ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε τα μάτια του στο Σύμπαν το «Έβερεστ» των επίγειων τηλεσκοπίων

Βρίσκεται σε ένα όρος σε ύψος περίπου έξι χιλιάδων μέτρων

Με ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο του Τόκιο κάνει γνωστό ότι ξεκίνησε τη λειτουργία ένα τηλεσκόπιο το οποίο σχεδιάστηκε για πρώτη φορά πριν από 26 χρόνια από επιστήμονες του πανεπιστημίου για να μελετήσει την εξέλιξη των γαλαξιών και των εξωπλανητών.

Ιδανικό σημείο

Το τηλεσκόπιο TAO (Tokyo Atacama Observatory) είναι σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός ψηλού όρους στις Χιλιανές Άνδεις στα 5.640 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το υψόμετρο της εγκατάστασης ξεπερνά ακόμη και το Atacama Large Millimeter Array, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 5.050 μέτρων.

Το TAO βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Cerro Chajnantor το όνομα του οποίου σημαίνει «τόπος αναχώρησης» στην εξαφανισμένη πλέον γλώσσα Kunza της ιθαγενούς κοινότητας Likan Antai. Το μεγάλο υψόμετρο, η αραιή ατμόσφαιρα και το αιωνίως άνυδρο κλίμα της περιοχής είναι εντελώς αφιλόξενο για τον άνθρωπο και τη ζωή γενικότερα, αλλά αποτελεί εξαιρετικό σημείο για υπέρυθρα τηλεσκόπια όπως το TAO, καθώς η ακρίβεια παρατήρησης τους βασίζεται σε χαμηλά επίπεδα υγρασίας, τα οποία καθιστούν την ατμόσφαιρα της Γης διαφανή σε υπέρυθρα μήκη κύματος.

Αναδημοσίευση από naftemporiki.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί