ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απόψε το βράδυ (17 προς 18 Νοεμβρίου 2023) κορυφώνονται οι Λεοντίδες!

Η βροχή διαττόντων του Νοεμβρίου, οι «Λεοντίδες», είναι ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να κορυφωθεί απόψε το βράδυ (17 προς 18 Νοεμβρίου 2023). Με το φεγγάρι να δύει γύρω στις 20:30, ο ουρανός θα παραμείνει σκοτεινός καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, δίνοντάς μας την ευκαιρία να δούμε ένα ή αν είμαστε τυχεροί και περισσότερα «πεφταστέρια»! Στο μέγιστο το φαινομένου θα μπορούν να παρατηρηθούν έως 10-15 μετέωρα την ώρα.

Πώς προκαλείται όμως μια βροχή διαττόντων; Όταν ένας κομήτης πλησιάσει κοντά στον Ήλιο, ένα μέρος του πάγου που τον αποτελεί μετατρέπεται σε αέριο και ταυτόχρονα συμπαρασύρει σκόνη. Έτσι, κατά μήκος της τροχιάς τους οι κομήτες αφήνουν σωματίδια σκόνης, τα οποία και συναντά η Γη όταν κατά την περιφορά της περνά από την περιοχή όπου η τροχιά της τέμνεται με αυτή του κομήτη. Τα σωματίδια αυτά τότε εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, με ταχύτητες της τάξης των δεκάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, φλέγονται εξαιτίας των τριβών και το ίχνος τους παρατηρείται στον ουρανό σαν «πεφταστέρι». Για την εμφάνιση των Λεοντίδων συγκεκριμένα, ευθύνεται ο κομήτης 55P/Tempel-Tuttle. Αυτός, ανακαλύφθηκε το 1865, έχει διάμετρο περίπου 3,6 χιλιόμετρα και συμπληρώνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε 33.8 έτη.

Η ονομασία που λαμβάνουν οι βροχές διαττόντων προκύπτει  από το σημείο του ουρανού από το οποίο φαίνεται να προέρχονται (π.χ. Περσείδες από τον αστερισμό του Περσέα, Λυρίδες από τον αστερισμό της Λύρας, Ωριωνίδες από τον Ωρίωνα κλπ). Στην περίπτωση των Λεοντίδων, το ακτινοβόλο σημείο εντοπίζεται στον αστερισμό του Λέοντα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα μετέωρα φαίνεται να προέρχονται κυρίως από την περιοχή του ουρανού στην οποία βρίσκεται ο Λέοντας, όμως μπορούν να παρατηρηθούν και προς άλλες κατευθύνσεις.

Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά, ιδανικά μετά τα μεσάνυχτα (καθώς ο Λέοντας ανατέλλει γύρω στις 00:00 και φτάνει στο μέγιστο ύψος του το ξημέρωμα) και στρέψτε το βλέμμα προς τα ανατολικά. Το μόνο που χρειάζεστε για την παρατήρηση των Λεοντίδων είναι μια τοποθεσία με σκοτεινό ανέφελο ουρανό και υπομονή! Δεν απαιτείται εξοπλισμός! Καλή παρατήρηση!

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί