Απολογισμός του 2023 της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος
Πολύ ενθαρρυντικός και εξαιρετικά ευοίωνος, είναι ο απολογισμός της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας σε όλους τους τομείς δράσεώς της, ακόμη και στους καινούργιους τομείς, τους οποίους χάραξε στην πορεία της. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και άκαιρες διαφημίσεις, αλλά με συνειδητή, οργανωμένη και προγραμματισμένη εργασία, όλα τα μέλη της έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να διδάξουν τις παμπάλαιες αλλά και τόσο σύγχρονες αστρονομικές ιδέες τα ανθρώπινης διανόησης, τις οποίες τόσο πρόθυμα και με εμβρίθεια πνεύματος αφομοίωναν οι σπουδαστές, των μαθημάτων και των διαγωνισμών, που διενήργησε.
Και ας αρχίσουμε να απαριθμούμε τις διάφορες ευκαιρίες και εκδηλώσεις.
1.- Σχολές Αστρονομίας: 96 σπουδαστές
Φέτος λειτούργησαν δυο σχολές Αστρονομίας με 96 συνολικά μαθητές. Η πρώτη Σχολή διοργανώθηκε στο Βόλο, με τη συνεργασία του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στις αίθουσες του οποίου γίνονταν τα μαθήματα από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, επί δύο ώρες την εβδομάδα, κάθε Σάββατο.
Η Σχολή είναι τριετούς φοιτήσεως και αρκετοί ήταν οι σπουδαστές που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και έλαβαν το απολυτήριό τους. Οι διδάσκοντες καθηγητές ήσαν 14 τον αριθμό και αποτελούσαν πλέον τους εξειδικευμένους και πολύπειρους δασκάλους, αφού συμπλήρωσαν ήδη σπουδαία διδακτική πείρα μια και ξεπέρασαν τα δέκα χρόνια της διδασκαλίας τους.
Η δεύτερη σχολή ήταν η Σχολής εξ αποστάσεως με το ίδιο περίπου πλήθος των σπουδαστών. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπει κανείς να εγγράφονται σπουδαστές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από το κλεινόν άστυ, μέχρι και τα μικρά χωριουδάκια τόσο της ηπειρωτικής Ελλάδας όσο και των νησιών. Μερικοί και στη Σχολή αυτή τελείωσαν την τρίτη τάξη και απολύθηκαν αυτοδικαίως.
2.- Πανελλήνιοι διαγωνισμοί Αστρονομίας: 295 μαθητές
Εντός του 2023, διενεργήθηκαν διάφορες φάσεις των τριών Πανελληνίων Μαθητικών Διαγωνισμών Αστρονομίας και Διαστημικής, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 300 μαθητές και μαθήτριες από όλα τα σχολεία της χώρας. Ο πρώτος διαγωνισμός διενεργήθηκε διαδικτυακά, ενώ οι άλλοι στη συνέχεια διενεργήθηκαν στο Βόλο με την επίβλεψη των μελών της Εταιρείας, για να είναι απολύτως αδιάβλητοι,
Οι διαγωνισμοί αυτοί έχουν ιστορία πολλών ετών: 29 ετών του Λυκείου, 13ών ετών του Γυμνασίου και 7 ετών του Δημοτικού. Όλοι δε γίνονται με την άδεια και τη συμπαράσταση του Υπουργείου Παιδείας. Δεδομένου μάλιστα ότι η αστρονομία καταργήθηκε ως μάθημα από τα σχολεία από ρο 2011 πλέον, είναι απορίας άξιο, γιατί τόσοι πολλοί μαθητές και μαθήτριες, ύστερα από πολύ καλή προετοιμασία με βάση τα βιβλία που εξέδωσε η Εταιρεία, κάθονται και μελετούν για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς.
3.- Διεθνείς Ολυμπιάδες Αστρονομίας και Αστροφυσικής μαθητών
Οι 5 καλύτεροι μαθητές και μαθήτριες των παραπάνω διαγωνισμών του Λυκείου, επιλέχθηκαν για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην 17η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής της Πολωνίας από όπου απέσπασαν ένα χάλκινο μετάλλιο και μια εύφημη μνεία.
Εξάλλου η 2η Ολυμπιάδα των μαθητών του Γυμνασίου πραγματοποιήθηκε εφέτος στην Ελλάδα και μάλιστα στο Βόλο. Συγκέντρωσε μαθητές από 14 χώρες του κόσμου και συμμετείχε με 10 μαθητές και μαθήτριες, που όλοι τους διακρίθηκαν κερδίζοντες πολλά μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις. Ας σημειωθεί ότι τις ημέρες των εξετάσεων συνέπεσε να πλημμυρίσει ο Βόλος και παρά τις πολύ δύσκολες φυσικές συνθήκες η οργανωτική επιτροπή, με πρόεδρο τον κ. Λουκά Ζαχείλα, κατάφερε να διεξαγάγει επιτυχώς την εξέταση και να απονείμει, τελικά τα βραβεία και τους επαίνους, σε όλους τους διακριθέντες μαθητές κατά την επίσημη τελετή που έγινε στο μεγάλο αμφιθέατρο του «Συνεδριακού Θεσσαλίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.
4.- Εγκαίνια του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου
Μετά από τα 33 χρόνια ζωής της, η Εταιρεία αξιώθηκε επί τέλους να αποκτήσει ένα Αστρονομικό Παρατηρητήριο, όπου συγκεντρώνονται τα Μέλη της και οι άλλοι φίλαστροι και παρατηρούν με γυμνό μάτι και με τηλεσκόπια τον έναστρο ουρανό. Βρίσκεται Νότια του Βόλου, στην κορυφή του Αγίου Στεφάνου (πρώην Σωρού). Εκεί παίρνοντας κανείς τον παραλιακό δρόμο φθάνει στην εκκλησία και με τη βοήθεια των ταμπελών κατευθύνεται προς το Αστρονομικό Παρατηρητήριο, σε ένα ευρύχωρο κυκλικό κατασκεύασμα, εκ μέρους του Δήμου Βόλου, όπου βρίσκει στημένα τα τηλεσκόπια για παρατήρηση. Στις υπώρειες της ραχούλας, ανατολικά, μακριά από τα φώτα της πόλης του Βόλου, έχουν στηθεί τέσσερεις κερκίδες που χωρούν περί τα 100 άτομα. Εκεί συγκεντρώνονται οι επισκέπτες και παρακολουθούν υπαίθρια πλέον, αλλά και καθήμενοι με άνεση την ξενάγηση στους αστέρες και τους αστερισμούς του ουρανού.
5.- Οι άλλες εκδηλώσεις.
Αλλά και όλες οι άλλες επί μέρους εκδηλώσεις της Εταιρείας πραγματοποιήθηκαν ανελλιπώς με μεγάλη επιτυχία, όπως οι μηνιαίες ομιλίες, οι επισκέψεις στα σχολεία, η υποδοχή διαφόρων σχολείων της πατρίδας μας, οι αστροβραδιές, το Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, το περιοδικό «Ουρανός» και πολλά άλλα.
Και όλα αυτά χωρίς καμιά αρωγή από την επίσημη πολιτεία και χωρίς καμιά οικονομική υποστήριξη. Όλα έγιναν οικειοθελώς χάρη στο μεράκι των συντελεστών και το διαρκές ενδιαφέρον όλων των υπευθύνων, να προσφέρουν τις αστρονομικές γνώσεις τους και να μορφώσουν τους νέους μαθητές και το ευρύ κοινό, με τα θαυμάσια, σπουδαία και μοναδικά ευρήματα της σύγχρονης επιστήμης, της αστρονομίας και της Διαστημικής.
Κ. Δ. Μαυρομμάτης