ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Αστρονομία στο Android

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσες πολλές διαφορετικές τεχνολογίες συγκεντρώνονται σε αυτό που ονομάζουμε “smartphone”. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν μερικά χρόνια ότι με τη χρήση του κινητού σας τηλεφώνου θα μπορούσατε να μελετήσετε τα άστρα και τους πλανήτες του ουρανού, να δείτε την ακριβή τους θέση και να μάθετε τους αστερισμούς; Κι όμως όλα αυτά μπορούν να γίνουν πανεύκολα αν απλά …στρέψετε το κινητό σας προς τα άστρα! Τα smartphones χρησιμοποιούν το ενσωματωμένο GPS (και τη σύνδεση internet όταν αυτή είναι διαθέσιμη) για να προσδιορίσουν με ακρίβεια τη θέση σας. Επίσης έχουν αισθητήρα (πυξίδα) που ανιχνεύει το μαγνητικό πεδίο της Γης και έτσι γνωρίζει ακριβώς την κατεύθυνση προς την οποία κοιτάτε.

Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε ποιος αστερισμός βρίσκεται πάνω από το κεφάλι σας, ποιο είναι το φωτεινό άστρο που ανατέλλει ή να μάθετε περισσότερα για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε ένα από τα παρακάτω apps για το Android.


1. Sky Map
Το Sky Map είναι ένα δωρεάν ανοιχτό λογισμικό που χάρισε η Google στους χρήστες. Είναι ίσως το απλούστερο και καλύτερο app που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να μελετήσετε τον ουρανό. Ο χειρισμός είναι πανεύκολος: απλά στρέψτε το κινητό σας προς τον ουρανό. Αυτό θα σας δείξει ακριβώς την περιοχή του ουρανού που βλέπετε και θα ονομάσει τα ουράνια σώματα. Η εφαρμογή περιέχει ονόματα άστρων, αστερισμών και πλανητών καθώς και μία συλλογή από άλλα ουράνια αντικείμενα όπως είναι οι γαλαξίες και τα νεφελώματα. Ωστόσο, για να δείτε κάποια από αυτά θα χρειαστεί απόλυτο σκοτάδι και ένα καλό ζευγάρι κιάλια (ή ένα καλό τηλεσκόπιο). Σε κάθε περίπτωση, το Sky Map θα σας βοηθήσει να μάθετε τον ουρανό και να αναγνωρίζετε τα άστρα και τους κύριους αστερισμούς.  Υποστηρίζει επίσης σταθερή απεικόνιση του ουρανού ώστε να μπορείτε να τον μελετήσετε με την ησυχία σας – χωρίς να αλλάζει με την κίνηση της συσκευής σας. Επίσης μπορείτε να ταξιδέψετε στο χρόνο, ώστε να δείτε πώς ήταν ο ουρανός σε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Η βαθμολογία του Sky Map είναι 4,7/5 και έχει εγκατασταθεί 10.000.000 – 50.000.000 φορές.


2. SkEye Planetarium
Το SkEye Planetarium είναι άλλο ένα εξαιρετικό πρόγραμμα αστρονομίας. Λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο χρησιμοποιώντας το GPS και την πυξίδα της συσκευή σας. Το περιβάλλον χρήσης είναι αρκετά διαφορετικό. Τα άστρα έχουν διαφορετικά χρώματα ανάλογο με το πραγματικό τους χρώμα και στο κέντρο της οθόνης υπάρχει ένας στόχος. Όποιο άστρο βρεθεί μες τον στόχο προσδιορίζεται αμέσως και βλέπετε το όνομά του στην κορυφή της σελίδας καθώς και το φαινόμενο μέγεθός του. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το SkEye Planetarium είναι για ελαφρώς πιο προχωρημένους γνώστες του ουρανού που αναζητούν κάτι παραπάνω. Η συγκεκριμένη εφαρμογή περιέχει έναν κατάλογο των 180 πιο φωτεινών ουράνιων αντικειμένων της αστρονομικής λίστας NGC. Φυσικά τα πιο πολλά από αυτά δε φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά το SkEye μπορεί να αναδειχθεί σε έναν εξαιρετικό αστρονομικό σύντροφο στις βόλτες σας μακριά από την πόλη, ειδικά εάν έχετε μαζί σας κιάλια ή τηλεσκόπιο. Το SkEye όπως και το Sky Map υποστηρίζει ταξίδι στο χρόνο. Η βαθμολογία της εφαρμογής είναι 4,5/5 και έχει εγκασταθεί 500.000 – 1.000.000 φορές.


3. Space Junk Lite και Pro
Το Space Junk Lite έχει τις δυνατότητες των παραπάνω εφαρμογών αλλά επίσης περιέχει τη θέση πολλών δορυφόρων όπως είναι ο διεθνής διαστημικός σταθμός ή το τηλεσκόπιο Hubble. Η απεικόνιση του ουρανού έχει ένα τρισδιάστατο στυλ που ομολογουμένως μάλλον δυσκολεύει την περιήγηση. Στα θετικά της εφαρμογής είναι ότι οι αστερισμοί και τα ονόματα είναι στα ελληνικά εφόσον έχετε τα ελληνικά ως προεπιλεγμένη γλώσσα. Επίσης μπορείτε να δείτε την Γη ως εξωτερικός παρατηρητής.  Πάντως κατά τη δοκιμή της εφαρμογής διαπιστώσαμε προβληματική ανταπόκριση στις κινήσεις μας. Η Lite έκδοση είναι δωρεάν ενώ για την Pro θα πρέπει να πληρώσετε 4 ευρώ. H lite έκδοση έχει πάρει βαθμολογία 4,3/5 και έχει εγκατασταθεί 100.000 – 500.000 φορές.


4. Star Chart
Το Star Chart κοστίζει 3 ευρώ και είναι μία από τις πιο επιτυχημένες εφαρμογές αστρονομίας για το Android. Το περιβάλλον χρήσης είναι πολύ όμορφο και πραγματικά νιώθετε σα να έχετε έναν αστρικό χάρτη στην τσέπη σας. Περιέχει 5000 άστρα και τους 88 αστερισμούς οι οποίοι συνοδεύονται από σχέδια βασισμένα στον αστρονόμο του 15ου αιώνα Johannes Hevelius. Περιέχει ολόκληρο τον κατάλογο των αντικείμενων Messier που περιλαμβάνει γαλαξίες, νεφελώματα και αστρικά σμήνη. Σας επιτρέπει επίσης να πραγματοποιήσετε αναζήτηση αντικειμένων. Είναι πραγματικά μια εξαιρετική εφαρμογή, αλλά πρέπει να πούμε ότι πολλά από αυτά που προσφέρει μπορείτε να τα βρείτε δωρεάν στις προαναφερθείσες εφαρμογές. Η βαθμολογία της εφαρμογής είναι 4,3/5 και έχει αγοραστεί από τον εντυπωσιακό αριθμό των 100.000 – 500.000 χρηστών.


5. Star Odyssey
Το Star Odyssey είναι ένα πρόγραμμα αστρονομίας λίγο διαφορετικό από τα προηγούμενα. Είναι στην ουσία μία βάση δεδομένων των εβδομήντα πιο φωτεινών άστρων. Στην εφαρμογή αυτή θα μπορέσετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για κάθε άστρο όπως είναι η απόστασή του από τη Γη, η λαμπρότητά του καθώς και η προφορά του ονόματός του. Κάθε άστρο συνοδεύεται από μία περιγραφή της θέσης του και άλλων χρήσιμων χαρακτηριστικών. Το Star Odyssey μπορεί να συνδεθεί άμεσα με το SkEye ώστε να σας δίνει τις περιγραφές των άστρων που παρατηρείτε. Η βαθμολογία της εφαρμογής είναι 4,6/5, έχει εγκατασταθεί 50.000 – 100.000 φορές και είναι δωρεάν.


6. Solar System Explorer Lite
To Solar System Explorer είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που σας επιτρέπει να εξερευνήσετε και να γνωρίσετε το ηλιακό μας σύστημα σε τρεις διαστάσεις. Θα μπορέσετε να γνωρίσετε τους πλανήτες και τους δορυφόρους τους απολαμβάνοντας τα όμορφα γραφικά της εφαρμογής. Το Solar System Explorer σας δίνει αναλυτικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των πλανητών όπως είναι το μέγεθος, η μάζα, η διάρκεια της ημέρας, η διάρκεια του χρόνου, η εσωτερική δομή και άλλα. Μπορείτε εύκολα να μεταπηδήσετε από τον ένα πλανήτη στον άλλον αλλά και στους δορυφόρους τους.  Η πλήρης έκδοση περιλαμβάνει HD γραφικά, έκδοση για tablets, περισσότερες πληροφορίες για τους πλανήτες και εξαφανίζει τις διαφημίσεις. Η εφαρμογή έχει μέσο όρο βαθμολογίας 4,6/5 και έχει εγκατασταθεί 100.000 – 500.000 φορές.


Ένα άλλο παρόμοιο πρόγραμμα από τους  δημιουργούς του Solar System Explorer Lite είναι τοExoplanet Explorer Lite, που σας επιτρέπει να περιηγηθείτε στους εκατοντάδες νέους πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί γύρω από άλλα άστρα.

Τί περιμένετε λοιπόν; Κατεβάστε μία από τις παραπάνω εφαρμογές και ταξιδέψτε προς τ’ άστρα!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.mydroid.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί