ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αγώνες Παρατήρησης Πουλιών 2024

Αγωνιζόμαστε για ασφαλείς βιότοπους για τα πουλιά!
12-14 Απριλίου 2024

Όπως κάθε Άνοιξη, μαζί με τον ερχομό των μεταναστευτικών πουλιών, παρατηρητές πουλιών από όλη την Ελλάδα θα γιορτάσουν την ανοιξιάτικη μετανάστευση με ένα συναρπαστικό διήμερο Αγώνων Παρατήρησης Πουλιών!

Ξεκινάμε με τον 17o Αττικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών (12-13 Απριλίου) και συνεχίζουμε με τον 19ο Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών Βόρειας Ελλάδας (14 Απριλίου). Όσοι δεν καταφέρουν να συμμετέχουν στους τοπικούς αγώνες, μπορούν να πάρουν μέρος, εκτός συναγωνισμού, στον 6ο Πανελλαδικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών.

Οι ομάδες των διαγωνιζόμενων θα διατρέξουν λόφους, βουνά, πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ακτές και υγρότοπους, παρατηρώντας και καταγράφοντας τους φτερωτούς “συμπολίτες” μας. Νικήτριες ομάδες θα ανακηρυχθούν αυτές που θα καταγράψουν τα περισσότερα είδη, ενώ θα βραβευτούν και οι ομάδες που θα παρατηρήσουν τα σπανιότερα είδη πουλιών.

Ο Αττικός Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών, που υλοποιείται για 17η χρονιά, θα είναι 24ωρος και θα διεξαχθεί εντός της Αττικής από την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, με ώρα έναρξης στις 19:00, έως το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 με ώρα λήξης στις 19:00 (βρείτε το έντυπο καταγραφής του αγώνα εδώ και τον κανονισμό διεξαγωγής εδώ). Η τελετή λήξης του αγώνα θα λάβει χώρα στο Μητροπολιτικό Πάρκο “Α. Τρίτσης” (είσοδος Α: Μουστακλή – δίπλα από το κεντρικό κτίριο των γραφείων του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου).

Συνεχίζουμε με τον Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών Βόρειας Ελλάδας που θα υλοποιηθεί για 19η φορά. Τα όρια της περιοχής διεξαγωγής του αγώνα θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Θα είναι και αυτός 24ωρος και θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 13 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 14 Απριλίου με ώρα λήξης στις 19:30. Η τελετή λήξης του αγώνα θα λάβει χώρα σε μέρος που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Όσοι δεν καταφέρουν να συναγωνιστούν στους παραπάνω αγώνες, μπορούν να συμμετάσχουν εκτός συναγωνισμού στον νομό της κατοικίας τους, λαμβάνοντας μέρος στον 6ο Πανελλαδικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών! Έστω και για λίγες ώρες, μπορούν να καταγράψουν τα πουλιά της περιοχής τους, είτε μόνοι, είτε με την παρέα τους (βρείτε το έντυπο καταγραφής του αγώνα εδώ και τον κανονισμό διεξαγωγής εδώ). Τα είδη πουλιών που θα παρατηρήσουν θα προσμετρηθούν στον συνολικό κατάλογο των Αγώνων Παρατήρησης Πουλιών του 2023.

Το είδος πουλιού που απεικονίζεται στα φετινά σήματα των Αγώνων είναι ο Ποταμοσφυριχτής, ένα μεταναστευτικό παρυδάτιο πουλί που φωλιάζει σε άνυδρες κοίτες ποταμών και παραλίες, και απειλείται από την απώλεια των βιοτόπων του και την καταπάτηση της παραλιακής ζώνης από κάθε λογής κινούμενο (πεζοί, τροχοφόρα μέσα κ.ά.).

Στόχος είναι μέσα από τους αγώνες παρατήρησης να στείλουμε πανελλαδικά το μήνυμα του κοινού αγώνα για την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων που έχουν ανάγκη για την επιβίωσή τους, για ασφαλή μεταναστευτικά περάσματα και βέβαια… να το διασκεδάσουμε!

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στους Αγώνες Παρατήρησης Πουλιών εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί