ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

7(+1) χρωματιστοί φτερωτοί κάτοικοι της ελληνικής υπαίθρου: ένας για κάθε χρώμα του Ουράνιου Τόξου!

Κόκκινο: Πύρρουλας

Από τα ομορφότερα πουλιά του δάσους, ο Πύρρουλας είναι ένα από τα πιο μονογαμικά είδη πουλιών. Η εντυπωσιακή αυτή σπίζα, με το έντονα ροδοκόκκινο στήθος, πολύ σπάνια παρατηρείται σε μοναχικά άτομα, συνήθως συναντάται σε ζεύγη. Το αρσενικό και το θηλυκό του ζευγαριού σφυρίζουν συνεχώς μεταξύ τους -ένα χαμηλό “πχιου πχιου”- για να παραμένουν κοντά σε πυκνά δάση ή θαμνώνες.

Φωτογράφος: Ivaylo Zafirov

Πορτοκαλί: Πυρροκότσυφας

Πολύχρωμος καλοκαιρινός επισκέπτης των βουνών της ελληνικής υπαίθρου, ο Πυρροκότσυφας ξεχωρίζει με το έντονο πορτοκαλί στήθος και κοιλιά, που σπάνε τη μονοτονία του γκρι, καθώς προτιμά βραχώδεις πλαγιές μεγάλου υψομέτρου, συνήθως από 1.400 μέτρα και ψηλότερα. Το θηλυκό, βέβαια, είναι μονόχρωμο καφέ αφού πρέπει να περνά απαρατήρητο όταν μπαινοβγαίνει στις σχισμές των βράχων που έχει τη φωλιά του, την ώρα που το αρσενικό στέκεται στην κορυφή ενός βράχου και επιτηρεί την επικράτειά του, διώχνοντας άλλα αρσενικά ή αποσπώντας την προσοχή όποιου θηρευτή προσεγγίσει επικίνδυνα. Τρέφεται κυρίως με έντομα αλλά και σαύρες. Έρχεται στην Ελλάδα τον Απρίλιο και ως τον Σεπτέμβριο έχουν αποχωρήσει για την Αφρική και τα τελευταία άτομα.

Φωτογράφος: Χρήστος Βλάχος

Κίτρινο: Συκοφάγος

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο εύκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητο ένα τόσο φανταχτερά κίτρινο πουλί, όπως ο αρσενικός Συκοφάγος! Κι όμως, επειδή περνά μεγάλο μέρος της ζωής του κρυμμένος σε δέντρα και θάμνους, συνήθως ακούμε το πολύ μελωδικό τραγούδι του χωρίς να καταφέρουμε να τον δούμε.
Καλοκαιρινός επισκέπτης από την Αφρική, τρώει πολλές κάμπιες αλλά και… φρούτα (εννοείται και σύκα!).

Φωτογράφος: Χρήστος Βλάχος

Πράσινο: Πράσινος Δρυοκολάπτης

Συχνός κάτοικος της ελληνικής υπαίθρου, η Πρασινοτσικλιτάρα (Πράσινος Δρυοκολάπτης) είναι από τους πιο “κοινωνικούς” δρυοκολάπτες. Με χαρακτηριστικό πράσινο-λαδί χρώμα και κόκκινο “καπέλο”, θα τη δούμε συχνά να χοροπηδά βαριά στο έδαφος ψάχνοντας για μυρμήγκια. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συγγενείς της, σπάνια θα τη δούμε να “τυμπανίζει” σε δέντρα, προσφιλή συνήθεια όλων των δρυοκολαπτών. Αγαπημένα της μέρη τα δάση, τα πάρκα και οι ανοιχτές καλλιεργούμενες εκτάσεις με συστάδες δέντρων.

Φωτογράφος: Χρήστος Βλάχος

Γαλάζιο: Χαλκοκουρούνα

Τι κι αν το όνομά της θυμίζει… κουρούνα; Η Χαλκοκουρούνα είναι από τα πιο εντυπωσιακά και χρωματιστά μεταναστευτικά είδη πουλιών της ελληνικής υπαίθρου! Φωλιάζει κυρίως στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και σε κάποια νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Έρχεται στη χώρα μας στα μέσα της άνοιξης για να φωλιάσει και αρχές φθινοπώρου αναχωρεί και πάλι για την Αφρική. Αγαπημένη της τροφή είναι οι ακρίδες, τα σκαθάρια, οι κάμπιες, καθώς και μικρά αμφίβια και ερπετά.

Φωτογράφος: Ivaylo Zafirov

Μπλε: Αλκυόνη

Στα αγγλικά είναι γνωστή ως ο “Βασιλιάς των ψαριών” ενώ στη ΄χώρα μας είναι επίσης γνωστή ως το “μπλε βέλος” των υγροτόπων,. Όπως και αν την πούμε, η εκθαμβωτικά χρωματιστή Άλκυόνη δικαιώνει όλα της τα προσωνύμια. Αν αντέχουν τα μάτια σας τόση ομορφιά, θα την συναντήσετε -πού αλλού;- στις άκρες μικρών και μεγάλων υγροτόπων αλλά και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Πιο συχνά, θα την βρούμε να κάθεται σε κλαδιά ή βράχους από όπου και βουτά κατακόρυφα με αστραπιαία ταχύτητα για να πιάσει μικρά ψάρια, μαλάκια και καρκινοειδή.

Φωτογράφος: Γιώργος Αλεξανδρής

Μωβ/Βιολετί: Φάσσα

Το μεγαλύτερο άγριο περιστεροειδές της Ευρώπης! Συνήθως τη βλέπουμε σε μεγάλα κοπάδια σε χωράφια και δρυοδάση το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Το βιολετί της στήθος θα το δούμε μόνο αν πλησιάσουμε κοντά και στα περισσότερα μέρη της χώρας μας αυτό είναι πραγματικά δύσκολο γιατί το είδος κυνηγιέται έντονα. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, όπως π.χ. στην Κρήτη όπου αρχίζει να πλησιάζει τις κατοικημένες περιοχές και μπορεί να αποτελέσει μόνιμο κάτοικό τους στο προσεχές μέλλον, όπως γίνεται ήδη σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Φωτογράφος: benoitterrierphotography

Όλα τα χρώματα του Ουράνιου Τόξου: Μελισσοφάγος

Η εαρινή περίοδος στη χώρα μας γίνεται ακόμα πιο πολύχρωμη με τα χρώματα αυτού του εντυπωσιακού μετανάστη από την Αφρική! Κάθε άνοιξη, ο Μελισσοφάγος έρχεται στην Ελλάδα για να φωλιάσει, σκάβοντας τη φωλιά του σε πρανή με μαλακό χώμα και πάντα σε αποικίες. Τρέφεται με πλήθος ιπτάμενων εντόμων (όχι μόνο μέλισσες!) τα οποία πιάνει κάνοντας εντυπωσιακούς ελιγμούς στον αέρα. Αρχές φθινοπώρου θα αναχωρήσει για την Αφρική για να συναντήσει άλλα τοπικά -πάντα εντυπωσιακά- είδη Μελισσοφάγων (ομορφόσογο).

Φωτογράφος: Ivaylo Zafirov

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί