ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΕΠΙΣΤΗΜΗ

14η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Η ελληνική ομάδα κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Παναγίας, ολοκληρώθηκε η 14η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, που ξεκίνησε στις 14/11/2021. Η φετινή Ολυμπιάδα φιλοξενήθηκε μεν στην πόλη Μπογκοτά της Κολομβίας, αλλά δυστυχώς λόγω της πανδημίας οι εθνικές αποστολές όλων των χωρών έμειναν στις πατρίδες τους και έλαβαν μέρος διαδικτυακά, με πολύ δύσκολες συνθήκες συνεννόησης, επικοινωνίας και διαφοράς ώρας!

Παρ’ όλα αυτά, στη φετινή διοργάνωση η ελληνική ομάδα κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο με τον μαθητή Παναγιώτη Λιάμπα (Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης) και δύο Εύφημες Μνείες με τους μαθητές Κωνσταντίνο Μαλιάρη (1ο ΓΕΛ Ναυπάκτου) και Αθανάσιο Φειδάκη (2ο ΓΕΛ Αιγίου Αχαΐας). Στην Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα συμμετείχαν ακόμη η Βασιλική Νείλα (3ου ΓΕΛ Ηλιούπολης Αττικής) και ο Ανδρέας Σκούπας (Μουσικό Σχολείο Αλίμου Αττικής), με καλές επιδόσεις.

Της (διαδικτυακής) Ολυμπιακής Ομάδας ηγήθηκαν ο Λουκάς Ζαχείλας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Δέσποινα Παζούλη, Δρ. Φυσικής (και παλιά Ολυμπιονίκης της 5ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας-Αστροφυσικής 2011). Την όλη προσπάθεια βοήθησαν ως Επιτηρητές (όπως το είχανε ζητήσει οι Κολομβιανοί διοργανωτές) ο Ορφέας Βουτυράς, Δρ. ΕΜΠ (παλιός Ολυμπιονίκης της 4ης Διεθνούς Ολυμπιάδας 2010) και ο Ιωάννης Ζαχείλας, Μηχ/κός Η/Υ.

Στην 14η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 48 χώρες (νέος αριθμός ρεκόρ) από την Ευρώπη, την Ασία, και την Αμερική, με 298 μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους από όλο τον κόσμο.

Τα θέματα στα οποία διαγωνίσθηκαν οι μαθητές της Ολυμπιάδας αφορούσαν τη Θεωρητική Αστροφυσική (50% τη συνολικής βαθμολογίας), την Ανάλυση Δεδομένων (25%) και τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις (25%). Ο πρώτος μαθητής επέλυσε το 94,61% των θεμάτων.

Η μαθητική ομάδα επιλέχθηκε από τους 200 περίπου μαθητές όλης της Ελλάδας, που συμμετείχαν στις τρεις φάσεις του 26ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας, και διενεργήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Οι διαγωνιζόμενοι μαθητές ορμώμενοι από το ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για την Αστρονομία και την Αστροφυσική εργάστηκαν σκληρά μελετώντας αποκλειστικά στον λιγοστό ελεύθερο τους χρόνο (παρ’ ότι η Αστρονομία απουσιάζει από το αναλυτικό πρόγραμμα της μέσης εκπαίδευσης, και οι Ολυμπιονίκες μαθητές δεν πριμοδοτούνται όπως οι αντίστοιχοι μαθητές όλων των άλλων Ολυμπιάδων με την ελεύθερη εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας μας).

Η Ολυμπιακή ομάδα εκπαιδεύτηκε διαδικτυακά τους περασμένους μήνες Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη από την Λέκτορα του Παν. Leiden της Ολλανδίας, κα Χαρά Παπαθανασίου και παλιούς επιτυχόντες Ολυμπιάδων, και συγκεκριμένα από τους Μάνο Βουρλιώτη, Δέσποινα Παζούλη, Άγγελο Τσιάρα, Γιώργο Λιούτα, Γιάννη Κουταλιό, Ευτυχία Βασιλείου, Διονύση Γάκη, Θέμη Πουλτουρτζίδη και Ορφέα Βουτυρά. Την υλικοτεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας είχε και φέτος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, διαθέτοντας ειδική αίθουσα για τις εξετάσεις και όλα τα οπτικοακουστικά και διαδικτυακά μέσα. Τα έξοδα φιλοξενίας (διαμονής και σίτισης) της Ελληνικής αποστολής κάλυψε με ευγενική χορηγία η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, από ειδικό λογαριασμό που είχε κρατηθεί στην μνήμη του εμπνευστή και εκ των συντελεστών της δημιουργίας της Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας – Αστροφυσικής, αείμνηστου καθηγητή ΑΠΘ, Ιωάννη Σειραδάκη.

Πηγή: magnesianews.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί