Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 31-1 έως και 6-2

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 31-1 έως και 6-2 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου

Ο Σείριος, το λαμπρότερο αστέρι του Μέγα Κυνός, λάμπει στα νοτιοανατολικά νωρίς το βράδυ.  Σε έναν σκοτεινό ουρανό με πολλά αστέρια ορατά, τα αστέρια του αστερισμού μπορούν να συνδεθούν για να σχηματίσουν ένα πειστικό σχήμα σκύλου. Αυτή την εποχή στέκεται στα «πίσω πόδια του». Ο Σείριος είναι στο «στήθος» του, δεξιά ή κάτω δεξιά από το αχνό, τριγωνικό «κεφάλι» του.

Τρίτη,  1 Φεβρουαρίου

Νέα Σελήνη στις 7:47 πμ.

Έχετε συγκρίνει ποτέ τα χρώματα του Μπετελγκέζ και του Αλντεμπαράν; Μπορείτε να εντοπίσετε κάποια διαφορά στα χρώματά τους; Είναι δύσκολο!  Ωστόσο, ο Αλντεμπαράν, με φασματικό τύπο K5 III, συχνά ονομάζεται “πορτοκαλί” γίγαντας, ενώ ο Μπετελγκέζ, με φασματικό τύπο M1-M2 Ia, συνήθως ονομάζεται “κόκκινος” υπεργίγαντας. Οι θερμοκρασίες τους είναι  ελαφρώς διαφορετικές: 3.900 Κέλβιν και 3.600 Κέλβιν, αντίστοιχα, μια διαφορά του 8%.

Ο Μπετελγκέζ είναι λαμπρότερος, και στο ανθρώπινο μάτι, τα χρώματα των φωτεινών αντικειμένων φαίνονται, ψευδώς, να αποχρωματίζονται, δηλαδή, να είναι πιο αχνά (λευκότερα) από ότι είναι στην πραγματικότητα. Μπορείτε να δείτε λίγο καλύτερα τα χρώματα των φωτεινών αστεριών αν χαλάσετε λίγο την εστίαση σας (με τηλεσκόπιο) έτσι ώστε να απλώσετε το φως τους σε μια μεγαλύτερη περιοχή του αμφιβληστροειδή σας.

 

Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου

Κοιτάξτε χαμηλά στα νοτιοδυτικά για τη λεπτή Σελήνη που βρίσκεται 7° κάτω  από τον Δία, το “βραδινό αστέρι” (προσπαθεί να μοιάσει με την Αφροδίτη όταν βρίσκεται σε αυτό το μέρος του ουρανού, αλλά πάντα υπολείπεται σε λαμπρότητα). Πόσο νωρίς μετά το ηλιοβασίλεμα θα μπορέσετε να εντοπίσετε αυτά τα δύο ουράνια αντικείμενα;


Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου  

Αυτό το χειμώνα, το μέσο σημείο μεταξύ του χειμερινού ηλιοστασίου του Δεκεμβρίου και της εαρινής ισημερίας του Μαρτίου πέφτει στις 5:42 πμ. της Παρασκευής. Τότε είναι η ακριβής κεντρική ισορροπία του αστρονομικού χειμώνα, όπως ορίζεται από τις αστρονομικές εποχές.

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου

Το Ηλιακό Σύστημα έχει τέσσερις γήινους (βραχώδεις) πλανήτες: τον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη και τον Άρη. Και οι τέσσερις είναι προς το παρόν ορατοί  την αυγή, όπως φαίνεται παρακάτω. Παρακολουθήστε την πορεία τους κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα.

Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου

Το νεφέλωμα του Κώνου, Cone nebula, στον Μονόκερο (στο νότιο τμήμα του NGC2264, γνωστού ως το σμήνος  Christmas Tree ) ανακαλύφθηκε από τον William Herschel και ανήκει σε μια μεγαλύτερη περιοχή του ουρανού όπου και παρατηρούμε σχηματισμό και δημιουργία αστέρων. Για την παρατήρησή του χρειάζεται καθαρός και σκοτεινός ουρανός με καλό seeing. Φυσικά θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να μπορέσετε να το δείτε. Μια γρήγορη ματιά δεν αρκεί! Κάποιο φίλτρο UHC ή Οξυγόνου ΙΙΙ θα βοηθήσει στο να το εντοπίσετε. Το νεφέλωμα μοιάζει στο γνωστό νεφέλωμα της Κεφαλής του Ίππου αφού είναι και αυτό ένα σκοτεινό νεφέλωμα που παίρνει το σχήμα του από ένα αστέρι, στην περίπτωση αυτή είναι το αστέρι HD 47887, ένας γίγαντας τύπου Β3.

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου

Το πιο λαμπρό αστέρι στον νυχτερινό ουρανό δίνει ένα σόου τα βράδια του Φεβρουαρίου. Αστραφτερός, με μέγεθος -1,5, ο Σείριος λάμπει σχεδόν τέσσερις φορές πιο φωτεινός από το επόμενο πιο λαμπρό αστέρι ορατό από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη: τον Αρκτούρο, στον αστερισμό του Βοώτη. Ο Σείριος εμφανίζεται στο νοτιοανατολικό ουρανό γύρω στις 7 μ.μ. και ανεβαίνει ψηλότερα στο νότο μετά τις 22:00.

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής αρχίζει να βγαίνει από τη σύνοδό του με τον Ήλιο πολύ χαμηλά στον ουρανό του λυκαυγούς στο τέλος της εβδομάδας. Ψάξτε τον με ένα ζευγάρι κιάλια κάτω και στα αριστερά της Αφροδίτης 40-50 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου.

Ο Κρόνος δεν φαίνεται στον ουρανό, αφού είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,8) φαίνεται στον πρωινό ουρανό. Κοιτάξτε χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά περίπου 1 ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου. Ανεβαίνει όλο και ψηλότερα καθημερινά ενώ ο δίσκος της γίνεται όλο και πιο παχύς.

Ο Άρης, αμυδρός και μακριά μας, έχει μέγεθος +1,4. Βρίσκεται 8° στα δεξιά της Αφροδίτης. Ο Αντάρης είναι 25° στα δεξιά του αυτή την εβδομάδα και έχει παρόμοιο χρώμα μ’ αυτόν στα νοτιοανατολικά νωρίς στο λυκαυγές. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του είναι μόλις 4,3”.

Ο Δίας (μέγεθος -2,0), στον Υδροχόο, ακόμα λάμπει στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ, όλο και χαμηλότερα από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στον Κριό), είναι πολύ ψηλά στα νότια-νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας, (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο), είναι αρκετά χαμηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ, περίπου 15° πάνω αριστερά του Δία.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί