ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΤΗΝΩΝ/ΦΥΣΗΣ

Πρόγραμμα Παρακολούθησης των Κοινών Ειδών Πουλιών της Ελλάδας!

Σε λίγες ημέρες ξεκινά και το δεύτερο ανοιξιάτικο εθελοντικό μας πρόγραμμα παρακολούθησης, το Πρόγραμμα Παρακολούθησης των Κοινών Ειδών Πουλιών της Ελλάδας!

Σε όλους μας αρέσει να παρατηρούμε τα πουλιά την άνοιξη, αλλά η συστηματική καταγραφή των παρατηρήσεων αυτών πηγαίνει την απλή παρατήρηση ένα βήμα παραπέρα, βοηθώντας στην εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών τους και κατ’ επέκταση στην προστασία τους.

Θεωρείτε τα κοινά είδη πουλιών… δεδομένα; Κακώς!
Οι πληθυσμοί πολλών κοινών ειδών σημειώνουν σημαντική μείωση στη χώρα μας και ολόκληρη την Ευρώπη, όπως η Γαλιάντρα, ενώ ορισμένοι έχουν αυξηθεί όπως ο Μαυροσκούφης.
Από το 2003, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο εκτιμώνται οι πληθυσμιακές τάσεις για 170 είδη πουλιών από δεδομένα που συλλέγονται από χιλιάδες εθελοντές από 28 χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα.
Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Δεικτών (αγροτικών, δασικών και κοινών ειδών).
Δείτε εδώ την πρόσφατη σχετική δημοσίευση.
Αν μπορείς να διαθέσεις δύο πρωινά την άνοιξη και έχεις καλές γνώσεις στην αναγνώριση πουλιών, τότε το πρόγραμμα αυτό είναι για ‘σένα!
Η 1η καταγραφή μπορεί να γίνει μεταξύ 15/4–15/5 και η 2η μεταξύ 15/5–15/6.
Διάλεξε το τετράγωνο στο οποίο θα ήθελες να κάνεις καταγραφές σε αυτόν τον χάρτη.
Ενημερώσου για τη μεθοδολογία του Προγράμματος & άλλες χρήσιμες πληροφορίες στο: www.ornithologiki.gr/hcbm
Δήλωσε συμμετοχή εδώ.
Πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Επιστροφή στην κορυφή κουμπί