ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

22 Ιανουαρίου 2023: Αφροδίτη και Κρόνος σε σύνοδο!

Η κίνηση των πλανητών έχει ως αποτέλεσμα η μεταξύ τους απόσταση, όπως αυτή προβάλλεται στην ουράνια σφαίρα και παρατηρείται από τη Γη, άλλοτε να ελαττώνεται κι άλλοτε να αυξάνεται. Όταν δύο πλανήτες προβάλλονται στην ουράνια σφαίρα σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, λέμε ότι λαμβάνει χώρα το φαινόμενο της συνόδου.

Στις 22 Ιανουαρίου 2023 η Αφροδίτη και ο Κρόνος θα βρεθούν σε σύνοδο, με την ελάχιστη μεταξύ τους απόσταση να σημειώνεται στις 21:36, και με την Αφροδίτη να περνά 0°21′ νότια του Κρόνου.

Πώς θα παρατηρήσω το φαινόμενο;

Οι δύο πλανήτες είναι αρκετά λαμπροί και το φαινόμενο θα είναι ορατό με τη δύση του Ήλιου, χωρίς να απαιτείται εξοπλισμός. Αν πάλι έχετε τηλεσκόπιο, δοκιμάστε να παρατηρήσετε τους δύο πλανήτες στο ίδιο οπτικό πεδίο. Το φαινόμενο μέγεθος της λαμπρής Αφροδίτης θα είναι -3.9 και του Κρόνου 0.7.

Το γεγονός ότι οι δύο πλανήτες προβάλλονται πολύ κοντά ο ένας στο άλλο, δεν σημαίνει ότι στην πραγματικότητα τα δύο αντικείμενα τα χωρίζει μικρή απόσταση στο διάστημα. Η πραγματική απόσταση μεταξύ των δύο πλανητών ισούται με 8.9 αστρονομικές μονάδες περίπου (Μία αστρονομική μονάδα ισούται με την μέση τιμή της απόστασης Ήλιου-Γης, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα).

Με τη δύση του Ήλιου στα δυτικά – νοτιοδυτικά θα δείτε την Αφροδίτη και τον Κρόνο σε σύνοδο.
Επιστροφή στην κορυφή κουμπί