Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 18-9 έως και 24-9

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 18-9 έως 24-9
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου

O λεπτός μηνίσκος λάμπει πολύ χαμηλά πάνω από τον ορίζοντα, κάτω από την Αφροδίτη, τον Άρη και τον Ερμή. Οι δύο πλανήτες απέχουν τώρα μόλις 1,5°.

Τρίτη , 19 Σεπτεμβρίου

Το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου βρίσκεται ψηλά στα ανατολικά νωρίς το βράδυ,  ισορροπώντας στη μια γωνία του.

Ο Ουρανός φτάνει σε αντίθεση σε ένα μήνα από σήμερα, αλλά ήδη ανατέλλει πριν από τις 9 μμ και αναρριχάται περίπου 30° πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα μέχρι τις 11 μμ. Ο πλανήτης μεγέθους 5,7 βρίσκεται στους Ιχθύες, 1,1° βορειοδυτικά του μεγέθους 4,3 όμικρον των Ιχθύων.

 

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου

Νέα Σελήνη στις 8:31 πμ.

Με τη Σελήνη απούσα από τον ουρανό, δοκιμάστε να εντοπίσετε τον μεγάλο γαλαξία μεγέθους 10,4 NGC 7331 πάνω από την κορυφή του Μεγάλου Τετράγωνου του Πήγασου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα ζευγάρι από μεγάλα κιάλια για να τον βρείτε.

Περισσότερες πληροφορίες για την φωτογραφία αυτή του NGC7331 από τον Ken Crawford (Rancho Del Sol Obs) θα βρείτε εδώ.

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου

Παρά το γεγονός ότι το φθινόπωρο επίσημα αρχίζει με την αυριανή ισημερία, το θερινό τρίγωνο παραμένει εμφανές στον βραδινό ουρανό. Κοιτάξτε ψηλά στα δυτικά αφού πέσει το σκοτάδι, και τα μάτια σας θα πέσουν στο λαμπρό αστέρι Βέγα στον αστερισμό της Λύρας (της άρπας). Με μέγεθος 0,0, ο Βέγας είναι το πιο λαμπρό μέλος του τριγώνου. Το δεύτερο φωτεινότερο αστέρι, μεγέθους 0,8, ο Αλτάιρ στον Αετό, βρίσκεται περίπου 35° νοτιοανατολικά του Βέγα. Το αμυδρότερο μέλος του αστερισμού, με μέγεθος 1,3, ο Ντενέμπ του Κύκνου,  βρίσκεται περίπου 25° ανατολικά-βορειοανατολικά από τον Βέγα. Για τους παρατηρητές στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ο Ντενέμπ περνά από το ζενίθ περίπου στις 9:30 μ.μ., περίπου μία ώρα μετά το βραδινό λυκόφως.

Καθώς φτάνουμε στο τέλος του καλοκαιριού, το «θερινό τρίγωνο» κινείται νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Φωτογραφία: NASA, ESA Credit: A. Fujii

 

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου

Το φθινόπωρο αρχίζει στο βόρειο ημισφαίριο, και η άνοιξη στο νότιο ημισφαίριο, κατά την ισημερία: 11.03 μμ. Τότε ο Ήλιος διασχίζει τον ισημερινό με κατεύθυνση νότια. Όπου κι αν βρίσκεστε, σήμερα, ο Ήλιος ανατέλλει ακριβώς στο γεωγραφικό σημείο της Ανατολής και δύει στο σημείο της Δύσης. Ο Ήλιος μας, στην ετήσια τροχιά του στους αστερισμούς διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό (την προβολή του ισημερινού της Γης στο διάστημα) κατευθυνόμενος νότια. Έτσι, για τους επόμενους τρεις μήνες, στα νότια γεωγραφικά πλάτη θα δουν το αστέρι μας να ανεβαίνει ψηλότερα στον ουρανό, καθώς θα βυθίζεται χαμηλότερα στον ουρανό για τις βόρειες περιοχές.

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου

Το πιο λαμπρό φεγγάρι του Κρόνου, ο Τιτάνας, βρίσκεται τώρα περίπου τέσσερις φορές το μήκος των δακτυλίων του πλανήτη δυτικά του Κρόνου. Ο Τιτάνας χρειάζεται  16 ημέρες για να ολοκληρώσει την τροχιά του γύρω από τον πλανήτη.

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου

Καθώς η ισημερία είναι πια παρελθόν και το φθινόπωρο παρόν, ο Ντενέμπ παίρνει τη θέση που είχε ο Βέγας ως το αστέρι στο ζενίθ στο σούρουπο (για παρατηρητές στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη). Κοιτάξτε πάνω ψηλά στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος.

Το λαμπρό αστέρι που ξεχωρίζει στη δύση καθώς σκοτεινιάζει είναι ο Αρκτούρος στον αστερισμό του Βοώτη, ο βοσκός ή ο οδηγός της Αρκούδας.

 

Ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στην Κέρκυρα! Φωτογραφία: Θανάσης Παπαδημητρίου

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής  είναι λαμπρός αλλά βρίσκεται χαμηλά, κοντά στον Άρη.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9, στον Λέοντα πάνω από τον Άρη και τον Ερμή) λάμπει στα ανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.

Ο Δίας (μέγεθος -1,7, στην Παρθένο) χάνεται μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5 στον Οφιούχο) με κίτρινο χρώμα, λάμπει στα νότια-νοτιοδυτικά  το σούρουπο. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) λαμπυρίζει ζωηρά περίπου 13 μοίρες στα δεξιά και κάτω του Κρόνου.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα, αργά το βράδυ.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί