ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αντιμετωπίζοντας τους αστεροειδείς

Το θέμα της εκπομπής των ΦΥΣΙΚΩΝ της ερχόμενης Παρασκευής 26 Νοεμβρίου 2021 θα είναι οι Αστεροειδείς· αυτά τα πανάρχαια κατάλοιπα του πρωταρχικού Ηλιακού μας συστήματος.

 

Είναι γνωστό πως πτώσεις αστεροειδών στη Γη, αν και συμβαίνουν εξαιρετικά σπάνια, έχουν αποβεί κατά το παρελθόν καταστροφικές και μοιραίες για τη ζωή και τη βιοποικιλότητα στον πλανήτη μας. Στην εκπομπή θα αναφερθούμε στις απειλές που μπορούν να παρουσιασθούν από αστεροειδείς και θα δούμε την σε εξέλιξη προετοιμασία της ανθρωπότητας για την αντιμετώπισή τους.

 

Από το γύρισμα του αιώνα αρκετές αποστολές, κυρίως αμερικάνικες αλλά και γιαπωνέζικες, επισκέφθηκαν ή βρίσκονται καθ’ οδόν προς αστεροειδείς με σκοπό τη μελέτη τους είτε από τροχιά είτε με προσεδάφιση, ακόμα και με λήψη δειγμάτων, τα οποία μεταφέρονται στη Γη.

 

Σε λίγες ημέρες, στις 24 Νοεμβρίου, θα έχουμε την εκτόξευση από τη Διαστημική Βάση Vandenberg, στην Καλιφόρνια, της αποστολής Dart, με προορισμό ζεύγος αστεροειδών που φέρει την ονομασία (65803) Δίδυμος. Το σκάφος κατά την άφιξή του θα επιπέσει στον μικρότερο εκ των δύο, τον Δίμορφο, όπου και θα συντριβεί, προκειμένου να μετρηθούν και να αποτιμηθούν τυχόν αλλαγές -λόγω της σύγκρουσης- στην κινητική κατάσταση του αστεροειδούς. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουμε γνώσεις οι οποίες θα μας επιτρέπουν στο μέλλον να εκτρέπουμε αστεροειδείς που θα ενείχαν απειλή σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.

 

Για όλα τα παραπάνω ο συντονιστής της εκπομπής, Φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας, θα συζητήσει με τον καθηγητή Δυναμικής Αστρονομίας και Διευθυντή του Τομέα Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Μηχανικής του Φυσικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κλεομένη Τσιγάνη· ίσως τον πλέον ειδικό συμπατριώτη μας σε θέματα “Πλανητικής άμυνας”.

 

Η μετάδοση θα γίνεται από τα εξής μέσα:
Μετά την ολοκλήρωση της εκπομπής θα παραμείνουν βίντεο σε όλες τις παραπάνω διευθύνσεις.
Επιστροφή στην κορυφή κουμπί