ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Αφροδίτη και Άρης σε καλοκαιρινή συνάντηση με τη Σελήνη

Οι πλανήτες, όπως προδίδει η ετυμολογία της λέξης, φαίνεται να πλανώνται στον ουρανό, ανάμεσα στους απλανείς μακρινούς αστέρες. Η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα η μεταξύ τους απόσταση, όπως αυτή προβάλλεται στην ουράνια σφαίρα και παρατηρείται από τη Γη, άλλοτε να ελαττώνεται κι άλλοτε να αυξάνεται. Όταν δύο πλανήτες προβάλλονται στην ουράνια σφαίρα σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, λέμε ότι λαμβάνει χώρα το φαινόμενο της συνόδου. 

Μια τέτοια σύνοδος θα λάβει χώρα και θα είναι παρατηρήσιμη σήμερα και αύριο, 12 και 13 Ιουλίου. Παρατηρώντας χαμηλά στα δυτικά – βορειοδυτικά περίπου μισή ώρα μετά τη δύση του Ήλιου, θα δει κανείς την Αφροδίτη και τον Άρη να φαίνονται στον ουρανό πολύ κοντά. Η μεταξύ τους απόσταση θα είναι περίπου 0.5°. Το φαινόμενο μέγεθος της λαμπρής Αφροδίτης είναι -3.9 και του Άρη 1.8.

Το γεγονός ότι οι δύο πλανήτες προβάλλονται πολύ κοντά ο ένας στο άλλο, δεν σημαίνει ότι στην πραγματικότητα τα δύο αντικείμενα τα χωρίζει μικρή απόσταση στο διάστημα. Η πραγματική απόσταση μεταξύ των δύο πλανητών ισούται με 0.8 αστρονομικές μονάδες περίπου (Μία αστρονομική μονάδα ισούται με την μέση τιμή της απόστασης Ήλιου-Γης, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα).

Χαμηλά στον δυτικό – βορειοδυτικό ουρανό μετά τη δύση του Ήλιου θα παρατηρήσετε την σύνοδο Αφροδίτης – Άρη, με τη Σελήνη να συμπληρώνει το όμορφο θέαμα – Πηγή: https://stellarium-web.org/

 

Παρ’ όλο που Αφροδίτη και Άρης μπορούσαν να παρατηρηθούν στον ουρανό σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και τις προηγούμενες μέρες, και θα συνεχίσουν να φαίνονται και τις επόμενες, στις 12 και 13 Ιουλίου η σχετική τους απόσταση θα λάβει την ελάχιστη δυνατή τιμή της. Οι δύο πλανήτες συναντούν μάλιστα τις ημέρες αυτές τη μόλις δύο ημερών Σελήνη, προσφέροντας ένα όμορφο θέαμα προς παρατήρηση, σε οποιαδήποτε περιοχή κι αν βρίσκεστε. Προϋπόθεση βέβαια για να γίνει παρατήρηση του φαινομένου, είναι ο καθαρός ουρανός και ο ανοιχτός ορίζοντας.

Η Σελήνη όπως παρατηρείται στις 12 & 13 Ιουλίου – Πηγή: https://stellarium-web.org/

 

Η μεγάλη λαμπρότητα της Αφροδίτης θα σας διευκολύνει στον εντοπισμό της. Όμως, με τον Ήλιο να έχει μόλις δύσει, ίσως δυσκολευτείτε να εντοπίσετε τον Άρη, ο οποίος είναι περίπου 200 φορές πιο αμυδρός από την Αφροδίτη. Θα πρέπει να ξέρετε ακριβώς προς τα που να κοιτάξετε και ίσως χρειαστείτε κιάλια. Φυσικά, αν έχετε τηλεσκόπιο, μην χάσετε την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσετε για να παρατηρήσετε το φαινόμενο! Όσο σκοτεινιάζει, η παρατήρηση θα είναι ευκολότερη ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού.

Η πιο πρόσφατη ορατή σύνοδος Αφροδίτης-Άρη έλαβε χώρα στις 5 Οκτωβρίου του 2017. Η επόμενη σύνοδος των δύο αυτών πλανητών θα συμβεί στις 22 Φεβρουαρίου 2024.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί