Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 17-10 έως 23-10

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,

από 3-10 έως 9-10
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου
Monday_chart
Η λαμπρή Αφροδίτη ξεχωρίζει χαμηλά στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του βραδινού λυκόφωτος. Ο πλανήτης βρίσκεται περίπου 10° πάνω από τον ορίζοντα μισή ώρα μετά τη δύση του Ηλίου και δύει στο τέλος του λυκόφωτος. Με μέγεθος -3,9, η Αφροδίτη είναι το λαμπρότερο αντικείμενο στον ουρανό το βράδυ, μετά τη Σελήνη.

Τρίτη , 18 Οκτωβρίου

Tuesday_chart

Προσέξτε τη Σελήνη απόψε. Ανατέλλει μετά τις 8:30 μμ και βρίσκεται πολύ κοντά στις Υάδες, στον Ταύρο. Μετά τα μεσάνυχτα δείτε το φεγγάρι να πλησιάζει το αστέρι γ του Ταύρου το οποίο και θα αποκρύψει μετά τις 2 πμ για 1½ ώρα περίπου. Στη Βόρεια Αμερική, και ιδιαίτερα στις δυτικές πολιτείες, ο δορυφόρος μας θα αποκρύψει τον λαμπρό, 1ου μεγέθους,  Αλντεμπαράν.

 Tuesday_chart2

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου

Ο Άρης εξακολουθεί να κάνει μια ωραία εμφάνιση αυτά τα βράδια του Οκτωβρίου. Με μέγεθος 0,2, ο κόκκινος πλανήτης βρίσκεται ανάμεσα στα αστέρια του Τοξότη και εμφανίζεται περίπου 20° ψηλά στα νότια-νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Με τηλεσκόπιο ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 8″. Ο Άρης έχει από σήμερα, πιθανότατα, έναν νέο επισκέπτη από τη Γη πάνω στην επιφάνειά του. Το διαστημικό σκάφος ExoMars Schiaparelli της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος έχει προγραμματιστεί να αγγίξει το αρειανό έδαφος λίγο πριν από τις 8 μμ. Παρά το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό είναι ένα τεστ της αναγκαίας για τις μελλοντικές αποστολές τεχνολογίας, το Schiaparelli θα βγάλει 15 ασπρόμαυρες εικόνες στη καθοδική πορεία του για την προσεδάφισή του στην επιφάνεια του πλανήτη.

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου

Το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου βρίσκεται τώρα ψηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά νωρίς το βράδυ. Ο σχηματισμός αυτός ισορροπεί σε μια γωνία του.

Η μέτρια σε ένταση βροχή διαττόντων Ωριωνίδες θα είναι σε εξέλιξη τα επόμενα πρωινά, αλλά το δυνατό φως της Σελήνης (σε χάση) θα δυσκολέψει αρκετά τη θέαση της.

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου

Friday_chartΟ Κρόνος και ο Αντάρης σχηματίζουν ένα σχετικά μικρό ορθογώνιο τρίγωνο με την Αφροδίτη χαμηλά στα νοτιοδυτικά το σούρουπο, όπως φαίνεται παραπάνω.

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου                                            

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 22:15. Ο δορυφόρος μας βρίσκεται στον Καρκίνο, περίπου 4° νοτιοδυτικά του όμορφου ανοιχτού σμήνους της «Κυψέλης» (M44).

Αναζητήστε τη λαμπρή Αίγα (Capella) που τρεμοσβήνει χαμηλά στα βορειοανατολικά αυτά τα βράδια. Βρείτε τις Πλειάδες στα δεξιά της. Αυτοί είναι οι προάγγελοι των κρύων μηνών που έρχονται. Το αστέρι και το ανοιχτό σμήνος όλο και περισσότερο υψώνονται στον ουρανό, καθώς οι νύχτες μεγαλώνουν και γίνονται πιο κρύες.

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου

Sunday_chart

Νότια του Περσέα, βρίσκεται ο βόρειος αστερισμός του Ηνίοχου. Η Αίγα είναι το πιο λαμπρό του άστρο, το α του Ηνίοχου, με κίτρινο χρώμα και μέγεθος 0,1 (το 5ο σε σειρά λαμπρότητας από όλα τα άστρα του ουρανού). Το λατινικό της όνομα είναι Capella. Ο αστερισμός αναγνωρίζεται εύκολα από το εξάγωνο που σχηματίζουν 5 λαμπρά άστρα του (τα α, β, ε, ι και θ μαζί με το β του Ταύρου).

 

Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomers Guide: “Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια.”  Χωρίς αυτά, “ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος.”

ldn604sΜέσα στο πυκνό αστρικό πεδίο προς τον αστερισμό του Αετού υπάρχουν σκοτεινά νεφελώματα σκόνης που περιέχουν κάποια άλλα περίεργα μικρά νεφελώματα, όπως το εικονιζόμενο GGD 30. Αυτό είναι ένα μικρό φωτεινό νέφος που αναδύεται μέσα από την σκοτεινή περιοχή κοντά στο κέντρο της εικόνας. Η φωτεινή πηγή κρύβεται βαθιά μέσα στο νέφος, κάτι που έχει διαπιστωθεί μετά από έρευνα που έγινε στην ακτινοβολία του υπέρυθρου. Συγκεντρωτικά, τα σκοτεινά νεφελώματα σ’ αυτό το αστρικό πεδίο ονομάζονται LDN 604. Φωτογραφία: Adam Block 

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής ( μέγεθος -1,2) ακόμα φαίνεται χαμηλά στον ουρανό του λυκαυγούς, κάτω από τον Δία. Είναι το «αστέρι» χαμηλά στα ανατολικά. Κοιτάξτε 40 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο Ερμής θα χαθεί στο φως του Ήλιου τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) είναι χαμηλά πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα στο βραδινό λυκόφως.

Ο Άρης (μέγεθος +0,2) συνεχίζει να λάμπει στον Τοξότη, στα νότια-νοτιοδυτικά, όταν βραδιάζει. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει φαινόμενη διάμετρο 8 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Δίας (μέγεθος -1,7) είναι πολύ χαμηλά στο λυκαυγές, κοντά στον Ερμή.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5) λάμπει στα νοτιοδυτικά το σούρουπο, 25° με 30° στα δεξιά του Άρη. Δείτε τον Αντάρη να τρεμοσβήνει (μέγεθος +1) 7° κάτω από τον Κρόνο.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι σε καλή θέση για παρατήρηση μετά τις 11 μμ, στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα. Δείτε αναλυτικούς χάρτες με τις θέσεις των Ουρανού και του Ποσειδώνα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί