ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ανακήρυξη του Δρ. Χαρίτωνα Τομπουλίδη ως Ερασιτέχνη Αστρονόμου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στο Βόλο, ανακήρυξε ως «Έλληνα Ερασιτέχνη Αστρονόμο 2017», τον Δρ. αστροφυσικό κ. Χαρίτωνα Τομπουλίδη, πρόεδρο του Παραρτήματος Νάουσας της ίδιας Εταιρείας.

Η ανακήρυξη έγινε ύστερα από την πρόταση της Τριμελούς Επιτροπής, αποτελούμενης από έναν επαγγελματία αστρονόμο, τον πρόεδρο της Εταιρείας και τον αντιπρόεδρο αυτής, η οποία συστήθηκε με βάση τον «Κανονισμό του Θεσμού».

Σκοπός του νέου αυτού θεσμού είναι η βράβευση ετησίως του κορυφαίου Έλληνα Ερασιτέχνη Αστρονόμου, ο οποίος καταξιώθηκε από τις εργασίες, τις οποίες έκανε, από την δράση, την οποία είχε και από τις δημιουργικές πρωτοβουλίες τις οποίες πήρε στον χώρο της ερασιτεχνικής αστρονομίας αποκλειστικά, κυρίως κατά τη διάρκεια του προηγουμένου έτους ή και παρελθόντων ετών, ώστε να προαγάγει την Ερασιτεχνική Αστρονομία στην περιοχή του και στην Ελλάδα, γενικότερα, και παράλληλα να αποτελέσει ένα ωραίο παράδειγμα προς μίμηση για τους Έλληνες Ερασιτέχνες Αστρονόμους.

Η Τριμελής Επιτροπή βασίστηκε στις προτάσεις που έλαβε από μερικά εκ των 30 και πλέον ελληνικών σωματείων Ερασιτεχνών Αστρονόμων όλης της Ελλάδας, τις οποίες αξιολόγησε με τα εξής κριτήρια: Διοικητικά και ακαδημαϊκά προσόντα, Συγγραφικό έργο, Συμμετοχή σε συνέδρια, Ερευνητικό έργο, Ερασιτεχνικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο, Σημαντικές αστρονομικές κατασκευές και Διάφορα άλλα προσόντα.

Ο Χαρίτων Τομπουλίδης, που ανακηρύχθηκε ως «Ερασιτέχνης Αστρονόμος 2017», έχει διδακτορικό στην αστρονομία, διετέλεσε πρόεδρος επί πολλά έτη του Παραρτήματος Νάουσας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, συνέγραψε διάφορα βιβλία αστρονομίας, είχε δημοσιεύσεις σε έγκυρα αστρονομικά περιοδικά, διεθνή και ελληνικά, καθώς και στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ασχολήθηκε επί πολλά έτη με την αστρονομική εκπαίδευση των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας, χρησιμοποιώντας μάλιστα δικό του τηλεσκόπιο, έχει κάνει ανακοινώσεις σε αστρονομικά συνέδρια, το αστρονομικό του έργο έχει μεγάλη απήχηση στην πατρίδα του, και πολλά άλλα.

Η τελετή απονομής του βραβείου θα γίνει στα πλαίσια της «Ετήσιας Γιορτής Αστρονομίας» επί τη λήξη της σχολικής χρονιάς, το Σάββατο, 7η Ιουλίου 2018 και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί