Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 3-8 έως και 9-8

 Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 3 Αυγούστου

Ο Αλτάιρ λάμπει ψηλά στα νοτιοανατολικά νωρίς το βράδυ. Ακριβώς πάνω του είναι ο πορτοκαλί Ταραζέντ. Στα αριστερά του Αλτάιρ θα βρείτε τον αστερισμό του Δελφίνος που φαίνεται σαν να πηδά προς τα αριστερά. Ο αστερισμός φαίνεται ολόκληρος από την Ελλάδα να περνά λίγο νότια από το ζενίθ τις καλοκαιρινές νύχτες και νωρίς το βράδυ το φθινόπωρο.

Ο Κρόνος παραμένει μια πανέμορφη θέα στο βραδινό ουρανό όλη την εβδομάδα. Βρίσκεται περίπου 30° ψηλά στο νότο και δύει στις 1:30 π.μ. Περίπου 13° βορειοδυτικά του Αντάρη, στον Ζυγό ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,4 και εμφανίζεται σημαντικά φωτεινότερος από το κατακόκκινο αστέρι. Με τηλεσκόπιο, ο Κρόνος παρουσιάζει δίσκο 17″ σε διάμετρο που περιβάλλεται από ένα σύστημα δακτυλίων που εκτείνεται στα 40″.

Τρίτη, 4 Αυγούστου

Το ερυθρό, μακράς περιόδου μεταβλητό αστέρι χ του Κύκνου έχει ένα λαμπρό μέγιστο! Αναφέρθηκε με μέγεθος 4,3 στις 30 Ιουλίου και ίσως να συνεχίζει να αυξάνεται.

Κοιτάξτε στο ζενίθ γύρω στις 11 μ.μ. αυτή την εβδομάδα και τα μάτια σας θα πέσουν στο λαμπρό άστρο Βέγα στον αστερισμό της Λύρας. Με μέγεθος 0, ο Βέγας είναι το πιο λαμπρό μέλος του προεξέχοντος Θερινού Τριγώνου. Το δεύτερο λαμπρότερο αστέρι του τριγώνου, μεγέθους 0,8, ο Αλτάιρ στον Αετό, βρίσκεται το 35 ° νοτιοανατολικά του Βέγα. Το πιο αμυδρό μέλος του είναι μεγέθους 1,3, ο Ντενέμπ στον Κύκνο, βρίσκεται περίπου 25 ° ανατολικά-βορειοανατολικά του Βέγα.


Τετάρτη, 5 Αυγούστου

Αυτή την εβδομάδα βρίσκει τους παρατηρητές ανάμεσα στην κορύφωση δύο ωραίων βροχών διαττόντων. Η βροχή των Δέλτα Υδροχοΐδων έφτασε σε μέγιστο στις 30 Ιουλίου και έχει αρχίσει να εξασθενίζει, ενώ η βροχή των Περσείδων αρχίζει να αυξάνεται προετοιμάζοντας την κορύφωσή της το βράδυ της 12ης με 13ης Αυγούστου. Η σελήνη ρίχνει σήμερα μια σημαντική ποσότητα φωτός στον πρωινό ουρανό. Όμως, προοδευτικά καλύτερη θέαση θα έρθει αργότερα αυτή την εβδομάδα καθώς θα εξασθενίζει η φωτεινότητα της σελήνης. Μπορείτε δηλαδή να ξεχωρίσετε από ποια βροχή προέρχονται τα μετέωρα, αν εντοπίσετε το ακτινοβόλο σημείο τους. Οι Υδροχοΐδες φαίνεται να ακτινοβολούν από τον αστερισμό του Υδροχόου, ενώ οι Περσείδες προέρχονται από τον Περσέα.

Πέμπτη, 6 Αυγούστου

Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 5:04 π.μ. της Παρασκευής. Το φεγγάρι ανατέλλει μετά τις 12:30 π.μ. στον αστερισμό του Κριού.

Με ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο μπορούμε να διακρίνουμε ένα ζευγάρι από σφαιρωτά σμήνη, το Μ10 και το Μ12 στον Οφιούχο με μέγεθος 6,6 και 6,7, αντίστοιχα. Η μεταξύ τους απόσταση είναι λίγο παραπάνω από 3 μοίρες, δηλαδή θα φαίνονταν άνετα στο ίδιo πεδίο με ένα ζευγάρι κιάλια ή με ένα τηλεσκόπιο μικρού εστιακού λόγου (μικρού f) βλέποντας με προσοφθάλμιο χαμηλής ισχύος.

 

Παρασκευή, 7 Αυγούστου

Friday_chart

Περίπου στις 3 π.μ. του Σαββάτου και της Κυριακής, η σελήνη βρίσκεται στον Ταύρο, κοντά στις Πλειάδες και τον Αλντεμπαράν, αντίστοιχα.

 

Σάββατο, 8 Αυγούστου

Saturday_chart

Νωρίς το πρωί, στο λυκαυγές, κάτω από τα αστέρια των Διδύμων, θα δείτε τον πλανήτη Άρη. Χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κιάλια.

 

 

Κυριακή, 9 Αυγούστου

Ο μακρινός Ποσειδώνας φτάνει σε αντίθεση και μέγιστη φωτεινότητα στο τέλος του Αυγούστου, αλλά η θέα τώρα είναι σχεδόν το ίδιο καλή. Ο γιγάντιος παγωμένος πλανήτης ανατέλλει περίπου στις 9:00 μ.μ. και ανεβαίνει ψηλά στις 2 π.μ. Ο μεγέθους 7,8 πλανήτης βρίσκεται στο κέντρο του Υδροχόου, σχεδόν 3° δυτικά-νοτιοδυτικά του 4ου μεγέθους λάμδα (λ) του Υδροχόου. Θα χρειαστείτε κιάλια για να εντοπίσετε τον Ποσειδώνα και ένα τηλεσκόπιο για να δείτε τον μπλε-γκρι δίσκο του, ο οποίος εκτείνεται στα 2,4 “.

Neptune-Triton_2010

Ο πλανήτης Ποσειδώνας και το φεγγάρι του ο Τρίτων. Η φωτογραφία είναι του Damian Peach.

 

Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer’s Guide:  “Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια.” Χωρίς αυτά, “Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος.”

 

m13

Το φωτεινότερο σφαιρωτό σμήνος που φαίνεται από το βόρειο ημισφαίριο είναι αυτό του Ηρακλή ή Μ13. Στο τουρ με τα πιο γνωστά αντικείμενα του καλοκαιρινού ουρανού, το σμήνος αυτό ίσως να έχει και την πρώτη θέση. Η φωτογραφία αυτή είναι αποτέλεσμα συνολικού χρόνου έκθεσης μίας ώρας (20 Χ 3 λεπτά) με το τηλεσκόπιο Takahashi Mewlon-210, από τον Αντώνη Παντελίδη.

Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).

 

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Δίας βρίσκονται μέσα στη λάμψη του ηλιοβασιλέματος.

Ο Άρης (αμυδρός, με μέγεθος + 1,7) αρχίζει να φαίνεται χαμηλά στο λυκαυγές. Κοιτάξτε χαμηλά, 30 με 45 λεπτά πριν την ανατολή του ήλιου, λίγο πάνω από τον ανατολικό-βορειοανατολικό ορίζοντα. Χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κιάλια. Ο Πολυδεύκης, μοιάζει στο χρώμα με τον Άρη και βρίσκεται πάνω από τον πλανήτη.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,4, στον Ζυγό, πάνω και στα δεξιά από την κεφαλή του Σκορπιού) μεσουρανεί στο βραδινό λυκόφως. Κάτω και στα αριστερά του, σε απόσταση 13° είναι ο Αντάρης. Το αστέρι δ του Σκορπιού βρίσκεται ανάμεσα στον πλανήτη και τον Αντάρη.

Ο Ουρανός (μέγεθος +5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος +7,8, στον Υδροχόο) είναι στα νότια στην αρχή του λυκαυγούς (από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη). Εδώ θα βρείτε αναλυτικούς χάρτες για τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί