ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

“Υάδες” – Έκθεση ζωγραφικής στο Αστεροσκοπείο Θησείου

Το Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, φιλοξενεί τη νέα ενότητα ζωγραφικών έργων «Υάδες» της Ελεάννας Μαρτίνου, στην αίθουσα του τηλεσκοπίου Δωρίδη.

Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 18:00 και η έκθεση διαρκεί έως τις 31 Μαΐου 2019.

Οι Υάδες αποτελούν αστρικό σμήνος, στον αστερισμό του Ταύρου σε απόσταση 151 ετών φωτός από τη Γη. Σε σκοτεινό ουρανό είναι ορατές και με γυμνό μάτι. Στην αρχαιότητα, η εμφάνισή τους συνδέονταν με βροχές και ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς άρχιζαν άνθρωποι να τις παρατηρούν στον ουρανό το φθινόπωρο, ενώ τελείωνε το καλοκαίρι και ξεκινούσαν οι βροχές.

Κατά την ελληνική μυθολογία η μεταμόρφωση των νυμφών Υάδων σε αστέρια, αποδίδεται στη θλίψη τους για το χαμό του αδελφού τους Ύαντα, πιθανώς από τσίμπημα φιδιού. Μετά το θάνατό του, απαρηγόρητες για το χαμό του μεταμορφώνονται σε αστέρια από τους θεούς. Κατά άλλη μυθολογική εκδοχή εμφανίζονται ως τροφοί του θεού Διονύσου, με τον Δία να τις τιμά ανεβάζοντάς τες στον ουρανό.

Η ενότητα ζωγραφικών έργων Υάδες, που παρουσιάζεται στο Αστεροσκοπείο, αποτελείται από σχέδια με μελάνι σε χαρτί μπαμπού. Η εικόνα προκύπτει από επάλληλες επιφάνειες, με μία διαδικασία κατά την οποία το νερό αποτελεί δομικό στοιχείο.
Επιμέλεια: Νίκη Παπασπύρου, ιστορικός τέχνης
Οργάνωση: Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός

Η είσοδος στα εγκαίνια στις 6 Απριλίου είναι ελεύθερη και συνοδεύεται από παρατήρηση του ουρανού με το τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας.
Τις υπόλοιπες ημέρες ο χώρος είναι επισκέψιμος στην διάρκεια των τακτικών βραδινών επισκέψεων κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο 20.00-21.30 (κόστος: 5 ευρώ / 2,5: μειωμένο). Για το πλήρες πρόγραμμα των επισκέψεων εδώ μπορείτε να ενημερώνεστε εδώ.
.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:
Η Ελεάννα Μαρτίνου γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (2000 – 2006) και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών Αθήνας το 2009. Έχει κάνει κλασικές σπουδές πιάνου στο Ωδείο Αθηνών (1987-2003) και σεμινάρια ψυχοακουστικής και μουσικής τεχνολογίας στο τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ (2015-17). Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εκπονεί διδακτορική διατριβή στο τμήμα εικαστικών τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (2018-). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί