ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

5η Εβδομάδα Αστρονομίας, 16-19 Μαΐου 2022

Από τη Δευτέρα 16 έως και την Πέμπτη 19 Μαϊου 2022 θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα η 5η Εβδομάδα Αστρονομίας.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό της πόλης και κυρίως στα παιδιά να γνωρίσουν την επιστήμη της αστρονομίας, να τους προσφερθούν γνώσεις σχετικές με τα ουράνια σώματα και να θαυμάσουν τον Ήλιο μέσα από ειδικά τηλεσκόπια που θα στηθούν στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Ομιλίες για ποικίλα αστρονομικά θέματα καθώς και βιωματικά εργαστήρια θα δώσουν την ευκαιρία σε όσους τα παρακολουθήσουν να μυηθούν στην υπέροχη επιστήμη της αστρονομίας.

Επισημαίνεται ότι για τη συμμετοχή των παιδιών στα βιωματικά εργαστήρια θα πρέπει να γίνει εγγραφή με αποστολή μηνύματος στο [email protected].

Ειδικότερα για αυτό της Πέμπτης 19 Μαΐου, δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθεί πρωινή ώρα η συμμετοχή θα δηλωθεί μέσω των ενδιαφερόμενων σχολείων. Σε κάθε περίπτωση, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η Εβδομάδα Αστρονομίας 2022 διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και το Σχολείο Αστρονομίας “ΕΝΑΣΤΡΟΝ” με την υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων.

Συμμετέχουν το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Λάρισας (ΠΟΚΕΛ). Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα “Λάρισα η Πόλη που Μαθαίνει”.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Δευτέρα 16/5

21:00-22:00 Απεικονίζοντας το Σύμπαν – Χριστίνα Ηρακλέους, εικαστικός – αστροφωτογράφος.

Τρίτη 17/5

10:30-13:00 Παρατήρηση του Ήλιου με ειδικό ηλιακό τηλεσκόπιο (πεζόδρομος Κούμα, έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο) – Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας, Σχολείο Αστρονομίας “Έναστρον”.

18:00 – 19:30 Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά “Οι σκιές μας δείχνουν το χρόνο” – Μπιρσιάνης Γιώργος, ερ. αστρονόμος, υπ. δράσεων Σχ. Αστρονομίας “Έναστρον”.

21:00-22:00 Γη, ο γαλάζιος πλανήτης – Ευάγγελος Κρεμαστάς, Δρ Γεωλόγος Α.Π.Θ. Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Π.Π.

Τετάρτη 18/5

18:00 – 19:30 Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά “Κόκκινοι γίγαντες, λευκοί νάνοι” – Ελεάνα Καραγεώργου, φιλόλογος, παιδαγωγός ΑΠΘ.

21:00 – 22:00 Από το μικροσκόπιο στο τηλεσκόπιο: Ταξίδι με όχημα το ανθρώπινο μάτι – Νικολέτα Νταλαρίζου, Ιατρός-Ειδικευόμενη Αναισθησιολογίας.

Πέμπτη 19/5

10:30-13:00 Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά “Ήλιος, Το Άστρο της Ημέρας” – Ιωάννης Χουινάβας, φυσικός, Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας.

21:00-22:00 Η αυγή της αστρονομίας: Οι αστρονομικές απόψεις των αρχαίων Ελλήνων μέσα από τους Ορφικούς Ύμνους και την Ιλιάδα του Ομήρου. – Ελεάνα Καραγεώργου, φιλόλογος, παιδαγωγός ΑΠΘ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί