ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αγγίζοντας το Άπειρο: Φωτογραφίζοντας Μαύρες Τρύπες

Ομιλία για το ευρύ κοινό του Καθηγητή Δημήτρη Ψάλτη 31 Οκτωβρίου 2024, ώρα 19:30 στο Αμφιθέατρο “ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΖΕΡΒΑΣ” στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σας προσκαλεί σε μια μοναδική ομιλία από τον διακεκριμένο καθηγητή Αστρονομίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζώρτζια – Georgia Tech των ΗΠΑ, Δρ. Δημήτριο Ψάλτη.

Ο κ. Ψάλτης στην ομιλία του θα επικεντρωθεί στην πρωτοποριακή δουλειά του ως συνιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope – EHT).

Το EHT έγινε παγκοσμίως γνωστό το 2019, όταν κατάφερε να απεικονίσει για πρώτη φορά την μελανή οπή στο κέντρο του γαλαξία Messier 87 (M87), μια ανακάλυψη που ανακοινώθηκε διεθνώς στις 10 Απριλίου 2019. Χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο οκτώ επίγειων ραδιοτηλεσκοπίων, η ομάδα του EHT (που περιλαμβάνει πάνω από 300 μέλη σε περισσότερες από 20 χώρες) κατάφερε να απεικονίσει τη μελανή οπή που βρίσκεται στον γαλαξία M87, σε απόσταση 55 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, με μάζα 6,5 δισεκατομμυρίων φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ήλιου.

Το 2022, το EHT έγραψε για άλλη μια φορά ιστορία με τη δημοσίευση της πρώτης εικόνας της υπερμεγέθους μελανής οπής στο κέντρο του δικού μας Γαλαξία. Η μελανή οπή Sagittarius A* (Sgr A*), που βρίσκεται 27.000 έτη φωτός μακριά, έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο. Η εικόνα που αποκτήθηκε αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το αντικείμενο στο κέντρο του Γαλαξία μας είναι όντως μαύρη τρύπα και προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς αυτές οι γιγάντιες δομές λειτουργούν. Οι αστρονόμοι παρατήρησαν ένα φωτεινό δακτύλιο αερίου γύρω από μια σκοτεινή κεντρική περιοχή, γνωστή ως «σκιά», η οποία δημιουργείται από την ισχυρή βαρυτική έλξη της μελανής οπής.

Η αποκάλυψη της εικόνας της Sgr A* αποτελεί συνέχεια της επιτυχίας του 2019 και μας δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνουμε δύο μελανές οπές με πολύ διαφορετικές μάζες και να εξετάσουμε πώς η γενική σχετικότητα του Αϊνστάιν λειτουργεί σε αυτές τις ακραίες συνθήκες. Ο Δρ. Ψάλτης θα παρουσιάσει λεπτομέρειες για αυτές τις ιστορικές ανακαλύψεις και θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα για τις μελανές οπές καθώς και τη μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας. Η εργασία του έχει καθοριστική σημασία για την κατανόηση των μελανών οπών και τη δοκιμή της θεωρίας της γενικής σχετικότητας σε μεγάλα κοσμολογικά πλαίσια.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ & ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ Μεταξά & Βασ. Παύλου, Πεντέλη, 15236 Αθήνα Τηλ.: 210-8109222 / FAX: 210-6138343

Σύντομο βιογραφικό του Δρ. Δημήτριου Ψάλτη

Ο Δημήτρης Ψάλτης έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις (University of Illinois at Urbana-Champaign) των ΗΠΑ και το πτυχίο του από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει υπότροφος του Ινστιτούτου Smithsonian και μέλος του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών στο Πρίνστον. Ως ιδρυτικό μέλος του EHT (Event Horizon Telescope) και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, συνέβαλε σημαντικά στην πρώτη απεικόνιση μιας μελανής οπής σε ορίζοντα γεγονότων. * Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη κράτηση θέσεων από τον σύνδεσμο: https://forms.gle/eBkKHipPDA47b6Kg7

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί