10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής – στο Νόησις
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 17-18-19-20 Απριλίου 2018 πραγματοποιείται το 10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας -ΝΟΗΣΙΣ. Συμμετέχουν περισσότεροι από 3000 μαθητές, προερχόμενοι από 145 σχολικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας και όμορες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Με την καθοδήγηση 410 εκπαιδευτικών τους, θα παρουσιάσουν 243 καινοτόμες εργασίες με αντικείμενο τον προγραμματισμό εφαρμογών, τη ρομποτική, αυτοματισμούς και ερευνητικά Project.
Το Συνέδριο φέτος κλείνει 10 χρόνια ζωής. Μία δεκαετία παρουσιάσεων μαθητικών καινοτομιών. Ένα συνέδριο που αγκάλιασε μαθητές σχολείων κάθε είδους και βαθμίδας. Αξίζει να σημειώσουμε τις συμμετοχές μαθητών ειδικών σχολείων, δεύτερης ευκαιρίας, δομές υποστήριξης προσφύγων, διαπολιτισμικά, μουσικά κτλ.
Στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής θα παρουσιαστούν αρκετές καινοτομίες. Σας δίνουμε μια μικρή «γεύση» από αυτές:
Οι μαθητές του 14ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης θα μας εντυπωσιάσουν με μία ξεχωριστή κατασκευή. Το εξακόπτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που φτιάχτηκε για σκοπό την Εποπτεία Δασικών Περιοχών για Έγκαιρη Ανίχνευση Πυρκαγιών. Δυνατότητες που πλησιάζουν τα επαγγελματικά Drones με χειρισμό μέσω κινητού τηλεφώνου, GPS δορυφορικού συστήματος αυτόματης πλοήγησης και Sonar πομποδέκτη υπερήχων για ανίχνευση απόστασης εδάφους.
Μαθητές του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς θα μας παρουσιάσουν δύο Hydrobots με τηλεχειριστήριο και αισθητήρες για τον καθαρισμό της θάλασσας από μία πετρελαιοκηλίδα. Προκειμένου να προσομοιωθεί η διαδικασία καθαρισμού θα χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα από αισθητήρες θερμοκρασίας, πίεσης και φωτεινότητας νερού συνδεδεμένο με αυτόματα μηχανήματα που απλώνουν ένα απορροφητικό φίλτρο.
Μαθητής της Β΄ Λυκείου (IB 1), Anatolia College IBDP, μας παρουσιάζει για μία ακόμα χρονιά την εξελιγμένη έκδοση της συσκευής «Κηδεmanager v2,5 (ασύρματη έκδοση)». Μία συσκευή που δίνει σε ασθενείς σκολίωσης την δυνατότητα της συχνής παρακολούθησης της κατάστασης τους και επομένως πρόληψη επιδείνωσης από τον γιατρό που επισκέπτονται χωρίς την ανάγκη για ακτινογραφίες οι οποίες είναι και ακριβές, αλλά και περιλαμβάνουν έκθεση σε ακτινοβολία. Το Κηδεmanager v2.5 μετράει με μεγάλη ακρίβεια τόσο την κλίση, όσο και την στρέψη των σπονδύλων ενός ατόμου που πάσχει από σκολίωση. Η ασύρματη έκδοση συγκεκριμένα, πέρα από την αποθήκευση των μετρήσεων στην micro sd κάρτα, έχει δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης με το κινητό για την ζωντανή προβολή των δεδομένων των μετρήσεων και την γρήγορη αποστολή τους στον γιατρό.
Η ομάδα Ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας Ημαθίας θα μας παρουσιάσoυν ένα διαφορετικό ρομπότ σε μορφή ενός οχήματος που κινείται με ρόδες προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην μπροστινή πλευρά του ρομπότ είναι προσαρμοσμένος με κατάλληλο τρόπο ένας μαρκαδόρος που κινείται στον κατακόρυφο άξονα ανάλογα με τον τρόπο γραφής. Το όλο σύστημα ελέγχεται απομακρυσμένα από έναν φορητό υπολογιστή μέσω του οποίου δίνονται στο ρομπότ οι κατάλληλες οδηγίες για να μπορεί να γράψει τις λέξεις που επιθυμεί ο χρήστης.
Οι μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο, 1ο Γενικό Λύκειο και 1ο Ε.Κ. Έδεσσας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μας προτείνουν ένα προηγμένο σύστημα ελέγχου για εξωτερικές πόρτες και γκαραζόπορτες. Υλοποιήθηκε σύστημα κλειδαριών με μικροϋπολογιστές RaspberryPi, οι οποίοι δημιουργούν το δικό τους ασύρματο δίκτυο, WiFi, και εκτελούν όλη την λειτουργία με server.
Έναν Έξυπνο Κάδο Απορριμάτων φιλοδοξούν να μας παρουσιάσουν οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Αθανασίου. Η κατασκευή έχει προσαρμοστεί σε μικρό κάδος απορριμμάτων ώστε όταν κάποιος πλησιάζει το χέρι για να πετάξει κάποιο σκουπίδι τότε το καπάκι του κάδου ανοίγει αυτόματα. Όταν απομακρύνεται (το χέρι) το καπάκι κλείνει αυτόματα. Η ρομποτική κατασκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ΑΜΕΑ με κινητικά προβλήματα.
Οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας κατασκεύασαν μία ρομποτική κατασκευή, «Τον σχολικό τροχονόμο». Μία προσομοίωση εφοδιασμένη με λειτουργία που θα βοηθά τα άτομα με προβλήματα όρασης. Η ιδιαιτερότητα του είναι ότι μπορεί μέσω κάποιας ακτίνας να ανιχνεύει τα «ειδικά μονοπάτια» και να ειδοποιεί ηχητικά για εμπόδια ή στροφές προσφέροντάς μεγαλύτερη ασφάλεια και διευκόλυνση στην οποιαδήποτε μετακίνηση ενός μαθητή.
Μαθητές από την Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί μας προτείνουν την Έξυπνη Γεωργία. Ρομποτικό αυτοματισμό με αυτόματο έλεγχο και τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης σε όλα τα επίπεδα της γεωργικής παραγωγής. Το ρομποτικό σύστημα που αναπτύχθηκε αναγνωρίζει μέσω αισθητήρων τα ώριμα φυτά και τα συλλέγει ενώ φροντίζει για την σωστή ανάπτυξη των υπολοίπων φυτών.
Πρόταση του 2ου Γενικού Λυκείου Σερρών είναι ένα πολύ διαφορετικό Πιάνο. Το Πιάνο Arduino Bananiano. Ένα εναλλακτικό πιάνο!! Στην ουσία, δημιουργήθηκε μια συσκευή η οποία θα επέτρεπε την σύνθεση μουσικής με τη βοήθεια της γνωστής σε όλους μπανάνας, η οποία αντικαθιστά τα γνωστά και βαρετά ασπρόμαυρα πλήκτρα ενός κλασσικού πιάνου!! Με τη βοήθεια συνδέσεων επιτυγχάνεται η σύνδεση από τις μπανάνες με το πρόγραμμα και έτσι με ένα απλό άγγιγμα τους να παίζονται όλες τις νότες του πεντάγραμμου!
Μαθητές από Ειδικά Σχολεία, όπως το 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη, ΕΕΕΕΚ Κιλκίς, 1ο ΤΕΕ ΕΙΔ. ΑΓΩΓΗΣ Β ΒΑΘΜΙΔΑΣ, 1ο ΕΕΕΕΚ Θέρμης, θα δώσουν ένα όμορφο χρώμα στο συνέδριο παρουσιάζοντας έξυπνα φανάρια, ηλεκτρονικές εφημερίδες, Οικολογικά Ρομπότ, παιχνίδια περιπέτειας που δημιούργησαν στο σχολείο καθώς και ηλεκτρονικό οδηγό πόλης, κερδίζοντας για ακόμα μία χρονιά τον θαυμασμό όλων.
Οι παραπάνω καινοτόμες και δημιουργικές προσπάθειες είναι ένα μικρό δείγμα της εφευρετικότητας των μαθητών και μαθητριών που θα συμμετάσχουν στο τετραήμερο συνέδριο. Θα παρουσιαστούν περισσότερες από 240 εξίσου πρωτοποριακές και ενδιαφέρουσες εργασίες και θα μας εκπλήξουν ευχάριστα με την θεματολογία τους: έξυπνα σπίτια, ρομποτικά χέρια, ρομποαυτοκίνητα, εφαρμογές για κινητά και tablets, μαθητικές ιστοσελίδες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, εργασίες για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό και την ασφάλεια στο διαδίκτυο, την ανακύκλωση υλικών και πολλά άλλα.
Παράλληλες Δράσεις θα υπάρχουν σε όλο το τετραήμερο με Σεμινάρια, Workshops, Διαλέξεις προς εκπαιδευτικούς και μαθητές. Επίσης λειτουργία ενός Escape Room και ενός Θεάτρου Σκιών στο χώρο του ΝΟΗΣΙΣ.
Για την «Πρόσκληση συμμετοχής σε Επιμορφωτικά Σεμινάρια και Παράλληλες Δράσεις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 10ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής» πατήστε εδώ.
Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στην ιστοσελίδα: www.math-syn-pli.gr. Μέσω της πλατφόρμας του ΠΣΔ όλα τα σχολεία, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς θα μπορούν να παρακολουθήσουν το σύνολο των εργασιών του Συνεδρίου.
Χορηγός Επικοινωνίας θα είναι η δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ3 και το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας, το σωματείο Φίλοι του Ιδρύματος Κ.Δ.Ε.Μ.Τ. και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Περιφερειακή Διεύθυνση
Π/θμιας& Δ/θμιαςΕκπ/σης
Κεντρικής Μακεδονίας