεράστιο σμήνος γαλαξιών, το SMACS 0723, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 4.6 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. ΝΑΙ. Το φως αυτό ταξίδεψε για 4.6 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ πριν φτάσει να συλλεχθεί από τα όργανα του τηλεσκοπίου.

Το JWST αποτελεί το ισχυρότερο τηλεσκόπιο της ανθρωπότητας και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, σε απόσταση 1.5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Από το σημείο αυτό, εστίασε σε μια περιοχή του ουρανού που αν την παρατηρούσαμε από τη Γη η έκτασή που καταλαμβάνει στον ουρανό θα αναλογούσε σε έναν κόκκο άμμου, όπως αυτός φαίνεται αν τον κρατήσει κάποιος στο τεντωμένο του χέρι.

Σε αυτόν τον κόκκο άμμου, σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή του ουρανού, φωτογραφήθηκαν χιλιάδες γαλαξίες και χώρεσαν σε μια και μόνο φωτογραφία! Σταθείτε και δώστε χρόνο στον νου σας να συνειδητοποιήσει ότι:

Κάθε φως της φωτογραφίας αυτής είναι ένας γαλαξίας! (εκτός από τα φωτεινά σημεία που φαίνεται να έχουν ακτίνες και τα οποία αποτελούν αστέρες-μέλη του Γαλαξία μας)

Μάλιστα, το εξαιρετικά ισχυρό βαρυτικό πεδίο που δημιουργεί το σμήνος γαλαξιών λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ως φακός, που παραμορφώνει (δείτε το «τέντωμα» στο κέντρο της φωτογραφίας) και μεγεθύνει το φως των γαλαξιών που βρίσκονται πίσω του και είναι ακόμα πιο μακρινοί και αμυδροί, δίνοντάς μας την ευκαιρία να τους παρατηρήσουμε.

Η φωτογραφία αυτή έχει αποτυπωθεί σε υπέρυθρα μήκη κύματος και όχι στο ορατό φως. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το τηλεσκόπιο μπορεί να «βλέπει» μέσα από την μεσοαστρική σκόνη και έτσι κατάφερε να καταγράψει την ευκρινέστερη και με ανεπανάληπτη λεπτομέρεια φωτογραφία, που αποτυπώνει το μεγαλύτερο βάθος στον χώρο και στον χρόνο μέχρι σήμερα! Για το αποτέλεσμα αυτό, χρειάστηκε να συλλεχθεί φως για 12.5 ώρες!

Την ίδια περιοχή του ουρανού είχε φωτογραφίσει και ο προκάτοχος του JWST, το τηλεσκόπιο Hubble. Ακολουθεί η σύγκριση των δύο εικόνων:

Στη διάρκεια της μέρας θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι υπόλοιπες φωτογραφίες που έλαβε το JWST. Αυτές θα αφορούν το Νεφέλωμα της Τρόπιδος και το Νότιο Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα, το φάσμα του εξωπλανήτη WASP-96b και την ομάδα γαλαξιών με το όνομα Stephan’s Quintet. Μπορείτε να τις δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Το JWST αποτελεί το ισχυρότερο τηλεσκόπιο στην μέχρι τώρα ιστορία της ανθρωπότητας και είναι σχεδιασμένο για να δώσει μέσα από τις εξερευνήσεις του απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούν την αστρονομία και το διάστημα. Είναι το αποτέλεσμα της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ του Αμερικανικού Οργανισμού Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA), της Ευρωπαϊκής και της Καναδικής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA & CSA, αντίστοιχα) και για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του συνεργάστηκαν χιλιάδες επιστήμονες και μηχανικοί και πάνω από 250 εταιρείες, πανεπιστήμια και υπηρεσίες.

Είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπουμε την Ιστορία να γράφεται εδώ και τώρα και πραγματικά ανατριχιαστική η συνειδητοποίηση όσων μπορεί να καταφέρει ο Άνθρωπος! Και αυτή είναι μόνο η αρχή!

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί