ΚΕΝΤΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

2ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης, Μάρτιος – Μάιος 2022

Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης, διοργανώνει το 2ο Διαδικτυακό Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης το οποίο θα λάβει χώρα από το Μάρτιο έως το Μάιο 2022.

Το σχολείο απευθύνεται σε επιλεγμένους μαθητές οι οποίοι φοιτούν στην A’ ή Β’ Λυκείου σε όλην την Κρήτη και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν δωρεάν περισσότερες γνώσεις στα πιο σημαντικά θέματα αστροφυσικής, καθώς και στις βασικές αρχές της φυσικής οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Σύμπαν.

Μέσα από μια σειρά 8 διαλέξεων οι οποίες θα γίνουν διαδικτυακά, μέλη του Ινστιτούτου Αστροφυσικής θα καλύψουν συνοπτικά τη βασική θεματολογία της σύγχρονης αστροφυσικής, βασιζόμενοι στις γνώσεις φυσικής λυκείου που έχουν ήδη οι μαθητές. Το σχολείο αυτό δεν αποσκοπεί απλά στο να καλύψει μέρος από το κενό που έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση της νέας γενιάς από τη διακοπή της διδασκαλίας του μαθήματος αστρονομίας στο λύκειο. Στόχος του είναι να προσφέρει ένα κίνητρο στους μαθητές να ανακαλύψουν τη χαρά της κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει, να εκτιμήσουν τον καθοριστικό ρόλο που έχει η τεχνολογία στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, αλλά και να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία επίλυσης των αστρονομικών ερωτημάτων σε άλλους κλάδους της φυσικής και της ίδιας της ζωής.

Πρόγραμμα Διαλέξεων

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 Το φως ως εργαλείο για την κατανόηση του Σύμπαντος
Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 Γιατί τα αστέρια λάμπουν
Σάββατο 26 Μαρτίου 2022 Ο Ήλιος: το αστέρι της ημέρας και ο διαστημικός καιρός
Σάββατο 2 Απριλίου 2022 Μεσοαστρική ύλη και η γέννηση νέων άστρων
Σάββατο 9 Απριλίου 2022 Εξέλιξη των άστρων: Κόκκινοι Γίγαντες και Λευκοί Νάνοι
Σάββατο 16 Απριλίου 2022 Γαλαξίες και μεγάλες δομές στο Σύμπαν
Σάββατο 7 Μαΐου 2022 Το βίαιο Σύμπαν: μελανές οπές, εκρήξεις, κοσμικές ακτίνες
Σάββατο 14 Μαΐου 2022 Κοσμολογία και εξέλιξη του Σύμπαντος

Οι μαθητές που θα παρακολουθήσουν όλες τις διαλέξεις θα λάβουν επίσημη βεβαίωση συμμετοχής.

Επιπλέον, όσοι μαθητές το επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν σε γραπτή διαδικτυακή εξέταση το Σάββατο 21 Μαΐου 2022 πάνω στην ύλη η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαλέξεων.

Οι πέντε πρώτοι επιτυχόντες στις εξετάσεις θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα καθώς και βιβλία αστροφυσικής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Επιπλέον, οι τρεις πρώτοι επιτυχόντες θα έχουν την ευκαιρία, εάν το επιθυμούν, να επισκεφθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για δύο βραδιές στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη και να συμμετάσχουν σε παρατηρήσεις μαζί με τους αστρονόμους του Ινστιτούτου Αστροφυσικής.

Η καταληκτική προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής, οι οποίες γίνονται διαδικτυακά εδώ, είναι η Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022. Όσοι μαθητές επιλεγούν θα ενημερωθούν στις 8 Μαρτίου 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail στη διεύθυνση [email protected].

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί