ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ

Αποχαιρετούμε τον Διονύση Σιμόπουλο

Έφυγε χθες από τη ζωή ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος. Ένας εξαίρετος άνθρωπος και σπουδαίος εκλαϊκευτής της Αστρονομίας, ο άνθρωπος που μύησε τους Έλληνες στη μαγεία του σύμπαντος.

Ενδεικτικοί σταθμοί της πορείας και της πολυσχιδούς δραστηριότητάς του:
Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Επικοινωνία της Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των Η.Π.Α. Υπήρξε επιμελητής, βοηθός διευθυντής εκπαίδευσης και διευθυντής πλανηταρίου στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουιζιάνα. Διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων κ.α. Μάλιστα, έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για την συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας, καθώς επίσης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου».

Το πολυδιάστατο έργο του, βιβλία, άρθρα, συνεντεύξεις, εκπομπές κ.α. είναι εδώ και θα παραμείνει ζωντανό σαν κληρονομιά για όλους μας, αλλά και σαν έμπνευση για τις επόμενες γενιές για να σηματοδοτεί μια πορεία προς τα άστρα.

Αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του έργου του και της συμβολής του στην επικοινωνία της επιστήμης, αποχαιρετούμε τον Διονύση Σιμόπουλο, αναδιατυπώνοντας τα λόγια του ιδίου:

«Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου άλλου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο».

Εις το επανιδείν

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί