ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αστρονομικός Όμιλος για πρώτη φορά στην Καλαμάτα – Οραματίζεται δημιουργία πλανηταρίου

Μία νέα… άφιξη στους επιστημονικούς κύκλους της Μεσσηνίας επιφύλαξε η έλευση του νέου έτους, καθώς τον Ιανουάριο ιδρύθηκε ο Αστρονομικός Όμιλος Καλαμάτας (Α.Ο.Κ.) με πρωτοβουλία του ερασιτέχνη αστρονόμου Άρη Μυλωνά και με τη βοήθεια έμπειρων ερασιτεχνών αστρονόμων.

Ο όμιλος ιδρύθηκε για να ενώσει τους ερασιτέχνες αστρονόμους του Νομού Μεσσηνίας, αλλά και για να δοθεί η ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να μυηθούν στην Αστρονομία-Αστροφυσική και τις θετικές επιστήμες γενικότερα. Παράλληλα κάνει κάλεσμα γνωριμίας στους φίλους της φυσικής επιστήμης, ώστε να ενσωματωθούν στον όμιλο και να ακολουθήσουν την εκπαίδευση που θα γίνει μέσω αυτού, ανεβάζοντας την επιστημονική παιδεία στην Καλαμάτα, μέσα από ικανά στελέχη που μπορούν να διδάξουν τις βασικές αρχές του σύμπαντος.

«Ελπίζουμε ότι ο όμιλος θα συμβάλει καταλυτικά στο να εμπνεύσει, να επιμορφώσει και να αποτελέσει το εκκολαπτήριο νέων ανθρώπων του τόπου μας που θα ακολουθήσουν τον δρόμο των θετικών επιστημών» ανέφερε στην “Ε” o Άρης Μυλωνάς λίγες μέρες μετά την ίδρυση του Α.Ο.Κ., ο οποίος επέστρεψε στη γενέτειρά του Καλαμάτα ύστερα από 32 χρόνια παραμονής και ενασχόλησης στην Αθήνα με το συγκεκριμένο αντικείμενο, λέγοντας πως ήθελε να κάνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που γίνεται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. «Δεδομένου πως υπάρχουν πάνω από 25 αντίστοιχοι σύλλογοι στη χώρα μας, είπα μέσα μου πως δεν είναι δυνατόν μια πόλη σαν την Καλαμάτα με τον πολιτισμό που έχει, να μην διαθέτει έναν αστρονομικό όμιλο» σχολίασε. Και τόνισε πως ο ερχομός δύο ακόμα φίλων του με αγάπη για την Αστρονομία και τις θετικές επιστήμες στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα συνετέλεσε στη δημιουργία του ομίλου, έχοντας γίνει ήδη κάποιες συζητήσεις ώστε η ομάδα να μεγαλώσει, με στόχο το καλοκαίρι ο Α.Ο.Κ. να είναι έτοιμος.

Από πλευράς ανταπόκρισης του κόσμου, έπειτα από την ανακοίνωση της δημιουργίας του ομίλου στα social media, ο ίδιος πληροφόρησε πως ήταν παραπάνω ικανοποιητική από το αναμενόμενο. «Περίμενα πως θα είχαμε αρχικό ενδιαφέρον από 100-200 άτομα στη σελίδα μας στο Facebook, έχοντας ξεπεράσει τα 370» ενημέρωσε. «Παροτρύνουμε κυρίως τους νέους, τους φοιτητές και μαθητές άνω των 12 ετών να έρθουν σε επαφή με τον όμιλο, να παρατηρήσουν μέσα από τα τηλεσκόπιά μας και να γνωρίσουν τον φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει μέσα από το πρίσμα της ορθολογικής σκέψης» συμπλήρωσε.

Η… ΜΑΚΡΙΝΗ ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

«Σε εγχώριο επίπεδο, ο κόσμος δυστυχώς δεν γνωρίζει για τις δραστηριότητες που γίνονται με τα τηλεσκόπια, μιας και εδώ και 20 χρόνια δεν διδάσκεται το μάθημα της Αστρονομίας. Αρα, οι άνθρωποι από 30 χρονών και κάτω, στην πραγματικότητα δεν έχουν διδαχθεί ποτέ το μάθημα αυτό, κάτι που είναι εξαιρετικά λυπηρό» σχολίασε. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως στις προθέσεις του βρίσκεται η δημιουργία κάποιων βίντεο στο YouTube με γνώσεις που θα ξεκινούν από το 0, αλλά και η διεξαγωγή κάποιων διά ζώσης μαθημάτων που θα αφορούν την εκπαίδευση τόσο για το τι πρεσβεύει η φυσική επιστήμη, όσο και για το πρακτικό μέρος χειρισμού των τηλεσκοπίων.

«Η πλειοψηφία του κόσμου δεν γνωρίζει πώς να κρατήσει σωστά ακόμα και κιάλια στα χέρια του, ούτε έχει δει ποτέ μέσα από τηλεσκόπιο τον Κρόνο ή τους κρατήρες της Σελήνης για παράδειγμα, κάτι που θεωρώ αδιανόητο στο δυτικό κόσμο» συμπλήρωσε. Παρατήρησε μάλιστα πως το πρόβλημα της έλλειψης αστρονομικής παιδείας στην Ελλάδα αποτυπώνεται και στις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο, καθώς φράσεις που σχετίζονται με την Αστρολογία στα ελληνικά δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα, με κύριο παράδειγμα τη “σύνοδο πλανητών”, ενώ στα αγγλικά προκύπτουν μόνο σχετικές ειδήσεις, φαινόμενα και φωτογραφίες. «Οσο για την Αμερική δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επενδύσει σε Αστρονομία, κοσμογραφία και διάστημα» δήλωσε, υπενθυμίζοντας την κακή συνήθεια κάποιων να συγχέουν το μεταφυσικό ή το παράλογο με το πραγματικό, κάτι που όπως είπε, στόχο έχει να αλλάξει.

ΕΥΝΟΪΚΗ Η ΜΙΚΡΗ ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Με την Πελοπόννησο να διαθέτει ήδη αρκετούς ομίλους, όπως στην Πάτρα, στον Πύργο, στο Κιάτο και στη Σπάρτη, στη Μεσσηνία δεν είχε γίνει ποτέ κάποια απόπειρα δημιουργίας ενός αστρονομικού ομίλου, με το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής όπως διευκρίνισε ο κ. Μυλωνάς να προέρχεται από την Καλαμάτα.
Οσο για το αν η πόλη ευνοείται για παρακολούθηση άστρων, σημείωσε πως λόγω του γεγονότος πως είναι μικρή πόλη έχει κατ’ επέκταση μικρότερη φωτορύπανση συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας. «Αρα σε μικρή απόσταση από το αστικό κέντρο μπορεί κάποιος να βρει σκοτεινό ουρανό, κατάλληλο για αστρονομική παρατήρηση, δίχως φεγγάρι. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις κατάλληλες συνθήκες -τις οποίες η Μεσσηνία διαθέτει- δεν πρέπει να είναι χαμηλό το υψόμετρο αλλά δεν πρέπει ταυτόχρονα να είναι πολύ υψηλό. Δεν πρέπει να έχει δυνατούς ανέμους ή τυρβώδη ροή στην ατμόσφαιρα. Ακόμα, δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, ενώ αποφεύγεται και η παρουσία δίπλα στη θάλασσα, καθώς το αλάτι από το κύμα δημιουργεί προβλήματα» διευκρίνισε, υποστηρίζοντας πως 30 λεπτά έξω από την Καλαμάτα μπορεί να βρει κανείς σκοτεινούς ουρανούς, ώστε να στηθούν τα τηλεσκόπια για παρατήρηση.

ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τον Άρη Μυλωνά, μία επιθυμία που οραματίζεται να γίνει πράξη στην Καλαμάτα είναι αρχικά η δημιουργία ενός πλανηταρίου, το οποίο να μην είναι μεγάλων διαστάσεων, αλλά μικρό, αντίστοιχο με τον πληθυσμό της πόλης, με σκοπό να εξυπηρετεί όλη τη Νότια Πελοπόννησο. «Αυτή τη στιγμή η Πελοπόννησος δεν έχει κανένα πλανητάριο, κάτι που θεωρώ ντροπή, τη στιγμή που η Ιταλία για παράδειγμα έχει 280, ενώ η Ελλάδα μόλις 4» γνωστοποίησε. Και εφόσον βρεθούν οι πόροι για να υλοποιηθεί το όραμά του, είπε πως θα ήταν χαρά του να το οργανώσει, να το δημιουργήσει και να το στηρίξει, από τα θεμέλια μέχρι την ολοκλήρωσή του, καθώς έχει την κατάλληλη εμπειρία. «Επιπλέον, δίπλα στο πλανητάριο θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα μικρό αστεροσκοπείο, το οποίο θα προοριζόταν μόνο για εκπαίδευση μαθητών» πρόσθεσε.

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ Α.Ο.Κ.

Ο Α.Ο.Κ. είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο. Τα μέλη του είναι κυρίως ερασιτέχνες αστρονόμοι που παρατηρούν με τηλεσκόπιο, φίλοι της Αστρονομίας και των φυσικών επιστημών γενικότερα. Σκοπό έχει μεταξύ άλλων: τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης που αφορά την Αστρονομία-Αστροφυσική, την εκπαίδευση στο χειρισμό τηλεσκοπίων και συναφών οργάνων και συσκευών, την εκτέλεση αστρονομικών παρατηρήσεων και μελετών, τη συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα και άλλους συλλόγους, ομίλους, ενώσεις της χώρας που έχουν ίδιο ή παρόμοιο σκοπό, καθώς και την πραγματοποίηση διαλέξεων, την οργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων. Ο όμιλος είναι ανοικτός σε όλους όσοι επιθυμούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη σύγχρονη Αστρονομία που βασίζεται αποκλειστικά στην επιστημονική μεθοδολογία των Φυσικών Επιστημών και όχι σε εικασίες που έρχονται σε σύγκρουση με τους φυσικούς νόμους, τη λογική και τη μαθηματική ανάλυση.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Ο Άρης Μυλωνάς είναι ερασιτέχνης αστρονόμος από τα μαθητικά του χρόνια. Παρακολούθησε σειρά θεματικών ενοτήτων των Φυσικών Επιστημών του Ε.Α.Π. Εργάστηκε νυκτερινά στο Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης ως χειριστής του τηλεσκοπίου Newall και παράλληλα ξεναγούσε το κοινό στον έναστρο ουρανό ως αστρονόμος-εκλαϊκευτής της Αστρονομίας (public outreach) για 22 χρόνια. Έχει εργαστεί ως τεχνικός οπτικών οργάνων και έχει σχεδιάσει πρότυπους αστρονομικούς χάρτες (για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση), για λογαριασμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του υπουργείου Παιδείας (2003-2006). Έως το 2019 ήταν υπεύθυνος των κύκλων σεμιναρίων Αστρονομίας (για μαθητές και για ενήλικες) του Κέντρου Επισκεπτών στην Πεντέλη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Για πολλά χρόνια δραστηριοποιήθηκε σε αστρονομικό όμιλο των Αθηνών, όπου διετέλεσε επί σειρά ετών αντιπρόεδρος και πρόεδρος. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει τηλεσκόπια, έδρανα στήριξης και παρατηρητήρια (θόλοι-συρόμενα roll-off) για λογαριασμό ιδιωτών και ιδρυμάτων όπως το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Διαθέτει ιδιόκτητο αστρονομικό πάρκο στην Ορεινή Κορινθία, όπου χρησιμοποιεί μεγάλα τηλεσκόπια (το μεγαλύτερο εξ αυτών έχει διάμετρο 61 εκ.), με σκοπό την εκπαίδευση ερασιτεχνών αστρονόμων και τη διάχυση της Αστρονομίας. Σήμερα ζει μόνιμα στην Καλαμάτα, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, με κύριο ενδιαφέρον τη διάχυση της Αστρονομίας-Αστροφυσικής μέσα από την παρατήρηση (με τηλεσκόπιο), βασικό συστατικό της επιστημονικής μεθοδολογίας.

Φωτογραφία με ορισμένα από τα ιδρυτικά μέλη του Αστρονομικού ομίλου Καλαμάτας

Για άμεση επαφή με τον Α.Ο.Κ. και επιπλέον πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Άρη Μυλωνά στο email: [email protected]. Facebook: Αστρονομικός Όμιλος Καλαμάτας (Α.Ο.Κ.).

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί