ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΔΙΑΣΤΗΜΑ

10+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τις ηλιακές κηλίδες

1. Οι ηλιακές κηλίδες είναι μια από τις εκφράσεις της ηλιακής δραστηριότητας. Πρόκειται για παροδικό φαινόμενο που εκδηλώνεται με την εμφάνιση σκοτεινών περιοχών στον ηλιακό δίσκο.

2. Η διάρκεια ζωής των κηλίδων κυμαίνεται από μερικές μέρες έως μερικούς μήνες. Έπειτα, «σβήνουν» σταδιακά.

3. Οι κηλίδες αποτελούνται από δύο περιοχές: μια πιο σκοτεινή που ονομάζεται σκιά και μια λιγότερο σκοτεινή που ονομάζεται παρασκιά.

4. Το μέγεθος της σκιάς μιας κηλίδας μπορεί να φτάσει τα 20.000 km, ενώ της παρασκιάς τα 50.000 km.

5. Το πλήθος των κηλίδων αυξάνεται και μειώνεται περιοδικά, ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο ηλιακός κύκλος (κοντά στο μέγιστο ή όχι). Μπορεί να είναι από μερικές μέχρι …μερικές εκατοντάδες!

6.Οι κηλίδες εμφανίζονται συνήθως σε ομάδες και είναι πιο ψυχρές σε σύγκριση με την υπόλοιπη επιφάνεια του Ήλιου (5800 βαθμοί), με τη θερμοκρασία τους να φτάνει τους 4500 βαθμούς.

7. Στην αρχή του ηλιακού 11ετούς κύκλου οι κηλίδες εμφανίζονται σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, ενώ όσο πλησιάζει το μέγιστο της δραστηριότητας εμφανίζονται πιο κοντά στον ισημερινό (όπως συμβαίνει και αυτή την περίοδο!).

8. Οι κηλίδες μπορούν να παρατηρηθούν από όλους μας είτε μέσα από το προσοφθάλμιο ενός τηλεσκοπίου που είναι εξοπλισμένο με ειδικό ηλιακό φίλτρο, είτε μέσα από οποιοδήποτε τηλεσκόπιο με προβολή της εικόνας που συγκεντρώνεται στο προσοφθάλμιο σε ένα λευκό ηλιακό πέτασμα. Προσοχή‼️ Δεν παρατηρούμε ποτέ τον Ήλιο με γυμνό μάτι!

9. Παρακολουθώντας τις ηλιακές κηλίδες και μετρώντας τον χρόνο μέχρι την επανεμφάνισή τους καθώς ο Ήλιος περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του, μπορεί κανείς να υπολογίσει την περίοδο περιστροφής του Ήλιου (περίπου 28 μέρες)!

10. Οι πρώτες παρατηρήσεις ηλιακών κηλίδων με τηλεσκόπιο έγιναν από τον Γαλιλαίο το μακρινό 1611!

+1. Οι στεμματικές εκτινάξεις μάζας που συνδέονται και με την εμφάνιση σέλαος προέρχονται από μαγνητικά ενεργές περιοχές γύρω από τις ομάδες ηλιακών κηλίδων.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί