ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Γιατί ο Ερμής και η Αφροδίτη γίνονται ορατοί μόνο για λίγο στον ουρανό είτε μετά τη δύση του Ήλιου είτε πριν από την ανατολή του;

Απάντηση

Ονομάζουμε τους πλανήτες Ερμή και Αφροδίτη εσωτερικούς πλανήτες, διότι οι τροχιές της περιφοράς τους γύρω από τον Ήλιο βρίσκονται ανάμεσα στον Ήλιο και στην ετήσια τροχιά περιφοράς της Γης γύρω από τον Ήλιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Ερμής και η Αφροδίτη να μην μπορούν να απομακρυνθούν από τον Ήλιο κατά γωνία, με κορυφή τη Γη, μεγαλύτερη από 28 και 47 μοίρες, αντίστοιχα.

Αυτό σημαίνει ότι τον πλανήτη Ερμή μπορούμε να τον παρατηρήσουμε για λιγότερο από δύο ώρες μετά τη δύση του Ήλιου στον δυτικό ορίζοντα ή, σε άλλη χρονική περίοδο, για λιγότερο από δύο ώρες πριν από την ανατολή του Ήλιου στον ανατολικό ορίζοντα. Το όριο των δύο ωρών προκύπτει εύκολα, αν λάβουμε υπόψη ότι η μέγιστη αποχή του Ερμή από τον Ήλιο είναι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, 28 μοίρες και ότι, λόγω της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της, όλα τα αντικείμενα στον ουρανό γράφουν τόξο 360 μοιρών σε 24 ώρες, δηλαδή καλύπτουν 15 μοίρες ανά ώρα.

Το ίδιο συμβαίνει και με την Αφροδίτη, που κάποια χρονική περίοδο την βλέπουμε στον δυτικό ορίζοντα για τρεις το πολύ ώρες μετά τη δύση του Ήλιου, οπότε την ονομάζουμε Αποσπερίτη, ή, σε άλλη χρονική περίοδο, στον ανατολικό ορίζοντα για τρεις το πολύ ώρες πριν από την ανατολή του Ήλιου, οπότε την ονομάζουμε Αυγερινό.

Επομένως, δεν μπορούμε ποτέ να παρατηρήσουμε τον Ερμή και την Αφροδίτη όταν βρίσκονται στη μεσουράνησή τους, δηλαδή στο μέγιστο ύψος της νυχτερινής φαινόμενης τροχιάς τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η άποψη πως ο πλανήτης Αφροδίτη εμφανίζεται άλλοτε ως Αυγερινός και άλλοτε ως Αποσπερίτης διατυπώθηκε ακόμα και από τους φιλοσόφους του 6ου π.Χ. αιώνα.


 

stoixeia-astronomias-coverΒρείτε 52 τέτοιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο του γνωστού Αστρονόμου και Καθηγητή στο ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη “Στοιχεία Αστρονομίας για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς”.

 

 

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί