ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ανακαλύφθηκε και δεύτερος Τρωικός – συνοδός της Γης!

Ως «Τρωικοί αστεροειδείς» χαρακτηρίζονται βραχώδη αντικείμενα τα οποία μοιράζονται την ίδια τροχιά με ένα μεγαλύτερο σώμα, όπως ένας πλανήτης, προπορευόμενα σε σχέση με αυτό ή ακολουθώντας αυτό σε απόσταση που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα σημεία. Υπάρχουν πέντε συνολικά τέτοια σημεία (σημείο Lagrange L1, …, L5) όπου οι βαρυτικές δυνάμεις του πλανήτη και του Ήλιου συνδυάζονται έτσι, ώστε να επιτρέπεται εκεί η «παγίδευση» τέτοιων σωμάτων για δισεκατομμύρια χρόνια. Ενώ έχουν εντοπιστεί Τρωικοί γύρω από άλλους πλανήτες, όπως στον Δία για παράδειγμα, δεν υπάρχουν γνωστοί Τρωικοί της Γης, παρά μόνο ένας. Ο 2010 TK7, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2010 και έχει διάμετρο 400 μέτρων.

Τον Δεκέμβριο του 2020 το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1 που βρίσκεται στη Χαβάη, ανακάλυψε αντικείμενο που ονομάστηκε 2020 XL5 και το οποίο εντοπίζεται στο σημείο L4 της τροχιάς της Γης. Ομάδα ερευνητών παρατήρησε το αντικείμενο με το τηλεσκόπιο SOAR της Χιλής, το τηλεσκόπιο Lowell Discovery της Αριζόνα, καθώς και με το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου Optical Ground Station της ESA, προκειμένου να εξαχθεί συμπέρασμα για το αν το αντικείμενο αυτό είναι Τρωικός της Γης ή όχι.

Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν θετικό και πλέον, ο 2020 XL5 αποτελεί τον δεύτερο γνωστό Τρωικό που συνοδεύει τη Γη στην τροχιά της. Το αντικείμενο εντοπίζεται στο σημείο L4, όπως και το 2010 ΤΚ7 και η διάμετρός του είναι 1.2 χιλιόμετρα. Μάλιστα, η μελέτη έδειξε ότι πρόκειται για αστεροειδή πλούσιο σε άνθρακα – αυτός είναι και ο πιο κοινός τύπος αστεροειδών στο Ηλιακό Σύστημα.

Κάτι ακόμα που υπολόγισαν οι επιστήμονες είναι ο χρόνος παραμονής του αντικειμένου στο σημείο όπου εντοπίζεται σήμερα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο 2020 XL5 θα εξακολουθεί να συνοδεύει τη Γη για τουλάχιστον 4000 χρόνια ακόμα. Έπειτα όμως, η τροχιά του αναμένεται να διαταραχθεί, οδηγώντας τον σε… δραπέτευση μακριά από τη Γη!

Η μελέτη αστεροειδών όπως ο 2020 XL5 μπορεί να δώσει πληροφορίες για τον σχηματισμό του πλανήτη τον οποίο συνοδεύει και σε επόμενο στάδιο, να συμβάλει στην κατανόηση της εξέλιξης του Ηλιακού Συστήματος, βελτιώνοντας τα σχετικά μοντέλα.

Η πρώτη αποστολή που σκοπό έχει την εξερεύνηση τέτοιου είδους σωμάτων του Ηλιακού Συστήματος ονομάζεται Lucy, εκτοξεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και πρόκειται να μελετήσει τους Τρωικούς που συνοδεύουν τον αέριο γίγαντα Δία.

Διαβάστε για την αποστολή Lucy κάνοντας κλικ εδώ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί