ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΣΕΙΔΕΣ 2015 – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΣ. ΕΤ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

http://astrocorfu.blogspot.com/

 ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1927-ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

        2ος Όροφος Δημοτικού Θεάτρου, 49100-ΚΕΡΚΥΡΑ

Τηλ. 6948600670  –  6944366010   e-mail: [email protected]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

kerkira

 

Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας ενημερώνει ότι αυτές τις ημέρες είναι ορατή η βροχή διαττόντων, (πεφταστέρια)  «Περσείδες». Οι διάττοντες είναι μικρά σωματίδια, συνήθως υπολείμματα της ουράς κομητών, μικρά σαν κόκκους άμμου, τα οποία όταν συναντιούνται με τη Γη στην ετήσια τροχιά της, εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα γύρω στα 60 Km το δευτερόλεπτο, αναφλέγονται και προκαλούν το οπτικό ίχνος του διάττοντα.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων προέρχεται από σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Swift-Tuttle. Παίρνουν το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, από τον οποίο φαίνεται να ξεκινούν οι τροχιές τους (ακτινοβόλο σημείο).

Παρατηρούνται σε όλο το εύρος του ουράνιου θόλου. Κατά το μέγιστό τους αναμένονται 80 – 100 διάττοντες ανά ώρα, διαφορετικής φωτεινότητας, ανάλογη του μεγέθους τους.

Εφέτος, το μέγιστο των Περσειδών αναμένεται τα ξημερώματα της Πέμπτης 13 Αυγούστου και σε συνδυασμό με την απουσία του φεγγαριού από το νυχτερινό ουρανό, (Νέα Σελήνη 14 Αυγούστου), θα είναι εύκολο να παρατηρηθούν. Ο τρόπος παρατήρησής τους είναι με γυμνό μάτι, σε σκοτεινό ουρανό. Κιάλια και τηλεσκόπια δεν προτείνονται για παρατήρηση διαττόντων. Προτείνουμε στους παρατηρητές να επιλέξουν ένα σκοτεινό σημείο, με καλύτερη θέση την επικλινή, με το κεφάλι στην ανατολή και δυνατότητα θέασης μεγάλου μέρους του ουράνιου θόλου. Απαιτείται υπομονή και επιμονή…

Η Ομάδα Παρατήρησης της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας θα διοργανώσει παρατήρηση, φωτογράφιση και καταμέτρηση των Περσειδών, το βράδυ της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2015, από τις 10.30 μ.μ., στην περιοχή Πηλίδα Σωκρακίου. Παράλληλα θα υπάρχει τηλεσκόπιο για την παρατήρηση ουρανίων σωμάτων. Να σημειώσουμε ότι κατά την διάρκεια της παρατήρησης καλό θα ήταν να αποφεύγεται η χρήση φωτιστικών σωμάτων.

Η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί