ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τις φωλιές των πουλιών;

Κάθε άνοιξη, τα πουλιά αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια για τη φροντίδα των αυγών και των νεοσσών τους. Αν θες να τα βοηθήσεις, διάβασε πιο κάτω μερικές απλές συμβουλές για τον κήπο ή τη γειτονιά σου για να κρατήσεις τα πουλιά που φωλιάζουν εκεί ασφαλή.

 

Αν τα αγαπάς, άφησε τα ήσυχα

Η ανακάλυψη μιας φωλιάς στον κήπο ή στη γειτονιά σου μπορεί να είναι συναρπαστική, αλλά μόλις την βρεις, είναι σημαντικό να την αφήσεις στην ησυχία της. Αν πλησιάσεις πολύ, αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για τη φωλιά – ακόμη και ένας δυνατός θόρυβος ή η ενόχληση μπορεί να είναι αρκετά για να αναγκάσουν τους γονείς να εγκαταλείψουν τη φωλιά. Επιπλέον, ίσως να αφήσεις κάποια μυρωδιά την οποία μπορεί να ακολουθήσουν πιθανοί θηρευτές. Εάν η φωλιά βρίσκεται στο έδαφος, σημείωσε την τοποθεσία έτσι ώστε να μην την πλησιάσεις στην επόμενη επίσκεψη σου. Σε αστικές περιοχές, οι επιστήμονες συνιστούν να κρατούμε τουλάχιστον 60 μέτρα απόσταση από φωλιές μεγάλων πουλιών, όπως αρπακτικά. Αλλά μπορούμε να τα απολαύσουμε από μακριά και με ασφάλεια μέσα από κιάλια και τηλεσκόπια.

 

Μην κλαδεύεις τον κήπο σου

Δέντρα, φράχτες, θάμνοι – όλα αυτά προσφέρουν χώρο για τα πουλιά να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Αν δεις ένα πουλί να χτίζει φωλιά σε ένα από αυτά τα μέρη, μην το κλαδέψεις μέχρι να τελειώσει η αναπαραγωγική περίοδος. Στην Κύπρο, αυτό σημαίνει να αποφεύγουμε το κλάδεμα δέντρων ή θάμνων μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου.

© Julia Volk/Pexels

Κράτησε τα κατοικίδια σε εσωτερικούς χώρους

Μπορεί να τις αγαπάμε, αλλά οι γάτες γίνονται αδίστακτοι θηρευτές όταν βγαίνουν έξω. Επειδή δεν αποτελούν φυσικό μέρος του οικοσυστήματος της Κύπρου, οι γάτες μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των πουλιών του κήπου – ειδικά για τα πουλιά που φωλιάζουν κοντά στο έδαφος. Κράτησε λοιπόν τη γάτα σου σε εσωτερικούς χώρους ή δημιούργησε μια περιφραγμένη εξωτερική περιοχή ειδικά γι’ αυτή. Αν πρέπει η γάτα να βγει έξω, τότε μπορείς να της φορέσεις ένα κολάρο με κουδουνάκι (που απασφαλίζει αυτόματα), πριν βγει έξω, ώστε τα πουλιά να προειδοποιούνται από τον ήχο. Τα σκυλιά είναι επίσης γνωστό ότι τρώνε αυγά και νεοσσούς, οπότε κράτησε τον σκύλο σου στο λουρί, αν υπάρχουν κοντά φωλιές στο έδαφος.

© Erica Nilsson/Unsplash

Φτιάξε μια φωλιά προστατευμένη από θηρευτές

Οι φυσικοί θηρευτές είναι μέρος του οικοσυστήματος, αλλά αν υπάρχουν εισβλητικά είδη ή αν υπάρχει ένα σπάνιο πουλί στην περιοχή το οποίο θέλεις να βοηθήσεις, υπάρχουν αρκετές αλλαγές που μπορείς να κάνεις σε μια απλή τεχνητή φωλιά για να εμποδίσεις θηρευτές από το να εισέλθουν σε αυτή. Μπορείς να ενισχύσεις την είσοδο της φωλιάς με μέταλλο για να αποθαρρύνεις τους θηρευτές από το να την μεγαλώσουν ροκανίζοντας την, ή να τοποθετήσεις στην είσοδο ένα σωλήνα για να δημιουργηθεί ένα τούνελ μήκους 5-8 εκατοστών. Η επέκταση της οροφής και των πλαϊνών της φωλιάς κατά περίπου 12 εκατοστά δυσκολεύει τους θηρευτές να έχουν πρόσβαση στην είσοδο από ψηλά. Το σημείο τοποθέτησης είναι επίσης σημαντικό: ιδανικά η φωλιά πρέπει να είναι τοποθετημένη τουλάχιστον 3 μέτρα από το έδαφος και μακριά από οποιαδήποτε κτήρια, δέντρα ή θάμνους που μπορούν να σκαρφαλώσουν θηρευτές. Η τοποθέτηση της φωλιάς πάνω σε ένα μεταλλικό στύλο πάντως θα δυσκολέψει οποιοδήποτε θηρευτή! Για την κατασκευή μιας απλής τεχνητής φωλιάς και οδηγίες τοποθέτησης, κάνε κλικ εδώ.

© BirdLife Cyprus

Βρήκες μια φωλιά που βρίσκεται σε κίνδυνο; Ανάφερε το!

Στην Κύπρο είναι παράνομο να ενοχλείς τις φωλιές των πουλιών. Αν δεις κάποιο άτομο να καταστρέφει κάποια φωλιά, ή αν ένας σημαντικός βιότοπος στον οποίο φωλιάζουν πουλιά πρόκειται να καταστραφεί, επικοινώνησε με την αρμόδια αρχή για τα πουλιά, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας ή με το BirdLife Cyprus.

Στήριξε ένα περιβαλλοντικό οργανισμό

Οργανισμοί όπως το BirdLife Cyprus εργάζονται για την προστασία των πιο σημαντικών περιοχών για την αναπαραγωγή των πουλιών. Με μια εισφορά ή απλά με τη διάδοση του μηνύματος για τη σημασία της προστασίας της φύσης, βοηθάς στη διατήρηση των αγαπημένων σου ειδών. Μάθε περισσότερα εδώ.

Πηγή: BirdLife Cyprus

Κεντρική φωτογραφία: © Joachim Marian Winkler/Pixabay

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί