ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Γιατί ο Πλούτωνας δεν θεωρείται πλέον πλανήτης;

Απάντηση

Το 2003 ο Αμερικανός αστρονόμος Mike Brown ανακάλυψε στην περιοχή της τροχιάς του Πλούτωνα (ζώνη Edgeworth-Kuiper) ένα σώμα με διάμετρο 2400 km, δηλαδή 100 km μεγαλύτερο σε διάμετρο από τον Πλούτωνα. Το σώμα αυτό έγινε γνωστό με την ονομασία 2003 UB313.

Αμέσως ο Brown έκανε πρόταση προς τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU) να θεωρηθεί το σώμα αυτό ως ο δέκατος πλανήτης και άρχισε να ψάχνει και ένα όνομα για αυτόν από την αρχαία ελληνική μυθολογία, όπως υπαγορεύει ο διεθνής κανονισμός για τα ονόματα των πλανητών.

Η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, που έχει μέλη από 84 χώρες, συνέρχεται κάθε τρία χρόνια σε διαφορετική χώρα. Τον Αύγουστο του 2006 συνήλθε στην Πράγα και αποφάσισε ότι ένα ουράνιο σώμα για να είναι πλανήτης θα πρέπει:

  1. Να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.
  2. Να μην είναι δορυφόρος κάποιου άλλου πλανήτη.
  3. Να έχει αρκετή μάζα, ώστε κατά τον σχηματισμό του να έχει προφτάσει να πάρει σχεδόν σφαιρικό σχήμα.
  4. Να έχει σαρώσει τον χώρο γύρω από την τροχιά του, δηλαδή να έχει καθαρίσει την περιοχή της τροχιάς του από άλλα μικρότερα σώματα.

Την τέταρτη προϋπόθεση δεν την πληροί το σώμα 2003 UB313 ούτε, όμως, και ο Πλούτωνας. Έτσι, όχι μόνο το νέο σώμα δεν ονομάστηκε πλανήτης, οπότε θα είχαμε αύξηση του αριθμού των πλανητών, αλλά, επιπλέον, καθαιρέθηκε από την οικογένεια των πλανητών ο Πλούτωνας.

Τα σώματα που βρίσκονται στην περιοχή του Πλούτωνα, και συνεχώς ανακαλύπτονται νέα, ονομάστηκαν, μαζί με τον Πλούτωνα, νάνοι πλανήτες πέραν του Ποσειδώνα.


 

stoixeia-astronomias-coverΒρείτε 52 τέτοιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο του γνωστού Αστρονόμου και Καθηγητή στο ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη “Στοιχεία Αστρονομίας για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς”.

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί